ΔΕΥΑ Σερρών: Μόνο … 2 (δύο) οφειλέτες από τους 18.833 μπήκαν στη ρύθμιση!!! – Νέα ρύθμιση 100 δόσεων έως 26/5

ΔΕΥΑ Σερρών: Μόνο … 2 (δύο) οφειλέτες από τους 18.833 μπήκαν στη ρύθμιση!!! – Νέα ρύθμιση 100 δόσεων έως 26/5

ΔΕΥΑ-Σερρών-Χασαπίδης-2014Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Κωνσταντίνος Χασαπίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 27/4 κάλεσε τους καταναλωτές- οφειλέτες της επιχείρησης να προσελθούν για να υπαχθούν σε ρύθμιση με αίτηση τους με βάση το νέο νόμο (100δόσεις) που ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα νομικά της πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον κ.Χασαπίδη η μικρότερη δόση που μπορεί να καταβάλλει ο οφειλέτης είναι 20 ευρώ (στην προηγούμενη ρύθμιση η μικρότερη δόση ήταν 40 ευρώ).

«Οι δόσεις μπορούν να γίνουν μέχρι 100 κάτι που σημαίνει ότι η οφειλή πρέπει να είναι πάνω από 2000 ευρώ. Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων είχε τις αντιρρήσεις και έστειλε υπόμνημα στον αρμόδιο υπουργό. Περιμένουμε από το Υπουργείο απάντηση επειδή ανακύπτουν και τεχνικά ζητήματα. Εμείς θα δεχθούμε αιτήσεις των συνδημοτών μας και ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων θα αναβαθμίσουμε ή όχι το πρόγραμμα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ».

Μετά την 26η Μαϊου 2015 η οφειλή θα μεταβιβάζεται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και θα βεβαιώνεται από αυτή για να εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο.

Μόνο… δύο δημότες στην προηγούμενη ρύθμιση

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ παραδέχθηκε ότι  στην ρύθμιση που εξήγγειλε η ΔΕΥΑΣ τον περασμένο Νοέμβριο είχαν προσέλθει και τελικώς εντάχθηκαν μόνο… δύο οφειλέτες-καταναλωτές!!! Εσπευσε να διευκρινίσει όμως, ότι όσες οφειλές έχουν σταλθεί στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία οι καταναλωτές εκεί πρέπει να απευθυνθούν για να τις ρυθμίσουν.

Υποστήριξε επίσης ότι επειδή η νέα ρύθμιση προβλέπει πολύ χαμηλή δόση (20€) ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση και γι’αυτο θα είναι αυστηρή στην τήρηση των προθεσμιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ακόμη και η μη καταβολή μίας δόσης θα οδηγεί στο χάσιμο της ρύθμισης!!!

 

Ο κ. Χασαπίδης έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι οφειλέτες ανάλογα με τα ποσά που οφείλουν κατανέμονται ως εξής:

Οφειλή (€) Αριθμός οφειλετών

Ποσό οφειλής

>1000  818 2.500.000€
500-999 1207 825.520€
200-499 2699 892.803€
100-199 2519 355.188€
Έως 99 11.590

825.030€

ΣΥΝΟΛΟ

18.833

5.398.541€

 

Και νομικά πρόσωπα του Δήμου Σερρών στους μεγαλο-οφειλέτες

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ανέφερε ότι στους μεγαλο-οφειλέτες της ΔΕΥΑΣ είναι ο Δήμος Σερρών, τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και το Νοσοκομείο Σερρών. Σημείωσε επίσης ότι στο προηγούμενο Δ.Σ της ΔΕΥΑΣ έλαβε για πρώτη φορά απόφαση να και αυτές, στις διαδικασίες της ρύθμισης και ήδη αρκετά νομικά πρόσωπα ανταποκρίθηκαν. Κατέστησε σαφές ότι αν δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση για ρύθμιση νομικά πρόσωπα ή φορείς στη συνέχεια η οφειλή θα σταλεί για βεβαίωση στην εφορία!

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σερρών το οποίο ενώ μεχρι τώρα ήταν συνεπές στην πληρωμή των λογαριασμών στην ΔΕΥΑΣ (με λογαριασμούς κατανάλωσης νερού 25 χιλιάδες ευρώ το δίμηνο),  έφτασε να οφείλει σήμερα στη ΔΕΥΑΣ 68 χιλιάδες ευρώ. «Μπορούμε να κόψουμε το νερό στο Νοσοκομείο Σερρών; Ας βρεθεί ένας δημότης ή πολιτικό πρόσωπο που να πεί «Χασαπίδη κόψε το νερό από το Νοσοκομείο Σερρών»»

 

Επίθεση σε Στέφανο Φωτιάδη

Ο κ.Χασαπίδης στηλίτευσε την στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανου Φωτιάδη. «φωτογραφίζοντας» τον:

«Κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μας εγκάλεσαν γιατί βγήκαμε και αφαιρέσαμε υδρόμετρα. Όταν όμως έσκασε η ποινική υπόθεση των 38 μελών του ΔΣ που υπηρέτησαν την ΔΕΥΑΣ που ο εισαγγελέας διώκει για κακούργημα και παράβαση καθήκοντος γιατί δεν μερίμνησαν για την είσπραξη των λογαριασμών του νερού, υπήρξε στέλεχος στο Δ.Σ που είχε δηλώσει ότι όπως έστρωσαν έτσι να κοιμηθούν. Είπε με άλλα λόγια δηλαδή, καλά να πάθουν, υιοθετώντας το κατηγορητήριο. Το ίδιο άτομο μας εγκαλεί γιατί εφαρμόσουμε τον κανονισμό για να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα της επιχείρησης. Η αντιφατικότητα είναι ολοφάνερη».

Όταν αργότερα ρωτήθηκε ποιον «φωτογραφίζει»  είπε ότι εννοεί τις αντιφατικές δηλώσεις του Στέφανου Φωτιάδη.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι η κοινωνική ευαισθησία της ΔΕΥΑΣ είναι δεδομένη και έχει αποδειχθεί, ενώ υπογράμμισε ότι η αφαίρεση των υδρομέτρων γίνεται από τη υπηρεσία όταν εξαντληθούν όλα τα όρια της ανοχής που δίνει ο κανονισμός.