Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

ΔΕΥΑΣ: Οριστική λύση στην υδροδότηση Χιονοχωρίου αλλά και 31.500€ σε Σύλλογο των… Σκοπίων(!!!) για τέλεση πολιτιστικών δράσεων(!!!)

Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Τρίτη 20-11-2012 ο Δήμαρχος Σερρων Πέτρος Αγγελιδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ  Θεόδωρος Αραμπατζής, στην οποία ανήγγειλαν την κατασκευή νέου δικτύου υδροδότησης στο Χιονοχώρι. Η συνέντευξη τύπου έκρυβε και μία «έκπληξη» καθώς ανακοινώθηκε ότι στο πρόγραμμα intereg εκτός από την ΔΕΥΑΣ (κύριος εταίρος) μετέχουν και οι: Δήμος Σερρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου και Σύλλογος Βλάχων… Konce των Σκοπίων ως απλοί εταίροι, οι οποίοι θα πάρουν από το πρόγραμμα 31.500€ ο καθένας για την τέλεση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι το πρόγραμμα Intereg προϋποθέτει την σύμπραξη μεταξύ δυο όμορων κρατών, δεν καταλαβαίνουμε όμως την ανάγκη σύμπραξης με σύλλογο Βλάχων των Σκοπίων, όταν είναι γνωστές οι βλέψεις των “φίλων” γειτόνων στην καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας και την “οικειοποίηση” ιστορικών προσώπων του παρελθόντος . 

Τώρα το τι πολιτιστικές δραστηριότητες θα κάνει ένας σύλλογος των Σκοπίων στο Χιονοχώρι, το αφήνουμε στην … φαντασία σας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΥΑΣ αναφέρεται ότι:

«Νέα εποχή ξεκινά για το γραφικό Χιονοχώρι καθώς η οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησής του που δίνει η ΔΕΥΑΣ ανοίγει μεγάλες προοπτικές οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης για το χωριό. Το ζωτικό αυτό πρόβλημα θα γίνει παρελθόν  δια παντός όταν η Επιχείρηση ολοκληρώσει το έργο της, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τριπλασιασθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβριο δημοπρατείται το έργο «Κατασκευή εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Χιονοχώρι Σερρών» προϋπολογισμού 762,300€ (+ Φ.Π.Α), το οποίο θα γίνει με εργολαβία υπό την επίβλεψη της Επιχείρησης.

Θα ακολουθήσουν αναπλάσεις από το Δήμο προϋπολογισμού 223.700 €  που ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του έργου στο 1,199,990,15 ευρώ. Χρηματοδοτείται μέσα από το διασυνοριακό πρόγραμμαInterreg 3 2007-2013 Ελλάδα-FYROM».

Την ανακοίνωση έκανε ο Δήμαρχος Σερραίων Πέτρος Αγγελίδης σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Θόδωρο Αραμπατζή.

 Ο τελευταίος αναφέρθηκε στη μελέτη που συνέταξε η ίδια η Υπηρεσία και προβλέπει:

την κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δ.Δ. Χιονοχωρίου β) την κατασκευή νέας δεξαμενής νερού και γ) την κατασκευή εξωτερικού δικτύου μεταφοράς του νερού από την Οινούσα στην νέα δεξαμενή του Χιονοχωρίου.

Ειδικότερα αφορά την κατασκευή:

α) Αγωγού διανομής: 2.470,00 μέτρα.

Επίσης, προβλέπει την σύνδεση με το νέο δίκτυο των υφιστάμενων αλλά και νέων καταναλωτών, και την τοποθέτηση φρεατίων ελέγχου διαστάσεων 40*40:

63 ιδιωτικών παροχών ,

καθώς και την κατασκευή: 3 διατάξεων καθαρισμού του δικτύου, 2 πυροσβεστικών κρουνών, 1 βαλβίδα εισαγωγής-εξαγωγής αέρα εντός φρεατίου

β) την κατασκευή νέας δεξαμενής, χωρητικότητας 140m3 με σύστημα υπερχείλισης, καθαρισμού και εξαερισμού της.

