Δέσμευση για διάλογο από την διοίκηση της κοινοπραξίας του αγωγού TAP

 Η κοινοπραξία του TAP, όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση, «έχει αναλάβει τη δέσμευση να τηρήσει τις υψηλότερες διεθνώς τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές, οι οποίες θα μας καθοδηγήσουν για τα επόμενα χρόνια μέχρι το έργο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019»
Η κοινοπραξία του TAP, όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση, «έχει αναλάβει τη δέσμευση να τηρήσει τις υψηλότερες διεθνώς τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές, οι οποίες θα μας καθοδηγήσουν για τα επόμενα χρόνια μέχρι το έργο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019»

ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

Ανοικτή σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους κρατικούς φορείς δηλώνει η Κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ με αφορμή και τη σύσταση τριμερούς επιτροπή υπό το ΥΠΕΚΑ για την αποσαφήνιση και λύση ζητημάτων που αφορούν την κατασκευή του αγωγού.

 «Είμαι ικανοποιημένος με αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργού. Ο TAP είναι ένα σημαντικό έργο που μπορεί και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα διευκολύνει την περαιτέρω πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Έχουμε ολοκληρώσει τον αρχικό σχεδιασμό μας και είμαστε πλέον στη φάση της ακρόασης. Έχουμε δεσμευτεί στη διαφάνεια και το διάλογο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα οφέλη φέρνουν τον τοπικό πληθυσμό κοντά στον αγωγό. Πρόκειται για μια μεγάλη ευθύνη και όλοι έχουμε σημαντικό ρόλο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο τοπικός πληθυσμός λαμβάνει ακριβείς, τεκμηριωμένες και επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το έργο» τόνισε ο  Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, KjetilTungland.

 Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του αγωγού TAP (TransAdriaticPipeline) συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Άρη Γιαννακίδη.

 Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης τόνισε τη σημασία του αγωγού και υπογράμμισε ότι η συνάντηση αυτή θεμελιώνει αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να υλοποιηθεί το έργο με θετική προσέγγιση από όλες τις πλευρές, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες πρόνοιες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι πιο αυστηροί κανονισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 Η κοινοπραξία του TAP, όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση, «έχει αναλάβει τη δέσμευση να τηρήσει τις υψηλότερες διεθνώς τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές, οι οποίες θα μας καθοδηγήσουν για τα επόμενα χρόνια μέχρι το έργο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019» Μάλιστα, χαιρετίζει, όπως σημειώνει ιδιαίτερα αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Μανιάτη και του Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη.

 Παράλληλα ο Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα, RikardScoufias, δήλωσε: «Ο Υπουργός μάς υπενθύμισε όλα τα οφέλη τα οποία θα φέρει ο TAP και επεσήμανε ότι ο διαφανής και εποικοδομητικός διάλογος είναι ο τρόπος να πάμε μπροστά. Συμφωνούμε και συντασσόμαστε πλήρως με αυτό. Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοί μου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δέσμευση αυτή και επιθυμούν να θέσουν ένα νέο πρότυπο. Κάθε μέρα αντιλαμβάνομαι την προσωπική τους δέσμευση να εξασφαλίσουν ότι τα σχέδιά μας διασφαλίζουν ότι οι ιδιοκτήτες γης θα λάβουν πλήρη και δίκαιη αποζημίωση, ότι εφαρμόζονται τα υψηλότερα τεχνικά πρότυπα ασφαλείας και ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό ώστε οι απαντήσεις μας να είναι προσβάσιμες σε όλους όσοι έχουν ερωτήσεις ή προβληματισμούς. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας με το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ θα αποτελέσει ένα επιπλέον θετικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια και αδημονώ να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε περαιτέρω με τους κ.κ. Βασιλειάδη και Μυστακίδη σχετικά με το πώς οι αντίστοιχες ομάδες μας δύνανται να συνεργαστούν σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ έχει εκφράσει σειρά ενστάσεων για την πορεία χάραξης του αγωγού, αλλά και τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες, επί των οποίων υπήρξε αναλυτική απάντηση και τεκμηριωμένη από την κοινοπραξία. Ωστόσο, σύμφωνα, με όσα μάλιστα δήλωσε o Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης η κοινοπραξία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απόψεις του ΓΕΩΤΕΕ, στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται, τόσο για τη διέλευση του αγωγού από τα πλούσια τυρφώδη εδάφη των Τενάγη Φιλίππων, όσο και για το σταθμό συμπίεσης στις Σέρρες.

Γ.Α.