Διαμαρτυρία του ΕΒΕΣ στον Δήμαρχο Π.Αγγελίδη για τις κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών

Μεγκλας_Χρήστος_ΕΒΕΣΕπιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, προς το Δήμαρχο Σερρών, κο Πέτρο Αγγελίδη, με θέμα: “Κατασχέσεις, Ρύθμιση Οφειλών προς τους Δήμους και Χρέη του Δήμου προς την αγορά”. Στην επιστολή- διαμαρτυρία, προσάπτει στον Δήμαρχο Σερρών την συνέχιση των κατασχέσεων των λογαριασμών των οφειλετών και μάλιστα με υπέρογκες προσαυξήσεις, ενώ από την άλλη καθυστερεί να εξοφλήσει ο Δήμος τις οφειλές προς τους επαγγελματίες οι οποίες ανέρχονται σε 3.400.000€, και μάλιστα τον προτρέπει να δανειστεί ο Δήμος υποθηκεύοντας μέρος της περιουσίας του Δήμου. 

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε,
Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των ενεργειών σας επί των οικονομικών του Δήμου επί θητείας σας, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις θέσεις μας:
Καταρχάς διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι συνεχίζετε τις κατασχέσεις σε χιλιάδες προσωπικά βιβλιάρια οφειλετών προς το Δήμο επαγγελματιών – μελών μας, οι οποίοι γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην πλειονότητά τους αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Η κατάσχεση οδηγεί τα μέλη μας στον «Τειρεσία» με όλες τις γνωστές συνέπειες. Για κάθε 1000 επιχειρήσεις που κλείνουν το χρόνο αντιστοιχούν 2000 θέσεις εργασίας που χάνονται. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία σας ζητάμε να μην επιτείνετε την ήδη δυσχερή θέση των επαγγελματιών.
Παρά το γεγονός ότι συμμετείχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου 2013 με θέμα τις οφειλές προς το Δήμο, όπου καταθέσαμε και εκφράσαμε ως εκπρόσωποι των επιχειρηματιών την έντονη δυσαρέσκειά μας για τις κατασχέσεις και μολονότι ο Αντιπρόεδρος, κ. Δημ. Γιαννάκης έδωσε το «παρών» εκ μέρους τού Επιμελητηρίου στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών στις 2 Οκτωβρίου, επιδίδοντάς του μάλιστα και υπόμνημα για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης, εσείς ως Δήμος συνεχίζετε τις κατασχέσεις και μάλιστα με υπέρογκες προσαυξήσεις, όπως μας ενημερώνουν τα μέλη μας και οι Τράπεζες, δείχνοντας ότι μάλλον δεν λαμβάνετε υπόψη τα προβλήματα και την αγωνία των μελών μας.
Προς διευκόλυνσή σας και στην προσπάθειά μας να πιέσουμε την Κυβέρνηση για νομοθετική επίλυση του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι υποβάλαμε εκ νέου υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, για επίσπευση της κατάθεσης νομοσχεδίου ή τροπολογίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Δήμους (έγγραφο με αρ. πρωτ.14068/21.11.2013 επισυνάπτεται). Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι βρίσκεται προς επεξεργασία στο Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για εξόφληση οφειλών προς τους Δήμους σε έως 100 δόσεις.
Όσον αφορά τα 3.400.000 € χρέη του Δήμου προς την αγορά, σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, της έλλειψης ρευστότητας και της μη κίνησης της πραγματικής οικονομίας, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να εξοφλήσετε, όπως οφείλετε, τους επαγγελματίες, αφού προβείτε σε δανεισμό με υποθήκη μέρους της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Τα 3,4 εκατ. ευρώ θα δώσουν ανάσα ανακούφισης στην αγορά για να μπορέσει να ορθοποδήσει και ο Δήμος θα δείξει ότι στηρίζει πραγματικά τους δημότες, την οικονομία του τόπου και τους επαγγελματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο.
Κύριε Δήμαρχε, στην παρούσα οικονομική συγκυρία ως επιχειρηματίες χρειαζόμαστε το Δήμο Σερρών συμπαραστάτη και ως Επιμελητήριο, κατανοώντας ότι οι υποχρεώσεις προς το Δήμο από τους επαγγελματίες πρέπει να καταβάλλονται, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία μαζί σας προς την εξεύρεση λύσης, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για άλλα ζητήματα ‘ πρέπει, ξεπερνώντας φαινόμενα και καταστάσεις του παρελθόντος, να είμαστε συνοδοιπόροι και να στηρίζουμε με κοινές ενέργειες τους δημότες και τις επιχειρήσεις, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μέγκλας

Advertisements