Διασυνοριακή συνεργασία για την ανάδειξη του πολιτισμού με επίκεντρο την Αμφίπολη

Διασυνοριακή συνεργασία για την ανάδειξη του πολιτισμού με επίκεντρο την Αμφίπολη

Αντιπροσωπεία από την πόλη Blagoevgrad της γειτονικής Βουλγαρίας, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους του ομώνυμου δήμου υποδέχτηκε το πρωί της Δευτέρας 7-12-2015 ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναμένεται να ξεκινήσει μέσω σχετικού διασυνοριακού προγράμματος INTERREG GREECE-BULGARIA, οι δράσεις του οποίου θα υλοποιούνται από τον δήμο Αμφίπολης, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΕΚ) της Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Σερρών, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υποβολή της πρότασης, το πανεπιστήμιο και τον δήμο του Blagoevgrad.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2 Γιώργος Αραπάκης οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι πολλαπλοί, με πρώτο την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των δύο περιοχών, με τη διοργάνωση αρχαιολογικών συνεδρίων, εκπαιδευτικών επισκέψεων και προγραμμάτων κατάρτισης για την ανάπτυξη της περιοχής ως τουριστικού πόλου.

Σημείο αναφοράς βεβαίως για τις Σέρρες θα αποτελεί η Αμφίπολη, μετά και τις τελευταίες σπουδαίες ανακαλύψεις από την κ. Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της. Μάλιστα στην συνάντηση ήταν παρούσα  η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών και υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αμφίπολη κυρία Κατερίνα Περιστέρη, η οποία εστίασε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των δύο περιοχών και στον προγραμματισμό δράσεων που θα αναδείξουν σπουδαία αρχαιολογικά σημεία αναφοράς, όπως αυτό της Αμφίπολης.

πολιτσμος-1 002Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών Βασίλης Βαφειάδης πρότεινε μεταξύ άλλων την διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων που θα σχετίζονται με την αρχαιολογία.

Παράλληλα όπως τονίστηκε, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και σε κοινές πολιτιστικές δράσεις που θα αναδεικνύουν σημαντικές διοργανώσεις και φεστιβάλ και στις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ της Αμφίπολης.

Ιδιαιτέρα πρόθυμοι να δραστηριοποιηθούν για την ευόδωση της εν λόγω συνεργασίας εμφανίστηκαν και οι καθηγητές του πανεπιστημίου του Blagoevgrad  αλλά και οι εκπρόσωποι του ομώνυμου δήμου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης υποδέχτηκε θερμά την βουλγαρική αντιπροσωπεία και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή η συνεργασία θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς,  αφού και οι δύο πλευρές είναι και οργανωμένες και απολύτως πρόθυμες.

πολιτισμος_0522 Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των φορέων στον δήμο Αμφίπολης όπου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μελίτος και ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κοδρόπουλος, ως συντονιστές της πρότασης αυτής, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αυξημένο ενδιαφέρον των φορέων από τη γειτονική χώρα και την πεποίθηση πως θα υπάρξει μία επιτυχημένη συνεργασία. Ακολούθησε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους υπό την επίβλεψη της Κατερίνας Περιστέρη.

Στην συνάντηση συμμετείχαν : Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σερρών Αθανάσιος Μασλαρινός και Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ο Διευθυντής του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΕΚ) της Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Σερρών Γιώργος Αραπάκης, ο υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών Βασίλης Βαφειάδης, το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 (ΚΕΚ) της Π.Κ.Μ.-Π.Ε. Σερρών  Χρύσα Παλάζη. Εκπρόσωποι του  Blagoevgrad ήταν οι : Yordan Goshev Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Blagoevgrad, Vasil Markov, Αντιπρόεδρος της ίδιας σχολής και υπεύθυνος για τα επιστημονικά προγράμματα, Pesislava Ivanova, Εμπειρογνώμων Πολιτισμού του Δήμου Blagoevgrad, Maria Grozdanova, Εμπειρογνώμων και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Blagoevgrad, Rouska Krasteva, chief assistant professor Tourism Department.