Η Διάβαση Πεζών επικροτεί την κατασκευή αναμνηστικής πλάκας για τον σεΐχη Μπεντρεντίν

Η Διάβαση Πεζών επικροτεί την κατασκευή αναμνηστικής πλάκας για τον σεΐχη Μπεντρεντίν

διάβαση πεζών-δημοτική κίνηση ΣερρώνΑνακοίνωση εξέδωσε η δημοτική κίνηση στο Δήμο Σερρών “διαβαση πεζών” με την οποία επικροτεί την απόφαση της δημοσικής αρχής να κατασκευάσει αναμνηστική πλάκα για τον σεΐχη Μπεντρεντίν, ο οποίος πέθανε στις Σέρρες. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση αναφέρει:

Με την ευκαιρία της συζήτησης στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σερρών (20/11/14) για τη γνωμοδότηση σχετικά με την κατασκευή αναμνηστικής πλάκας στο σημείο απαγχονισμού του πρώτου σοσιαλιστή σεϊχη Μπεντρεντίν, αναδείχτηκε και πάλι ένα ζήτημα αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης μας, για το οποίο έχουμε κάνει επανηλημένες τοποθετήσεις.
Η Διάβαση Πεζών επικροτεί την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και χαιρετίζει την συναίνεση κατ’αρχήν του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Σερρών, της Εταιρίας Μελέτης Ιστορίας Σερρών, του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες Σερρών και όσων άλλων συλλογικοτήτων ή πολιτών υποστηρίξουν την υλοποίηση αυτής της ιδέας.
Για το Μπεντρεντίν τον οικουμενιστή σεϊχη της Ανατολής, το γιο του καδή της Σιμάβνα (σημερινό Κυπρίνο της Ορεστιάδας) με τη Ρωμιά μάνα, που καθοδήγησε αλλά και εμπνεύστηκε από το λαϊκό κίνημα των καιρών του και ηττημένος οδηγήθηκε και κρεμάστηκε στις Σέρρες Δεκέμβρη του 1420, λέμε ότι αξίζει μια αναμνηστική πλάκα που θα αποτυπώνει την ιστορική μνήμη.
Η Διάβαση Πεζών και στον προγραμματικό της λόγο και στις πρόσφατες παρεμβάσεις της στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πρότεινε στη Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει σημεία μνήμης για γεγονότα και πρόσωπα που πέρασαν στην ιστορία, τη χάραξαν και άφησαν αποτυπώματα στο πρόσωπο της πόλης.
Αν η προσπάθεια αυτή ολοκληρωθεί πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που θα δώσει στην οικονομία της περιοχής, θα είναι και η εκπλήρωση ενός χρέους που έχουν οι κοινωνίες των ανθρώπων που διαχειρίζονται μνημεία που έχουν αφήσει στα περάσματά τους και άλλοι πολιτισμοί,  να τα προστατεύουν και να τα αναδεικνύουν. Εννοείται ότι στη βάση της αμοιβαιότητας θα αναμένουμε μια αντίστοιχη αντιμετώπιση στις γειτονικές χώρες.
Και βέβαια τέλος θα συνεχίσουμε να κάνουμε την κριτική μας στη Δημοτική Αρχή για την απουσία ενός σχεδίου διαχείρισης του σπουδαίου πολιτιστικού φορτίου της πόλης μας, που δεν μπορεί να γίνει αν επιτέλους δεν αποκτήσει τις απαραίτητες δομές.

Γι’αυτό το λόγο προβάλει επιτακτικά η δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας της Πόλης, ένα ερευνητικό ίδρυμα με στόχο τον εντοπισμό, τη συλλογή, ταξινόμηση και διατήρηση όλων των πηγών που αναφέρονται στην ιστορία και στην πολιτισμική ταυτότητα της πόλης.

Από τη Διάβαση Πεζών