Διάβαση Πεζών: Για έναν Δήμο σύμμαχο της κοινωνίας

Διάβαση Πεζών: Για έναν Δήμο σύμμαχο της κοινωνίας

Βασιλική ΕλευθεριάδουΤης Βασιλικής Ελευθεριάδου*

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας παρουσιάσω κάποιες από τις πιο σημαντικές πολιτικές αρχές και θέσεις της Δημοτικής Κίνησης «Διάβαση Πεζών».

Η Διάβαση Πεζών από το 2005 έως σήμερα με συνέπεια και ειλικρίνεια αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για έναν καλύτερο Δήμο· πιο κοινωνικό, πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό και πιο υγιή.

Η πολιτική μας συνέλευση λαμβάνει χώρα ανελλιπώς κάθε Τρίτη και είναι πάντοτε ανοικτή σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Σερρών. Για όλα τα ζητήματα αποφασίζει η συλλογικότητα, αφού προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος. Αυτές τις δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες θέλουμε να κάνουμε κτήμα όλων των δημοτών ώστε απ’ τη μια η συμμετοχή στα κοινά να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας κι απ’ την άλλη να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση. Για το λόγο αυτό μια από τις προτάσεις του προγράμματός μας είναι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός. Πρόκειται για μια γνωστή κι εφαρμοσμένη τακτική σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι συναποφασίζουν για το κομμάτι του προϋπολογισμού που απευθύνεται σε αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη περιοχή τους. Επιπλέον, μέσα από θεσμούς και υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών (e-government), η ενεργοποίηση του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης –ενός θεσμού, δυστυχώς, αδρανή επί Δημαρχίας Αγγελίδη – και η διαρκής λογοδοσία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοσίευσης του συνόλου των οικονομικών στοιχείων που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, χτίζουμε μια σύγχρονη, εξωστρεφή Διοίκηση που αποσκοπεί στην συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος της Διάβασης Πεζών είναι η κοινωνική πολιτική. Στους κόλπους της κίνησής μας όλα αυτά τα χρόνια αναπτύξαμε δράσεις που αποσκοπούν σε έναν Δήμο πιο ανθρώπινο και πιο κοντά στους πολίτες του. Όταν δύο χρόνια πριν η Δημοτική Αρχή του Πέτρου Αγγελίδη δεν κατάφερε να λειτουργήσει το κοινωνικό φροντιστήριο, ήμασταν η μόνη δημοτική κίνηση που έκανε πράξη την υπόσχεση αυτή κι έτσι εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί στον χώρο μας προς όφελος των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας. Ένα χρόνο πριν θεσμοθετηθούν από το κράτος οι κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας ήμασταν αυτοί που ζητούσαμε τη δημιουργία τους με πρωτοβουλία του Δήμου. Τότε η Δημοτική Αρχή αδιαφόρισε στις εκκλήσεις μας με την εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες μας σχολίαζε λίγο πολύ ως γραφικούς. Αργότερα βέβαια διατυμπάνιζε την εφαρμογή των άλλοτε αδιάφορων προς αυτή προτάσεων. Παρόλα αυτά η Διάβαση Πεζών στέκεται σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια του Δήμου με κοινωνικό όφελος.

Δημιουργήσαμε ένα στέκι πολιτισμού ανοικτό προς όλους, στο οποίο συχνά διοργανώνουμε πολιτιστικές δράσεις χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό αντίτιμο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης πιστεύουμε πως ο πολιτισμός είναι στήριγμα απέναντι στις πολιτικές της κοινωνικής απομόνωσης. Παράλληλα στο στέκι μας φιλοξενούμε κινήσεις πολιτών όπως η Antigold και άλλες των οποίων το έργο θεωρούμε σημαντικό για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων του Δήμου απέναντι σε διάφορα ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας για τον τόπο και τις ζωές μας.

Εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε σταθερά για σημαντικά θέματα τις καθημερινότητάς μας όπως η παραχώρηση των στρατοπέδων στους Σερραίους δημότες και η προώθηση της διαλογής των απορριμμάτων στη πηγή έναντι του μεγάλου εργοστασίου σύμμεικτων απορριμμάτων που προωθείται. Αγωνιζόμαστε για την απόδοση του κεντρικού πάρκου στου δημότες και τη προστασία των δημοσίων χώρων (πεζόδρομοι, πάρκα κλπ) υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τη πόλη και τα χωριά μας μέσα από την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής με παρεμβάσεις ουσίας.

Είμαστε η μόνη δημοτική κίνηση που μας γνωρίζετε πρωτίστως με το όνομά μας αποδεικνύοντας πως στον πυρήνα μας βρίσκεται η συλλογικότητα. Οι θέσεις μας στα Δημοτικά Συμβούλια και οι παρεμβάσεις μας στον δημόσιο διάλογο μαρτυρούν το μάχιμο χαρακτήρα της κίνησής μας.

Η Διάβαση Πεζών και ο Παναγιώτης Κοτρώνης είναι η μόνη λύση για έναν Δήμο ευρωπαϊκό κι αλληλέγγυο. Για έναν Δήμο σύμμαχο της κοινωνίας.

* Η Βασιλική Ελευθεριάδου είναι μέλος της Δημοτικής Κίνησης “Διάβαση Πεζών”.