Διάβαση Πεζών: Δηκτικές παρατηρήσεις για… διαχείρηση αποβλήτων, προσφορές μιάμισης μέρας και παιδική χαρά που…μετακινήθηκε χωρίς ο Δήμος Σερρών να το πάρει χαμπάρι!

Διάβαση Πεζών: Δηκτικές παρατηρήσεις για… διαχείρηση αποβλήτων, προσφορές μιάμισης μέρας και παιδική χαρά που…μετακινήθηκε χωρίς ο Δήμος Σερρών να το πάρει χαμπάρι!

παπιες-2015-06-19_112038Ανακοίνωση με δηκτικές παρατηρήσεις εξέδωσε η Δημοτική κίνηση «Διαβαση Πεζών» για τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. Αναλυτικά σε αυτή αναφέρει:

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβουλίο τη Τετάρτη 17 Ιουνίου η Δημοτική Κίνηση Διάβαση Πεζών κατέθεσε δύο εκτός ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή ενώ απαντήθηκε ερώτηση που είχαμε θέσει σε προηγούμενο Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των απορριμμάτων και την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) διερωτάται η Δημοτική Αρχή

  • εάν θα επιμείνει στη πολιτική της επιλογή για δημιουργία μεγάλης κλίμακας εργοστασίου στο Παλαιόκαστρο υπογράφοντας σύμβαση με τον προσωρινό ανάδοχο για ένα έργο περιβαλλοντικά επικίνδυνο και οικονομικά ασύμφορο

ή

  • εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να αλλάξει προσανατολισμό η Δημοτική Αρχή και να υποστηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων δίνοντας έμφαση σε μικρής κλίμακας επένδυση, τη διαλογή στη πηγή και την ανακύκλωση.
διάβαση-πεζών
διάβαση-πεζών

Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τη Διάβαση Πεζών έχει να κάνει με τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της μιάμισης ημέρας. Για παράδειγμα, η πρόσκληση για παροχή υπηρεσιών Οικονομολόγου για εσωτερικό έλεγχο του Δήμου διάρκειας 5 μηνών με κόστος 20.000 € συν Φ.Π.Α. (!) αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τη Δευτέρα 09.06.2015 στις 17:30 με προθεσμία υποβολής φακέλου έως τη Τετάρτη 11.06.2015. Οι προσφορές – γράφει η πρόσκληση – μπορούν να αποστέλλονται και ταχυδρομικά. Ουσιαστικά έχει μιάμιση ημέρα ο ενδιαφερόμενος για να δει τη πρόσκληση, να συντάξει τη προσφορά, να επικυρώσει τα δικαιολογητικά, να στείλει τον φάκελο και να φθάσει αυτός στο Δήμο στην ώρα του. Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα, πρόσκληση υποβολής προσφορών μίσθωσης μηχανημάτων ήχου για Χριστούγεννα 2015 – Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια 2016. Αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 01.04.2015 στις 15:00 με προθεσμία έως τις 03.04.2015 στις 12:00. Από τη πλευρά του ο Δήμος ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται να εξαντληθεί το πενταήμερο και πως το τριήμερο «παράθυρο» είναι αρκετό γιατί όλοι οι επιχειρηματίες βλέπουν συνεχώς τις αναρτήσει του Δήμου στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Επειδή όμως εμείς δεν δεχόμαστε την αυθαίρετη αυτή αντίληψη και στη σκέψη ότι πρόκειται για περιπτώσεις με βάθος χρόνου, ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να αλλάξει τακτική και να υιοθετήσει το πενταήμερο της δημοσίευσης.

Τέλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο απαντήθηκε ερώτηση που θέσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά με τη μεταφορά της δημοτικής παιδικής χαράς με ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς απόφαση Δ.Σ. από το χώρο του δημοτικού αναψυκτηρίου στη κοιλάδα Αγίων Αναργύρων σε άλλο χώρο της περιοχής. Ο Αντιδήμαρχος Έργων – Υποδομών και Καθημερινότητας κος Γκότσης απάντησε πως ενώ αρχικά σαν υπηρεσία δεν γνώριζαν το ζήτημα, μετά από έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όντως τα όργανα είναι περιουσία του Δήμου. Ο κος Γκότσης ζήτησε από τον επιχειρηματία εξηγήσεις κι αυτός απάντησε πως είχε την εντύπωση ότι τα όργανα ήταν του επιχειρηματία που νοίκιαζε το δημοτικό αναψυκτήριο. Εν κατακλείδι, επειδή η παιδική χαρά μεταφέρθηκε από δημοτικό χώρο πάλι σε δημοτικό χώρο (δίπλα στο κολυμβητήριο) κι επειδή ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εκεί περιποιήθηκε τα όργανα, για τον λόγο αυτό ο Δήμος αφήνει τη παιδική χαρά ως έχει. Με άλλα λόγια, η Δημοτική Αρχή θεωρεί πως είναι αποδεκτό κάποιος ιδιώτης να ξηλώσει χωρίς την απαιτούμενη άδεια δημόσια περιουσία και να τη μεταφέρει όπου ο ίδιος κρίνει σκόπιμο.