ΔΕΥΑ Σερρών: Νέα κόντρα για τα 800€ «επίδομα ρουχισμού» μεταξύ Σωματείου Εργαζομένων και Διοίκησης

ΔΕΥΑ Σερρών: Νέα κόντρα για τα 800€ «επίδομα ρουχισμού» μεταξύ Σωματείου Εργαζομένων και Διοίκησης

ΔΕΥΑΣΌπως κάθε χρόνο (τα τελευταία χρόνια) έτσι και φέτος κόντρα ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΣ και του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων της επιχείρησης με αιτία το επίδομα «ρουχισμού» (800ευρώ ανα υπάλληλο) για είδη ατομικής προστασίας που παρέχει η ΔΕΥΑΣ στους εργαζομένους, σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας.

Κάθε χρόνο προκηρύσσεται διαγωνισμός με προϋπολογισμό 90.000ευρώ, ο οποίος καταλήγει άγονος και στο τέλος η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ δίνει το επίδομα με τη μορφή «κουπονιών» για να εξαργυρωθούν στην αγορά των Σερρών σε … οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που αφορά (είδη ατομικής προστασίας)!!!

Ετσι μένουν ικανοποιημένοι (εργαζόμενοι, έμποροι), ενώ οι σερραίοι πολίτες παρακολουθούν  άλλοι «ζηλεύοντας» το προνόμιο των εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ (σ.σ. ποιος δεν θα ήθελε να τους δίνει η επιχείρηση που δουλεύουν 800ευρώ για ρουχισμό κάθε χρόνο) κι άλλοι τους οικτίρουν ότι σε καιρό κρίσης αποτελεί πρόκληση για κάποιον άεργο ή περιοδικά εργαζόμενο, να έχει υπάλληλος σε Δημοτική επιχείρηση τέτοια προνόμια (σ.σ. το επίδομα των 800ευρώ αντιστοιχεί σε δυο μνημονιακους μισθούς)

Τα επίμαχα είδη που κοστολογούνται 800€

Τα είδη που πρέπει να χορηγούνται στους εργαζόμενους για την δουλειά όπως αναφέρει η συλλογική σύμβαση εργασίας (για τα οποία οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σερρών κ. Χασαπίδη διεκδικούν να πάρουν 800 ευρώ), είναι για την χειμερινή περίοδο 2 παντελόνια τύπου τζην, 2 πουκάμισα τύπου φανέλα, 1 μπουφάν, ένα πουλόβερ,1 ζευγάρι μποτάκια με επένδυση και για την θερινή περίοδο 2 παντελόνια τύπου τζην, 2 πουκάμισα κοντομάνικα, 1 μπουφάν τύπου τζην, 1 ζευγάρι μποτάκια χωρίς επένδυση.

Σ.σ. αυτά αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο της ΔΕΥΑΣ είτε κάνει δουλειά γραφείου είτε επιδιορθώνει βλάβες.

Η θέση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ, κατηγορεί τη διοίκηση της ΔΕΥΑΣ για καθυστέρηση της παροχής των ειδών ατομικής προστασίας, η οποία σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας έπρεπε 1 Ιουνίου 2015 να τους έχουν αποδοθεί. Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας (ΣΕΠΕ) και κατέθεσαν μήνυση κατά του προέδρου και της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ για την καθυστέρηση αυτή.

Η θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΣ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, κ. Κώστας Χασαπίδης, το μεσημέρι της Δευτέρας (15/6) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για το θέμα τονίζοντας  « Ο διαγωνισμός είναι ευθύνη της υπηρεσίας και όχι ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ. Από την πλευρά της διοίκησης έγινε ό, τι έπρεπε. Μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε, γιατί 1 Ιουνίου έπρεπε αυτά τα είδη να δοθούν, ο διαγωνισμός καθυστέρησε από την πλευρά της υπηρεσίας. Ο πρώτος διαγωνισμός κατέστη άγονος, έγινε δεύτερος αλλά απορρίφθηκε η προσφορά του επιχειρηματία, έγινε ένσταση, απορρίφθηκε η ένσταση και ήρθε στο διοικητικό συμβούλιο στις 8 Ιουνίου 2015. Υπήρχε μια διαδικασία που τηρήθηκε. Κάθε φορά όταν είναι να πάρω μια απόφαση ρωτώ για την νομική πλευρά της απόφασης, όπως και σε αυτή την περίπτωση».

«Αυτό που προκρίναμε στο διοικητικό συμβούλιο ήταν να πάμε σε πραγματικές τιμές, καθώς θεωρώ υπερβολικά ενισχυμένο τον προϋπολογισμό (περίπου 90.000ευρώ) για ρούχα ατομικής προστασίας. Θα συγκροτήσουμε μια τριμελή επιτροπή, θα πάρουμε προσφορές από την αγορά και θα διαμορφώσουμε τις πραγματικές τιμές του προϋπολογισμού και θα καλέσω τον Σύλλογο εργαζομένων να συζητήσουμε αν θα τα πάρουν σε χρήματα ή σε κουπόνια. Να επισημάνω ότι στείλαμε έγγραφο την επόμενη μέρα στο Σύλλογο Εργαζομένων για να διαμορφώσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Το έγγραφο αναγκαστήκαμε και το τοιχοκολλήσαμε έξω από την πόρτα του Συλλόγου, δεν ήθελαν να το παραλάβουν το έγγραφο» .

«Σε μια περίοδο κρίσης που ο κόσμος έρχεται να κάνει ρυθμίσεις για 20 -30 ευρώ χρέη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα μέγιστα σε ότι έχει σχέση με την συλλογική σύμβαση εργασίας. Η συλλογή σύμβαση αυτή αναφέρεται σε είδη δεν αποτιμά την αξία των ειδών. Για αυτό ο προϋπολογισμός μου φάνηκε αυθαίρετος, διεκδικούν να τους μοιράσουμε από 800 ευρώ. Σε μια περίοδο κρίσης θέλουν να πάρουν extra από τον μισθό τους» τόνισε ο κ. Χασαπίδης.

Ο κ. Χασαπίδης μάλιστα , ανέφερε ότι έκανε έρευνα αγοράς για τα είδη αυτά και η έρευνα έδειξε ότι αξία τους ανέρχεται στο ποσό των 32.000 ευρώ και μάλιστα από καταστήματα με υψηλές τιμές και όχι 90.000ευρώ όπως υπήρχε στον προϋπολογισμό.

Το κατάστημα με παιδικά παπούτσια

«Επειδή έχει εμπλακεί ο Εμπορικός σύλλογος θέλω να πω ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους διαγωνισμούς. Δεν μπορεί να έχουμε στον διαγωνισμό προδιαγραφές άριστης ποιότητας για τα ρούχα και να βγαίνει άγονος ο διαγωνισμός και μετά να βλέπουμε σε όλα τα καταστήματα, όπου μπορεί να μην πωλούνται αυτά τα είδη προστασίας, ότι δέχονται κουπόνια της ΔΕΥΑΣ. Αυτό προσβάλει και την αισθητική μου και την νοημοσύνη μου. Θα ζητήσω από τον Εμπορικό σύλλογο να μου δώσει έναν κατάλογο που πουλάνε αυτά τα είδη και αυτοί να πάρουν τα κουπόνια δεν μπορεί να βλέπω σε κατάστημα με παιδικά παπούτσια να λέει ότι δέχεται κουπόνια ΔΕΥΑΣ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.