Δέσμευση του Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη για… δύο παιδικές χαρές στις Σέρρες

Συνάντηση του συλλόγου «Σερραίες Μανούλες» με τον Δήμαρχο Σερρών

Δέσμευση του Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη για… δύο παιδικές χαρές στις Σέρρες

Τη δέσμευση του δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη και και του αντιδημάρχου κ. Ηλία Γκότση για τη δημιουργία δύο παιδικών χαρών, απέσπασε τη Δευτέρα (7/3) η τριμελής επιτροπή του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες», υπό της προέδρου Ξένιας Καράμπελα, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Σερρών, θα διαθέσει κονδύλιο 120 χιλιάδων ευρώ για τη δημιουργία παιδικών χαρών. Το ποσό αυτό σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό του Δήμου κυρία Ζδούμπα Δώρα επαρκεί για την κατασκευή δύο παιδικών χαρών. Η μία θα γίνει στην πλατεία ΙΚΑ διότι είναι ένα ήδη περιφραγμένο κεντρικό σημείο, αφού η περίφραξη αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις κατασκευής.

Η χωροθέτηση της δεύτερης παιδικής χαράς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά από τη συζήτηση φάνηκε πως προσανατολίζονται στα  νότια της πόλης ίσως στην οδό Αρκαδιουπόλεως.

Σύντομα  θα ξεκινήσει η μελέτη του έργου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο 2016, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και στα τέλη του 2016 θα είναι έτοιμο. Εντός του 2017 στόχος του δήμου είναι να δημιουργηθούν άλλες τρείς παιδικές χαρές.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν και άλλες προτάσεις του συλλόγου όπως η φροντίδα και τοποθέτηση ενός τουλάχιστον παγκακιού σε κάποιες παιδικές χαρές και η δημιουργία ενός σκάμματος με άμμο για να παίζουν τα παιδιά. Ακόμα ζητήθηκε η παραχώρηση στο σύλλογο ενός οικοπέδου που υπήρχε παιδική χαρά ώστε να δημιουργηθεί μία νέα υπό τις προϋποθέσεις που διέπουν την κατασκευή της από φορείς και επιχειρηματίες του νομού Σερρών ως δωρεά. Δεσμεύτηκαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος ότι θα εξετάσουν και τα δύο θέματα.

Με «άδεια» τα χέρια αλλά με μία συγκρατημένη αισιοδοξία φεύγοντας ανανέωσε ο σύλλογος «Σερραίες Μανούλες» το ραντεβού με τον Δήμαρχο, έτσι ώστε να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο τόσο σοβαρό και ζωτικής σημασίας θέμα που θλίβει και προβληματίζει πολλές οικογένειες.

 Η ανοιχτή επιστολή που παρέδοσαν στο Δήμαρχο Σερρών αναφέρει τα εξής:

Σέρρες, 7 Μαρτίου  2016
Προς Δήμαρχο Σερρών κο Πέτρο Αγγελίδη
Κοινοποίηση: Δ.Σ. Δήμου Σερρών

Ανοικτή Επιστολή
Ερωτήσεις και προτάσεις για τις παιδικές χαρές του Καλλικρατικού δήμου Σερρών

Αξιότιμε κε Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Σερρών, όπως γνωρίζετε η πόλη μας, είναι όπως οι περισσότερες ελληνικές επαρχιακές πόλεις πια, μια πόλη εχθρική και αφιλόξενη κυρίως για τα μικρά παιδιά. Είμαστε σίγουρες πως καθημερινά γίνεστε κι εσείς, όπως κι εμείς, δέκτες παραπόνων για την εικόνα που παρουσιάζουν οι χώροι που μέχρι πρότινος ήταν «παιδικές χαρές». Βέβαια, μόνο χαρές δεν ήταν με τόσα παλιά, σπασμένα, ακατάλληλα και επικίνδυνα παιχνίδια και καταλαβαίνουμε απόλυτα τους λόγους που σας οδήγησαν στην απομάκρυνσή τους. Το επιθυμητό και εύλογο θα ήταν, ταυτόχρονα με την απομάκρυνση των παλιών σπασμένων κι επικίνδυνων παιχνιδιών, να τοποθετηθούν νέα, σύγχρονα που πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και να δημιουργηθούν για τους μικρούς δημότες χώροι που θα χαρακτηρίζονται και θα είναι παιδικές χαρές, χωρίς εισαγωγικά!

