X

Διάβαση Πεζών: Η Δημοτική αρχή Π.Αγγελίδη θέλει να πληρώνουμε τα σκουπίδια 32€/τονο αντί … 28€/τόνο, ευελπιστώντας…!

Σχετικά με την αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) η δημοτική κίνηση στο Δήμο Σερρών «Διάβαση Πεζών» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει την αδιέξοδη πολιτική στο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών, που επέλεξε η Δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη, η οποία οδηγεί στην αύξηση της τιμής για την αποκομιδή των απορριμμάτων (η οποία «μοιραία» θα μετακυλιστεί στους δημότες με την αύξηση των Δημοτικών τελών).

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η «Διάβαση Πεζών» αναφέρει:

To πρωί της Πέμπτης 09 Ιουνίου, κι εν όψει της συνεδρίασης της Παρασκευής, ενημερωθήκαμε από τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, κο Π. Χράπα, σχετικά με τη προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας όπως αυτή θα συζητηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Στο παρελθόν η δημοτική κίνηση Διάβαση Πεζών επανειλημμένα κατήγγειλε την υιοθετούμενη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων ως οικονομικά ασύμφορη και περιβαλλοντικά επικίνδυνη, επισημαίνοντας στη Δημοτική Αρχή του κ. Πέτρου Αγγελίδη – ο οποίος ως πρόεδρος της Εταιρείας Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών (ΕΣΑΝΣ) πρωτοστάτησε στην παράδοση της διαχείρισης στον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας – τους κινδύνους που εγκυμονεί η απώλεια ελέγχου των απορριμμάτων από τους Δήμους.

διάβαση-πεζών

Στη συνάντηση της Πέμπτης εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στις προτεινόμενες αυξήσεις με βάση την μελέτη που ανατέθηκε σε εταιρία για λογαριασμό του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σερρών που με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική πληρώνει 17,70 ευρώ ανά τόνο, εάν περάσει α) η πρόταση της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής θα πληρώνει 32 ευρώ ενώ εάν περάσει β) η πρόταση για ακριβές κοστολόγιο θα πληρώνει γύρω στα 28 ευρώ τον τόνο. Η Δημοτική Αρχή του Π. Αγγελίδη υποστηρίζει την πρόταση για ενιαίο τιμολόγιο από το οποίο ισχυρίζεται πως θα ωφεληθεί ο Δήμος όταν πια θα λειτουργήσει η νέα μονάδα στο Παλαιόκαστρο.

Τότε – σύμφωνα με τον Δήμαρχο – θα αποφευχθεί το προβλεπόμενο τέλος των 68 ευρώ καθώς θα επωμιστούν το κόστος αυτό και οι άλλοι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επιχείρημα πως θα υπάρξει δέσμευση για τήρηση της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής όταν λειτουργήσει το εργοστάσιο (δηλαδή τέλος 32 ευρώ αντί για 68 ευρώ ανά τόνο) απαντούμε πως καμία απόφαση που λαμβάνεται το 2016 δεν διασφαλίζει πως μετά από χρόνια δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή λόγω νέων συνθηκών. Εξάλλου η προτεινόμενη ενιαία τιμολόγηση βασίζεται στη κοστολόγηση των υπαρχόντων και προβλεπόμενων αναγκών.

Στη διάρκεια της συζήτησης επαναλάβαμε την αντίθεση που κατηγορηματικά εκφράσαμε από το πρώτο λεπτό σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου εργοστασίου (π.χ. αποστολή κατ’ ελάχιστον 45.000tn/έτος σύμμεικτα) και την αντίφαση που δημιουργείται ως προς τον στόχο της ανακύκλωσης και γενικότερα της μείωσης των απορριμμάτων. Υπενθυμίζουμε πως στο προβλεπόμενο εργοστάσιο, εάν οι ποσότητες σύμμεικτων σκουπιδιών πέσουν κάτω από το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο, ο Νομός θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ή να βρει σκουπίδια από άλλες περιοχές. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε καθώς από τη πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε πως το εργοστάσιο αυτό οι Σερραίοι θα το πληρώσουν ακριβά, τόσο σε χρήμα όσο και σε ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, ζητήσαμε να υπάρξει πολιτική πίεση της ΚΕΔΕ προς την Κυβέρνηση για να αναθεωρηθούν οι όροι της σύμβασης με την εταιρία ανακύκλωσης ώστε να αποδοθεί επιτέλους στους δήμους η ανταποδοτική εισφορά από την ανακύκλωση.

Ο Αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωσε πως από την αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ δεν θα επιβαρυνθούν με νέα τέλη οι δημότες των Σερρών καθώς ο Δήμος θα περικόψει τα λειτουργικά του έξοδα. Αναπόφευκτα ρωτήσαμε εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν γιατί δεν είχε ήδη γίνει πριν ακόμη τεθεί στο τραπέζι του Περιφερειακού Συνδέσμου η αύξηση της αιτήσιας εισφοράς. Ο Αντιδήμαρχος απάντησε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών. Επειδή αντιλαμβανόμαστε πως μια τόσο μεγάλη απορρόφηση της αύξησης όντως θα φέρει έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες (συχνότητα αποκομιδής, πλύσιμο κάδων, προμήθεια ανταλλακτικών κλπ) κι επειδή ο Δήμος Σερρών έως τώρα δεν υιοθέτησε ένα καινοτόμο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (δεν υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της ανακύκλωσης, αργεί να επεκταθεί το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης, σε καμία ανάπλαση δεν τοποθετήθηκαν υπόγειοι κάδοι κλπ) θεωρούμε πως μελλοντικά οι αυξήσεις αναπόφευκτα θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς των δημοτών από αυτή τη δημοτική αρχή ή την επόμενη.

Δυστυχώς ζούμε τα αποτελέσματα της υιοθέτησης μιας παρωχημένης πολιτικής χωρίς οικολογικό όραμα. Όταν τα λέγαμε στο παρελθόν μας θεωρούσαν υπερβολικούς. Τώρα τα βλέπουμε μπροστά μας.

ανεξάρτητος :

Τα σχόλια απενεργοποιημένα

X

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, μόνο για στατιστικούς λόγους. Δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσουμε, να ενοικιάσουμε, να διανείμουμε, ή να δημοσιοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, τα προσωπικά σας δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες... Πατήστε εδώ
Προστασία Απορρήτου