Δ.Κουτσούμπας: «Ο ν.Σερρών απόδειξη σ’ αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι η Ελλάδα παράγει τα πάντα, μπορεί να θρέψει το λαό της»

<

p>

Οι αγρότες στις Σέρρες έχουν τέτοια πικρή πείρα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αγρότες στις Σέρρες έχουν τέτοια πικρή πείρα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο των Σερρώνμίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρόν και άνθρωποι που για πρώτη φορά προσεγγίζουν το ΚΚΕ, θέλοντας να γνωρίσουν τις θέσεις του, να ακούσουν την πρόταση διεξόδου που καταθέτει στο λαό και απαντάει στις αγωνίες του, τα βάσανά του, βάζουν στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με εκπροσώπους σωματείων και φορέων του νομού. Αρχικά είδε εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Σερρών που έθεσαν ως ζήτημα προτεραιότητας την ανάγκη να παραμείνουν στην εργασία οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των ελληνοποντίων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ οι οποίοι συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στην κατάργηση του βοηθήματος των 340 ευρώ που έπαιρναν από τον ΟΓΑ οι ηλικιωμένοι και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσε το μοναδικό εισόδημα για τις οικογένειές τους. Συναντήθηκε  με εργαζομένους της ΕΡΑ Σερρών και με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργεί στο νομό. 

Κουτσούμπας-ΚΚΕ-Εργατικό Σερρών-2014-02-15_004155Το πρωί ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε την ΕΛΒΟ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «COCA – COLA» και απηύθυνε χαιρετισμό στους απεργούς. Επισκέφθηκε επίσης την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη, συναντήθηκε με τη Λαϊκή Επιτροπή Μεσολακκιάς, καθώς και με τους αγρότες στο μπλόκο του Δραβίσκου (αναλυτικό ρεπορτάζ παρακάτω). Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευε πολυμελές κλιμάκιο του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς επίσης ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θόδωρος Ιγνατιάδης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, Θέρμης Φάνης Καρκατζούνης, Πυλαίας – ΧορτιάτηΟδυσσέας Μαάιτα, Αμφίπολης Αννα Σιρλατζή και Σερρών Φιλιώ Σαραντίδη.

Τα βέλη του κατά της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και της πολιτικής που ασκεί ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, έστρεψε από τις Σέρρες, κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας, αργά το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας. « Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Κινούνται στις ίδιες σταθερές και αμετακίνητες ράγες της Ε.Ε. του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, και αν στη διαδρομή ακολουθούν και καμιά διαφορετική παράκαμψη, ο προορισμός τους είναι κοινός, είναι η στρατηγική της Ε.Ε. και των μονοπωλίων» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε «ούτε ανακούφιση, ούτε επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα θα οδηγήσει το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα δε υπόλοιπα που λέει, για «ρύθμιση οριστικά της βιωσιμότητας του χρέους» μόνο ως «μαύρο ανέκδοτο» μπορεί να ακουστεί».
Από τα βέλη του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. δεν ξέφυγε ούτε η Χρυσή Αυγή , όταν αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επεσήμανε ότι «ο λαός να στείλει τη Χ.Α. και τους υποψηφίους του στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, όπου και ανήκουν, οι θιασώτες του Χίτλερ και του Μουσολίνι δεν έχουν θέση στην Ελλάδα που πλήρωσε με αίμα και συντρίμμια τη φασιστική κατοχή».
Σχολιάζοντας την διεξαγωγή των ευρωεκλογών με σταυρό ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «η αλλαγή από την κυβέρνηση του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, δεν γίνεται για λόγους διεύρυνσης της δημοκρατίας» ενώ πρόσθεσε « ούτε οι πιο ικανοί βγαίνουν με σταυρό, ούτε οι πιο συνεπείς με τα λαϊκά συμφέροντα, όσοι έχουν προσβάσεις περισσότερες σε χορηγούς, μεγαλοεπιχειρηματίες, την πραγματική εξουσία του τόπου δηλαδή, είναι αυτοί που σπονσονάρονται από τις διαφημιστικές, που χρηματοδοτείται η καμπάνια τους».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι αγρότες συνθλίβονται από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 και με τις ευθύνες που έχουν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις»
«Συμπιέζοντας τα μεροκάματα, τους μισθούς, το ασφαλιστικό σύστημα, τις συντάξεις, τις δομές της πρόνοιας, την παιδεία και την υγεία, δημιουργείται ένα πολύ εκρηκτικό πεδίο και η λύση βρίσκεται στο ότι πρέπει να ανατραπούν οριστικά αυτές οι πολιτικές, πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη συμπαράταξη λαϊκών, κοινωνικών δυνάμεων μία μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για ουσιαστικές αλλαγές στην πατρίδα μας. Από αυτή την άποψη χρειάζεται να ισχυροποιηθεί το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδος ακόμα περισσότερο και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές και βεβαίως αν γίνουν βουλευτικές εκλογές. Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνει το Κ.Κ.Ε από τις Σέρρες» δήλωσε στο ΑΠΕ—ΜΠΕ ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ν.Σερρών απόδειξη σ’ αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι η Ελλάδα παράγει τα πάντα, μπορεί να θρέψει το λαό της

