Δεν θα παραγγείλουν πετρέλαιο 7 στις 10 πολυκατοικίες

Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι μηδενική.
Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι μηδενική.

Την ώρα που η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014, που στόχο έχει την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, όλο και περισσότερα νοικοκυριά οδηγούνται στην απόφαση να περιορίσουν ή και να μην προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φέτος δεν θα λειτουργήσει καθόλου ο καυστήρας στην πολυκατοικία του. Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι μηδενική. 
Πιο συγκεκριμένα, από τα νέα κριτήρια τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκύπτει ότι 580.000 νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. 

Η απόφαση προβλέπει: 
1.
 Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι συμπολίτες μας το επίδομα, ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια: 
– άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ), 
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, 
– μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Περιουσιακά κριτήρια:
– άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
– έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
– το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

Έρευνα – σοκ για την θέρμανση
Στο μεταξύ, έρευνα που πραγματοποίησε η «Opinion» για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής δείχνει ότι το 44% των νοικοκυριών έχει αποφασίσει ότι φέτος δεν θα ανοίξουν τον καυστήρα ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Συγκεκριμένα, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φέτος τον χειμώνα δεν θα λειτουργήσει καθόλου ο καυστήρας στην πολυκατοικία τους, ενώ ακόμη ένα ποσοστό 9% απάντησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανάψει ο καυστήρας στο σπίτι τους.

(πηγη: real.gr)