“Εξορθολογισμός με κριτήρια και διάλογο” για το μέλλον του ΤΕΙ Σερρών

“Εξορθολογισμός με κριτήρια και διάλογο” για το μέλλον του ΤΕΙ Σερρών

ΤΕΙ Σερρών-αέροΗ απάντηση του Κ. Αρβανιτόπουλου στην αναφορά του Μ. Βλάχβεη –αποφάσεις τον Φλεβάρη

Τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας με βάση τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επικαλείται ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας στην αναφορά του κ. Βουλευτή Νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαου Βλάχβεη, σχετικά με τον εσωτερικό εξορθολογισμό του ΤΕΙ Σερρών. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που περιλαμβάνεται στην απάντηση του Υπουργού είναι ότι τα κριτήρια πέραν των ακαδημαϊκών, θα αφορούν και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.

Η αναφορά Βλάχβεη

Κατόπιν της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο ΤΕΙ Σερρών και της συνάντησης με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Πασχαλούδη στις 10 Δεκεμβρίου 2012, ο κ. Βλάχβεης είχε προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής αναφοράς (14/12/2012) προς τον υπουργό Παιδείας, επισημαίνοντας τα εξής:

“Το ΤΕΙ Σερρών συμπληρώνει 30 έτη ζωής με μεγάλη προσφορά στην ανώτατη εκπαίδευση. Αποτελείται από 3 Σχολές και 7 Τμήματα το σύνολο των οποίων εξειδικεύει τους σπουδαστές σε σύγχρονες ειδικότητες που έχουν μάλιστα μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας, ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. 12.000 σπουδαστές φοιτούν στο σύνολο των Τμημάτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων τα επέλεξαν ως πρώτη επιλογή στα μηχανογραφικά τους δελτία. Πρόκειται επομένως για ένα «ζωντανό» ΤΕΙ που όπως προκύπτει δεν εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες όπως η λήψη αναβολής στράτευσης κ.ά. Παράλληλα, διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός ανοιχτού αμφιθεάτρου και τεσσάρων κτιρίων που χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σε αυτά τα πλαίσια, εκτιμώ πως το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΙ Σερρών δεν θα πρέπει να αλλάξει, καταργώντας ή συγχωνεύοντας Σχολές και Τμήματα. Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα και στα πλαίσια των επικείμενων αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση, εκμεταλλευόμενοι τόσο τις σύγχρονες κτιριακές υποδομές όσο και την υψηλή θέση που κατέχουν οι σχολές του ΤΕΙ Σερρών στις προτιμήσεις των νέων, να αναβαθμιστεί και να καταστεί βάση της ανώτατης εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας”.

Η απάντηση Αρβανιτόπουλου

Στην απάντησή του, ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωρά στον εξορθολογισμό του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας. Στο διάλογο που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, θα εξεταστούν όλες εκείνες οι μεταβολές που είναι ανάγκη να επέλθουν στον ακαδημαϊκό χάρτη και να ξεπεραστούν στρεβλώσεις του παρελθόντος. Στο διάλογο αυτό θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να εξάγουν απόφοιτους οι οποίοι θα διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη”.