Δ.Γιαννακίδης: «Ο πόλεμος των σκουπιδιών»

Δ.Γιαννακίδης: «Ο πόλεμος των σκουπιδιών»
Γιαννακίδης ΔημήτρηςΑρθρο του Δημήτρη Γιαννακίδη
[δημοτικού συμβούλου Σερρών της «Διάβασης Πεζών»]

Από την πρώτη στιγμή η Διάβαση Πεζών κατήγγειλε την υιοθετούμενη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων ως οικονομικά ασύμφορη και περιβαλλοντικά επικίνδυνη, επισημαίνοντας στη Δημοτική Αρχή του κ. Πέτρου Αγγελίδη – ο οποίος ως πρόεδρος της Εταιρείας Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών (Ε.Σ.Α.Ν.Σ.) πρωτοστάτησε στην παράδοση της διαχείρισης στον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας – τους κινδύνους που εγκυμονεί η απώλεια ελέγχου των απορριμμάτων από τους Δήμους. Ειδικότερα, ανέδειξε την πιθανότητα μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιχειρούμενου φαραωνικού έργου εναπόθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου – με σύμπραξη κοινοτικών  πόρων και ιδιωτικών κεφαλαίων (ΣΔΙΤ) – το οποίο αναμένεται να εκτινάξει τα τέλη καθαριότητας στα ύψη.

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους φόβους μας ταχύτερα ακόμη και από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικού και Περιβάλλοντος εγκρίθηκε η εναπόθεση των απορριμμάτων του Ν.Δράμας στο Χυτά Παλαιοκάστρου, ερήμην της πολιτικής ηγεσίας του Ν.Σερρών! Ακόμη και αν ακυρωθεί η απόφαση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει στο μέλλον, σε περίπτωση που απειληθεί η βιωσιμότητα του έργου. Η απόφαση, μάλιστα, δημοσιοποιείται την ίδια στιγμή που διαρροή χημικών αποβλήτων στο Χυτά αποδεικνύει εμπράκτως την αδυναμία συνεργασίας ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Ν.Σερρών να αντιμετωπίσει εγκαίρως τέτοιες κρίσεις. Και ενώ οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου αντιδρούν, όπως οφείλει να κάνει κάθε ενεργός πολίτης, όταν απειλείται η υγεία και η ποιότητα της ζωής του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μ.Γεράνης δηλώνει άγνοια, ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ.Μωυσιάδης τους αποκαλεί «φωνακλάδες» και ο δήμαρχος κ. Π.Αγγελίδης δηλώνει αναρμόδιος καθώς η δική του πλέον αρμοδιότητα είναι μόνο η αύξηση των τελών καθαριότητας.

wpid-χυτα-σερρων.jpgΠέρα από τις πολιτικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις, αυτό το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων έχει εμφανείς οικονομικές επιπτώσεις. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (29-10-14) ο Δήμαρχος κ. Αγγελίδης και η παράταξή του υπερψήφισαν την αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού ώστε να ισοσκελιστούν τα έσοδα-έξοδα του προϋπολογισμού 2015. Αν, όμως, μελετήσει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι η διαφορά ανάμεσα στα αναμενόμενα έσοδα (4.498.431) και έξοδα (5.386.582) αντιστοιχεί στην εισφορά (852.000) που υποχρεούται να πληρώσει ο Δήμος Σερρών στον ΦΟΔΣΑ.

Να σημειωθεί ότι τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν ραγδαία με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας στο ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου. Γιατί ο Δήμος, που έχει την ευθύνη για την αποκομιδή και τη μεταφορά απορριμμάτων, έχει δεσμευθεί μέσω σύμβασης να πληρώνει υπέρογκα ποσά στον ανάδοχο που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της μονάδας επεξεργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον όρο της σύμβασης η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ρήτρα (πρόστιμο) στον ανάδοχο – χρήματα που θα εισπράττονται από τους πολίτες μέσω των τελών καθαριότητας – εφόσον ο όγκος των αποβλήτων δεν ανταποκρίνεται στον όρο περί εγγυημένης ποσότητας. Με λίγα λόγια, αν τα απορρίμματα του Νομού Σερρών δεν επαρκούν για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου, θα αναγκαστούμε είτε να πληρώνουμε πρόστιμα είτε να αποδεχτούμε τη μεταφορά αποβλήτων και από άλλους νομούς, τόσο απλά! Και όσον αφορά την εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, ξεχάστε την. Είπαμε, χρειαζόμαστε τα απορρίμματα για να «ταΐζουμε» το εργοστάσιο! Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που αυτός ο όρος περί εγγυημένης ποσότητας αποβλήτων οδήγησε τις αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πάγωμα της χρηματοδότησης αυτών των έργων, διαπιστώνοντας σοβαρές παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Απέναντι σ’αυτό το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, η Διάβαση Πεζών προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικά συμφέρον, με αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας ήπιας δυναμικής. Ένα μοντέλο που δίνει έμφαση στην παροχή κινήτρων για μείωση των απορριμμάτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», σύμφωνο με τις κοινοτικές οδηγίες.

Μπροστά σ’αυτή την πραγματικότητα, οι αρμόδιοι δηλώνουν έκπληκτοι, δηλώνουν αναρμόδιοι και η τοπική πολιτική ηγεσία εμφανίζεται υποδεέστερη των περιστάσεων. Όμως, το πολιτικό ανάστημα θα το χρειαστεί, καθώς στον «πόλεμο των σκουπιδιών» θα μας βρίσκει απέναντί της.