Οι αγρότες στις Σέρρες έχουν τέτοια πικρή πείρα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κάμπος της χώρας μετά το Θεσσαλικό. Εδώ σ’ αυτή τη γη μπορούν να καλλιεργηθούν τα πάντα. Εδώ βρίσκεται η απόδειξη σ’ αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι η Ελλάδα παράγει τα πάντα, μπορεί να θρέψει το λαό της. Καλλιεργούνται βαμβάκι, σιτηρά, ρύζι, καλαμπόκι, τεύτλα καπνός και οπωροκηπευτικά. Εδώ φαίνονται καθαρά οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί της ΕΕ που αναγκάζει ένα λαό να εισάγει αυτά που θα μπορούσε και να παράγει και να εξάγει. Γιατί κλείνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις Σέρρες, ένα από τα πιο μεγάλα σύγχρονα εργοστάσια; Γιατί αυτός είναι ο στόχος της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ. Γιατί αυτό επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, η Ελλάδα να εισάγει προϊόντα που μπορεί να παράγει και να κάνει και εξαγωγές.

Κουτσούμπας-ΚΚΕ-Δραβίσκος2014-02-15_004021Γιατί την ίδια στιγμή που οι Βιομηχανίες Ζάχαρης οδηγούνται στο κλείσιμο, το νέο φορολογικό και οι νέες μειωμένες τιμές φέρνουν σε δυσπραγία τους τευτλοπαραγωγούς, η Ελλάδα εισήγαγε, μόνο το 2011, 334 τόνους ζάχαρης από Σερβία, Γερμανία, Βέλγιο, Μαυρίκιο. Με όχημα την απαξίωση της Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες προχωρούν και οι διαδικασίες πώλησής της, αφού για να λειτουργήσει το εργοστάσιο απαιτούνται να καλλιεργηθούν 30.000 στρέμματα και πέρυσι για παράδειγμα καλλιεργήθηκαν μόλις 16.000 στρέμματα.

Αυτή την πείρα πρέπει να αξιοποιήσουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι στις Σέρρες, Και να σκεφτούν: Γιατί σήμερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αναπτυξιακές δυνατότητες προς όφελος του λαού, δυνατότητες που έχει και ο νομός των Σερρών, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν αναγκαία έργα και υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή;

Για παράδειγμα είναι αναγκαία η άμεση αποπεράτωση του οδικού άξονα Αμφίπολης – Μεσοράχης, η οποία ταλανίζει εδώ και δεκάδες χρόνια την περιοχή με αποτέλεσμα να προκαλούνται ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Είναι αναγκαία η χρηματοδότηση της ανασκαφής και η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην είσοδο του χωριού Μεσολακκιά που θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους και το έργο της ανασκαφής.

Γιατί δεν αξιοποιείται προς όφελος της αγροτικής οικονομίας ότι στο νομό Σερρών υπάρχει τόξο γεωθερμικού πεδίου που διασχίζει κάθετα την περιοχή από την Λίμνη Κερκίνη μέχρι και την Νιγρίτα, που από ότι φαίνεται κι αυτό θα παραδοθεί για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο;

Κουτσούμπας-ΚΚΕ-Δραβίσκος-2014-02-15_004050Το ίδιο επιδιώκουν και με το χρυσό αλλά και τα άλλα μεταλλεύματα που υπάρχουν στο υπέδαφος από το Σιδηρόκαστρο, την Νιγρίτα μέχρι το Παγγαίο. Εδώ και 4 χρόνια έχει δεσμευτεί έκταση 9800 στρ. στο όρος Άγκιστρο Σιντικής και μάλιστα τότε είχαν αναθέσει στο ΙΓΜΕ την έρευνα για αξιοποιήσιμο χρυσό. Κι αφού έχουν ήδη απαξιώσει το ΙΓΜΕ που διαθέτει έμπειρο επιστημονικό δυναμικό έρχονται ελληνικές και ξένες εταιρείες και ζητάνε να τους χορηγηθούν άδειες για μεταλλευτικές έρευνες.

Οι εργαζόμενοι οι άνεργοι οι αγρότες της περιοχής μπορούν να καταλάβουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τα διάφορα μεγάλα έργα που διαφημίζουν.

Αυτή είναι η ανάπτυξη εντός των τειχών της ΕΕ, αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Συνάντηση με αγρότες στο μπλόκο του Δαραβίσκου
Νωρίς το απόγευμα, ο  Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το μπλόκο στο Δαραβίσκο Σερρών όπου συνομίλησε με τους αγρότες, οι οποίοι τόνισαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως με το μεγάλο κόστος της παραγωγής και σημείωσαν τη θέληση τους να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν κάτι όμως που δεν το επιτρέπει η κυβερνητική πολιτική.
Τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα τους, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας ότι είναι αιτήματα επιβίωσης ενώ τόνισε ότι ο αγώνας για να μείνει ο αγρότης στο χωράφι του και να καλλιεργεί πρέπει να γίνει αγώνας όλου του λαού. Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΚΑΠ 2014 – 2020 έχει πληρωθεί ακριβά και θα σημάνει το ξεκλήρισμα τις μικρομεσαίας αγροτιάς. Κάλεσε επίσης τους αγρότες να ενισχύσουν τους αγώνες και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν είχαν προηγηθεί τα μπλόκα και οι αγροτικοί αγώνες τα προηγούμενα να χρόνια

 (πηγη: 902.gr)