Δεν αρνείσαι το λιγότερο, αλλά διεκδικείς το περισσότερο.

Δεν αρνείσαι το λιγότερο, αλλά διεκδικείς το περισσότερο.
Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

[Του Νικου Φαλαγκάρα]

Καλημέρα, φίλες και φίλοι, και καλή βδομάδα.

Ολοκληρώνει, ως γνωστόν, σε λίγες μέρες, ο Φλεβάρης τον «βιολογικό» του κύκλο, ευδοκίμως, και παραδίδει τα κλειδιά στον διάδοχό του.

 Τον Μάρτη του οποίου η φήμη, δικαίως ή αδίκως, συνοδεύεται από διάφορες καθόλου κολακευτικές ιδιότητες (γδάρτης, παλουκοκάφτης κ.λπ.). Για να δούμε πώς… θα διαχειριστεί αυτή τη φορά τη φήμη του.

Εν τω μεταξύ η χώρα συνεχίζει να είναι μπλοκαρισμένη και τεμαχισμένη σε «ελεύθερες και μη» περιοχές από τους εξεγερμένους αγρότες που συνεχίζουν ακάθεκτοι και αποφασισμένοι και για επόμενα (θα δούμε ποια) βήματα.

Το ίδιο συνεχίζουν και οι δικηγόροι, ανανεώνοντας κάθε τόσο την αποχή τους.

Οι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες αντιδρούν με άλλα μέσα ή μάλλον καθόλου, δίνοντας την εντύπωση ή ότι δεν τους ενδιαφέρει το ασφαλιστικό ζήτημα ή έδωσαν εντολή να τους εκπροσωπήσουν οι πιο μαχητικοί κλάδοι (αγρότες και δικηγόροι).

Η αποφυλάκιση των κρατουμένων (και του Ρουπακιά!), μετά τη συμπλήρωση του ανωτάτου χρονικού ορίου προφυλάκισης μπορεί να ενοχλεί, ιδίως τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά δεν υπάρχει άλλη (νομική) δυνατότητα.

Η αξίωση να παρανομήσουν τα θεσμικά όργανα δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Το πρόβλημα είναι οι βραδείς ρυθμοί με τους οποίους αναγκάζεται να κινείται η δικαιοσύνη, πράγμα που αναγνωρίζει και ο αρμόδιος υπουργός. Μόνο που αυτός δεν πρέπει να αρκείται στην (κοινή άλλωστε) διαπίστωση, αλλά οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, αλλά χωρίς θεσμικές αβαρίες και παραβίαση δικαιωμάτων.

Το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης μπορεί να μην αντιμετωπίζει ριζικά τα προβλήματα που συσσώρευσε και όξυνε η κρίση, αλλά τα –όποια- μέτρα ανακούφισης που περιέχει για αναξιοπαθούσες κοινωνικές ομάδες δύσκολα απορρίπτονται εν ονόματι αντιπολιτευτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Δεν αρνείσαι το λιγότερο, αλλά διεκδικείς το περισσότερο.