Αν δεν προβείτε άμεσα στην αποκατάσταση αυτών των χώρων σύντομα θα μετατραπούν σε χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών και μπαζών ή ακόμη και σε χώρους στάθμευσης. Οι πρώην παιδικές χαρές σύντομα θα γίνουν οι «τουαλέτες» των κατοικίδιων και θα μοιάζουν μέχρι το καλοκαίρι με «μικρές χωματερές»!

Επειδή, το ζήτημα των παιδικών χαρών απασχολεί την κάθε σερραϊκή οικογένεια που έχει παιδιά από 6μηνών έως 12 ετών.

Επειδή ήδη ταλαιπωρούνται καθημερινά μανούλες και παιδάκια στα κατειλημμένα πεζοδρόμια, στις  κλεισμένες ράμπες, στις αόρατες διαβάσεις θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:

  • Πόσες παιδικές χαρές θα δημιουργηθούν στον Καλλικρατικό δήμο των Σερρών και πότε;
  • Αν αληθεύουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για δημιουργία μίας ή δύο παιδικών χαρών και μάλιστα σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση και αν θεωρείται πως αυτός ο αριθμός επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του διευρυμένου δήμου.
  • Τι σκοπεύετε να κάνετε με στους χώρους όπου ήταν οι παιδικές χαρές;
  • Πως θα φυλάσσονται οι νέες;
  • Θα ζητήσετε τη βοήθεια φορέων, εθελοντών ή επενδυτών με στόχο τη δημιουργία περισσότερων παιδικών χαρών;

Προτάσεις

– Θα επιθυμούσαμε να διατηρήσουν οι χώροι των παιδικών χαρών το χαρακτήρα τους και να μην αλλάξει η χρήση τους. Να γίνει κατανοητό από όλους πως είναι χώροι που ανήκουν στα παιδιά μας! Θα μπορούσε να υπάρχει μια υποτυπώδης διαμόρφωση του χώρου της κάθε «πρώην» παιδικής χαράς με την τοποθέτηση τουλάχιστον ενός καθίσματος (παγκάκι), ενός σκουπιδοτενεκέ και διαμόρφωση πρασίνου, από την αρμόδια υπηρεσία σας. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν έστω με μια μπάλα ή με τα κουβαδάκια τους.

– Θα επιθυμούσαμε να είναι διαθέσιμοι τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες οι αυλόγυροι των δημοτικών σχολίων για να παίζουν τα παιδιά, και να ζητηθεί –αν είναι δυνατό- από τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων-κηδεμόνων να συντηρηθούν και να καλλωπιστούν οι παιδικές χαρές που υπάρχουν σε σχολικές αυλές αλλά και να δημιουργηθούν στις σχολικές αυλές –όπου υπάρχει δυνατότητα- χώροι πράσινου π.χ μικροί λαχανόκηποι ή ανθόκηποι με τη συνδρομή τόσο της υπηρεσίας πρασίνου όσο και του δασαρχείου. Θεωρούμε πως τα παιδιά μας πρέπει να διδαχτούν να αγαπάν το πράσινο, να φροντίζουν και να διατηρούν τους ανοικτούς κοινόχρηστους χώρους .

–  Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, προτείνουμε τη συνδρομή φορέων, επιχειρήσεων ή και εθελοντών στην διαμόρφωση παιδικών χαρών.  Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν σε άλλες πόλεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο παρελθόν η «Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ΑΕ-ΟΤΑ» είχε προχωρήσει σε κάτι ανάλογο στην πλατεία του ΙΚΑ με προσφορά ξύλινων παιχνιδιών, αλλά και η ομάδα εθελοντών serrealistas είχε προχωρήσει στον καθαρισμό και καλλωπισμό παιδικής χαράς (στην οδό Αρκαδιουπόλεως).

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Σερρών με τις δικές σας παρεμβάσεις και με την δική μας υποστήριξη και βοήθεια, πιστεύουμε πως μπορούμε να  μετατρέψουμε την πόλη μας σε μια πόλη γεμάτη χαρούμενα παιδιά που θα γίνουν ευαισθητοποιημένοι, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες αύριο.

Για το Σύλλογο «Σερραίες Μανούλες»
Η Πρόεδρος
Καράμπελα Πολυξένη