X

Δείτε πόσα ξοδεύουν (επισήμως) προεκλογικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Σερρών Αγγελίδης, Φωτιάδης

Η νέα ιστοσελίδα της «Διαφάνειας Εκλογικών Δαπανών Υποψηφίων και Συνδυασμών για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2014», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών άνοιξε με στόχο, η πλήρης δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Μπορείτε να δείτε πατώντας στο σύνδεσμο πόσα ξόδεψαν (επισήμως) οι υποψήφιοι για το Δήμο Σερρών

Π.Αγγελίδης, Στ.Φωτιάδης, Θ.Μηλίδης, Π.Κοτρώνης. Η «Λαϊκη Συσπείρωση» δεν είχε εισάγει ακόμη στο σύστημα τον συνδυασμό της, με επικεφαλής τον κ Καρύδα (ο οποίος εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος).

Προς το παρόν τα έσοδα (από εισφορές) κι έξοδα που εχουν εισαχθεί, αφορούν το πρόσωπο του υποψηφίου Δημάρχου.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι κανείς υποψήφιος σύμβουλος (από τον Δήμο Σερρών) δεν έχει ενημερώσει το σύστημα με τα έξοδα που πραγματοποίησε προεκλογικά πλήν μιας εξαιρέσεως του κ.Αρβανιτόπουλου Πασχάλη από τον συνδυασμό του κ.Αγγελίδη.

Με ανάλογη επιλογή από την αρχική σελίδα μπορείτε να δείτε τα έσοδα κι έξοδα των υποψηφίων στους άλλους Δήμους του ν.Σερρών, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Στον Δήμο Αμφίπολης μόνο ο υποψήφιος Δήμαρχος Μελίτος Κων/νος έχει εισάγει τα στοιχεία του στο σύστημα, αλλά χωρίς να έχει καταχωρήσει έσοδα ή έξοδα.

Στον Δήμο Βισαλτίας το ίδιο, καθώς μόνο ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαϊτζής Δημήτριος έχει καταχωρήσει τα στοιχεία του συνδυασμού τους χωρις όμως να καταχωρήσει κινήσεις χρημάτων. Το ίδιο συμβαίνει και στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά με μόνο τον υποψήφιο κ. Βύρωνα Μπάλτσιο να εμφανίζεται στο σύστημα. Στον Δήμο Ηράκλειας  καταχώρησαν μόνο τα στοιχεία τους ο εκλεγείς από τον α’ γυρο κ.Κοτσιακιαχίδης και ο αντίπαλός του κ. Λαζαρίδης.

Στο Δήμο Νέας Ζίχνης καταχώρησε κι έσοδα κι έξοδα ο εκλεγείς Δήμαρχος Ανδρέας Δαϊρετζής, ενώ ο αντίπαλός του κ.Μαδεμλής έχει καταχωρήσει μόνο τα στοιχεία του.

Στον Δήμο Σιντικής, τέλος, δεν έχει καταχωρήσει καθόλου στοιχεία, ο υποψήφιος κ. Δομουχτσίδης (δεν εκλέχθηκε για 4 ψήφους στον α’ γυρο), αντίθετα έχουν καταχωρήσει στοιχεία και ο κ. Δεμερτζής και ο κ. Κοσμίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του ν 3870/2010 (Α138) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενισχύει τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και το σεβασμό των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ίσης μεταχείρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών στους συνδυασμούς και τους υποψηφίους.

Ειδικότερα:

  • Συγκροτούνται 7 ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου δαπανών, μία σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση, στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός. Μετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΣΔΟΕ και της ΠΕΔ / ΕΝΠΕ) και η οποία έχει ως αποκλειστικό έργο τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων και των εκλογικών παραβάσεων. Η επιτροπή επιβάλλει άμεσα ποινές στους παραβάτες.
  • Όλα τα έσοδα των συνδυασμών είναι ονομαστικά και διακινούνται μέσω τραπέζης. Οι συνδυασμοί θα μπορούν να εκδίδουν θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ διπλότυπα εισιτήρια εισόδου για εκδηλώσεις τα οποία θα είναι ονομαστικοποιημένα.
  • Περιορίζεται το κόστος του προεκλογικού αγώνα, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, και να διεκδικήσουν με ίσες δυνατότητες την εκλογή τους, άνθρωποι που έχουν πραγματική τοπική ακτινοβολία χωρίς να διαθέτουν ταυτόχρονα υπέρογκα ποσά για πανάκριβες καμπάνιες.
  • Μπαίνει οριστικά τέλος στη ρύπανση του περιβάλλοντος κατά την προεκλογική περίοδο από τις αφίσες, τα αεροπανώ και τις γιγαντοαφίσες.

Η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρεωτική για όλους τους συνδυασμούς και υποψηφίους που συμμετέχουν όλων των περιφερειών και για τους δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (πατήστε εδώ για τη λίστα των δήμων που εμπίπτουν στο νόμο). Για τους υπόλοιπους δήμους η διαδικασία είναι προαιρετική, αλλά στα πλαίσια της διαφάνειας, μπορεί να υποστηριχθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Το σύνολο των στοιχείων που δημοσιοποιούν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσω του παρόντος δικτυακού τόπου. Μπορείτε να αναζητήσετε οποιοδήποτε συνδυασμό ή υποψήφιο για οποιαδήποτε περιφέρεια ή δήμο από την επιλογή Έσοδα/Δαπάνες Υποψηφίων. Τα στοιχεία ενημερώνονται σταδιακά, όπως θα καταχωρούνται από τους συνδυασμούς.

Η καταχώρηση γίνεται με ευθύνη του διαχειριστή του κάθε συνδυασμού.

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα

X

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, μόνο για στατιστικούς λόγους. Δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσουμε, να ενοικιάσουμε, να διανείμουμε, ή να δημοσιοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, τα προσωπικά σας δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες... Πατήστε εδώ
Προστασία Απορρήτου