γ) την κατασκευή έργων υδροληψίας, εν προκειμένω την  μεταφορά νερού από τον Οικισμό της Οινούσας στο Χιονοχώρι, με αγωγό: 6.684,00 μέτρα και την κατασκευή 3 αντλιοστασίων στην εν λόγω διαδρομή, τον  αγωγό μεταφοράς από  την νέα δεξαμενή προς τον Οικισμό, μήκους  200,00 μέτρων

 «Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΕΥΑΣ σχεδίασε την υδροδότηση του οικισμού με τις προοπτικές ανάπτυξής του για τα επόμενα 30 χρόνια.  Σήμερα αυτός υδροδοτείται από δεξαμενή την οποία τροφοδοτούν βυτιοφόρα του Δήμου Σερρών.  Ένα δίκτυο αμιάντου μεταφέρει το νερό σε 42 κατοικίες που βλέπουν τους 63 (σύμφωνα με την απογραφή της 18-3-2001) νοικοκύρηδες μόνο τις γιορτές και του καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, εποχή που το νερό είναι σε ανεπάρκεια λόγω των κτηνοτροφικών μονάδων στις γύρω πλαγιές» ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ.

 

Η πρόταση
Το έργο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (85% και 15% αντίστοιχα).
Η πρόταση έγινε από τη ΔΕΥΑΣ στο INTERREG III 2007-2013 τον Απρίλιο του 2012 και εγκρίθηκε στις 28-9-12.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: η ΔΕΥΑΣ (κύριος εταίρος) και οι Δήμος Σερρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Χιονοχωρίου και Σύλλογος Βλάχων Konce των Σκοπίων ως απλοί εταίροι.
Οι δύο Σύλλογοι θα λάβουν 31,500 ευρώ για πολιτιστικές δράσεις, ενώ ο Δήμος 223.700 ευρώ για αναπλάσεις στο Χιονοχώρι.
 

Aναπλάσεις

Το έργο των αναπλάσεων αφορά την κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού και ανάδειξη του πλατώματος της κεντρικής κρήνης.

 «Με το  παραπάνω έργο αλλά και με αυτό της υδροδότησης (συνολικού προϋπολογισμού 1.199.990,15 €), θα αναδειχτούν και θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρουσιάζει ο οικισμός Χιονοχωρίου ώστε να καταστεί θέρετρο υψηλών προδιαγραφών» τόνισε ο δήμαρχος Σερραίων.

 

«Παραδοσιακός οικισμός»

Ο οικισμός του Χιονοχωρίου του Δήμου Σερρών βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Σερρών, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων περίπου απ’ αυτήν στις κορυφές του όρους Μενοίκιου (Μπόζνταγ) και σε υψόμετρο 650-700 μέτρα.

Πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό, που χάρη στην τοποθεσία του, καθώς και στην ιδιαιτερότητα των λιθόκτιστων παραδοσιακών σπιτιών, αποτελεί τόπο εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια της οικιστικής και κοινωνικής αναβάθμισης του οικισμού ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητές του και να παραμείνει αναλλοίωτος ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας, καθώς και να διαφυλαχθεί η πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά του βρίσκεται σε εξέλιξη ο χαρακτηρισμός του ως «Παραδοσιακού οικισμού» σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 323/2004 και 759/2005 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, ενώ την συναίνεσή του σε αυτό έχει δηλώσει κατόπιν αυτοψίας το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

Στο Δ.Δ. Χιονοχωρίου βρίσκεται ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων στον χώρο του οποίου έχουν επισημανθεί από την 12η εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προστατευόμενα μνημεία όπως τοιχογραφίες των μέσων του 19ου αιώνα, ξυλόγλυπτο τέμπλο του α’ μισού του 18ου αιώνα, λαξευμένο στον βράχο ασκητήριο με τοιχογραφίες υστεροβυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων κ.α.

Στο παρελθόν κατοικούνταν αποκλειστικά από κτηνοτρόφους αλλά γύρω στο 1969 εγκαταλείφθηκε λόγω της αστυφιλίας και της φθίνουσας πορείας της κτηνοτροφίας.

Σήμερα ανοικοδομείται και αποτελεί ανερχόμενο θερινό θέρετρο.