Η ΔΕΥΑΣ δεν αποκλείει να συμβεί κι άλλο περιστατικό κατολίσθησης στην περιοχή Ιμαρετ, λογω έλλειψης …τοιχίων αντιστήρηξης!

Η ΔΕΥΑΣ δεν αποκλείει να συμβεί κι άλλο περιστατικό κατολίσθησης στην περιοχή Ιμαρετ, λογω έλλειψης …τοιχίων αντιστήρηξης!

Θεοχάρης Μιχαήλ-ΔΕΥΑΣiΤις δικές της εξηγήσεις έδωσε για το περιστατικό κατολίσθησης απο διαρροή νερού, στην περιοχή Ιμαρέτ η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Θεοχάρης Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Σερρών το πρωί της Πέμπτης 27/11. Η ΔΕΥΑΣ υποστηρίζει ότι το συμβάν οφείλεται στο παλαιό δίκτυο ύδρευσης το οποίο σταδιακά απενεργοποιείται ενώ  δεν αποκλείει να συμβούν κι άλλα τέτοια περιστατικά (!!!) καθώς «στην περιοχή υπάρχουν πολλά άλλα ακίνητα, τα οποία έχουν κατασκευασθεί με ανάλογο τρόπο (παντελής έλλειψη κατασκευών τύπου τειχών αντιστήριξης ή τοιχίων) και εγκυμονούν κίνδυνο καταστροφής από κατολισθήσεις». Βεβαια δεν απαντά, στο δελτίο τύπου, για την καθυστέρηση της ανταπόκρισης της υπηρεσίας, καθώς η διαρροή σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (23/11), ενώ η κατολίσθηση συνέβη δύο μέρες αργότερα (την Τρίτη το πρωϊ) και όλο αυτό το διάστημα το νερό έρρεε.

Αναλυτικά στην απάντησή της η ΔΕΥΑΣ αναφέρει:

Μια διαρροή και πρανές χωρίς προστασία έφεραν κατολίσθηση
Μια διαρροή σε ιδιωτική παροχή στο παλαιό δίκτυο ύδρευσης στην οδό Σαπφούς (Ιμαρέτ) και η διαμόρφωση του πρανούς (πλαγιάς) από τον ιδιώτη, χωρίς τοίχο αντιστήριξης, συνετέλεσαν στην κατάρρευση χωμάτων πάνω στον τοίχο της οικίας του, η οποία βρίσκεται ακριβώς από κάτω επί της οδού Ανδρούτσου 37, με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο μικρές επιφανειακές ρωγμές στο σοβά (1-2 χιλιοστά) στην πλευρά που κατέπεσαν τα χώματα.
Τούτο συνέβη την Τρίτη το πρωί 25/11. Αμέσως η ΔΕΥΑΣ προχώρησε στην αποκατάσταση της βλάβης, περιέφραξε το χώρο και αντιστήριξε τον τοίχο εσωτερικά προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλα προβλήματα ρωγμών. Ήδη από χθες 26/11 συνεργεία της Επιχείρησης εργάζονται για να αφαιρεθούν οι χωμάτινοι όγκοι που κατέρρευσαν σε μήκος 6μ. και ύψος 2-2,5μ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Υπηρεσία θα επισκευάσει τις μικρορωγμές ολοκληρώνοντας έτσι όλες τις εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν με δικής της υπαιτιότητα.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, στην περιοχή υπάρχουν πολλά άλλα ακίνητα, τα οποία έχουν κατασκευασθεί με ανάλογο τρόπο (παντελής έλλειψη κατασκευών τύπου τειχών αντιστήριξης ή τοιχίων) και εγκυμονούν κίνδυνο καταστροφής από κατολισθήσεις.
Νέο δίκτυο ύδρευσης
Στην εν λόγω περιοχή λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο το νέο δίκτυο ύδρευσης το οποίο υδροδοτεί όλα τα ακίνητα.
Η ΔΕΥΑΣ έχει ήδη προχωρήσει στη διακοπή του μεγαλύτερου τμήματος του παλαιού δικτύου και συνεχίζει τις εργασίες για την πλήρη απομόνωση και διακοπή του νερού σε αυτό.
Η ιδιωτική παροχή που παρουσίασε τη βλάβη, από το είδος των υλικών και τη συνδεσμολογία, φαινόταν να είναι τουλάχιστον 30 ετών –η ΔΕΥΑΣ ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια- και είναι άγνωστο ποιο ή ποια ακίνητα υδροδοτούσε.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΥΑΣ κατασκεύασε ένα νέο δίκτυο ύδρευσης σε μία πολύ δύσκολη μορφολογικά και οικιστικά περιοχή, το οποίο μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, εξ’ ολοκλήρου.