X

ΔΕΘ-Το Προεκλογικό Πακέτο Τσίπρα

Σειρά φοροελαφρύνσεων με αιχμή των ΕΝΦΙΑ, μειώσεων στους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών αλλά προσλήψεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.1.2019, ενώ προέβλεψε ότι στα μέσα Οκτωβρίου οι εταίροι μας θα δώσουν το «πράσινο» φως να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

 • -Νομοθετούμε εντός του 2018 σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για τους 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και μείωση 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σε δύο φάσεις: 1.1.2019 και 1.1.2020
 • -Από 1/1/19 «μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.» Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται, είπε, για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.
 • – «Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.»
 • -Προχωράμε επίσης «από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες».  Είπε ότι το μέτρο θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, «γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα».
 • -«Αμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες». «Αυτό δεν είναι μόνο δίκαιο, είναι και ηθικό και γίνεται πράξη», τόνισε.
 • -Προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία».
 • -Μείωση φόρου για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιρισμούς,
 • -Προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εσφορών για νέους έως 25 ετών εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: 50% από 1.1.19 και 100% από 1.1.2020
 • -Από 1.1.2021 μείωση από 24 σε 22% του μεγάλου συντελεστή ΦΠΑ και από 13% σε 12% στον μικρό συντελεστή.

ΔΕΘ χωρίς τη σκιά των μνημονίων

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η φετινή 83η ΔΕΘ, είναι η πρώτη Διεθνής Εκθεση «που μετά από οκτώ χρόνια δεν γίνεται στη σκιά των Μνημονίων». Η Ελλάδα μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια πατά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι τελικά θα τα καταφέρναμε, να σταματήσουμε το καθοδικό σπιράλ», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές, ήρθα για να μοιραστώ μαζί σας όραμα, για την Ελλάδα της νέας εποχής, που ανατέλλει για τον τόπο μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χρέος της χώρας λέγοντας ότι «δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε. Και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε και ομαλές από το 2032 και πέρα. Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια».

Στρατηγικό σχέδιο με κωδική ονομασία «Δίκαιη Ανάπτυξη» – Εξι τομείς

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κάνοντας λόγο μια ιστορική έκθεση. Το όνομα αυτού του Σχεδίου: «Δίκαιη Ανάπτυξη», με πρώτο στόχο την ανάκτηση της εργασίας και μείωση της ανεργίας στο 10% στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε δύο πυλώνες εδράζεται στήριξη επενδύσεων:

εμβάθυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, αλλά και ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων. «Ο στόχος αυτός χρειάζεται συντονισμένη δράση. Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους», είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός.

«Προσωπική δέσμευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας «ότι η πετυχημένη πορεία στις επενδύσεις θα συνεχιστεί με στόχο μια επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια»,

Αυτή η προσπάθεια πρέπει πρώτα και κύρια να υλοποιηθεί με εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία, τόνισε, αναφέροντας ειδικότερα για την δημόσια διοίκησης τις εξής μεταρρυθμίσεις: αναβάθμιση με νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σύστημα κινητικότητας και αξιολόγηση προσωπικού, αλλά και την μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο του 2021, όπως και διαφάνεια στα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

Οι υπόλοιποι τομείς, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι:

 • Τρίτος τομέας η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη και με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
 • Τέταρτος τομέας ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, με την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019 και με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021
 • Πέμπτος τομέας οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους
 • Έκτος τομέας η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων διότι δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας

«Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα – Την τριετία 2018 – 2020 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δις ευρώ», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δίνουμε έμφαση στην αγροτική παραγωγή αλλά και στη Βιομηχανία και στη μεταποίηση όπου για πρώτη φορά υλοποιούνται το ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης και εξυγίανσης της βιομηχανικής δραστηριότητας»

Νέο καθεστώς στην αγορά εργασίαςΑυξάνεται ο κατώτατος μισθός

«Με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας. Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο», τόνισε ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και έτερη αρχή, αυτήν την επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας «που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Στόχος είναι «η Ελλάδα χώρα πρότυπο στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Η οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτος συμπληρώνει τον στόχο της ανάκτησης της εργασίας, υπογράμμισε στη συνέχεια

Μιλώντας για τον χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι «καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση». Και βρισκόταν στην κατάσταση αυτή, είπε, «εξαιτίας και της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας της πολιτικής εξουσίας, εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019

«Μπορεί να  επιτεχυθεί δημοσιονομικός για 3,5% πλεόνασμα το 20189 και χωρίς την εφαρμογή του μέτρους της μείωσης των συντάξεων, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται για το 2019».

Μίλησε για θετική ανταπρόκριση από τους εταιρούς σε αυτή την θέση, την οποία «θα επαληθεύσουμε στα μέσα Οκτωβρίου. Θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό εκτός από μη διαρθρωτικό είναι και αντιαναπτυξιακό», πρόσθεσε.

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα