ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ: «ΚΕΔΗΣ & ΔΗΠΕΘΕ, προστίθενται στα πρώην στρατόπεδα;»

ΚΕΔΗΣΤου Π.Κοτρώνη (επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ”)

Απ’ ότι φαίνεται ο κ. Αγγελίδης θα μείνει ο τελευταίος ανυποψίαστος δήμαρχος σε όλη την  Ελλάδα.

Ήδη με το προχθεσινό ομόφωνο (και πολύ σκληρό ομολογουμένως) ψήφισμα η Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, όλο το διοικητικό συμβούλιο και οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας  δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλέον, ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι σε αυτές απολύονται.

Όλοι εκτός  από τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχό  μας, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται απλώς και μόνο για πληροφορίες. Όμως ο πολυνόμος που ψηφίστηκε την Κυριακή των Βαΐων (σύμπτωση κι αυτή;), προβλέπει στην υποπαράγραφο ΣΤ.12. “εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας” (δηλαδή την καταγγελία της σύμβασης και την απόλυση), πλήττοντας τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στο σύνολό τους.

Κι όμως οι επιχειρήσεις αυτές υλοποιούν προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε στο ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στο ψήφισμα της  ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρονται  και τα εξής:

«Μέσω αυτών των Δημοτικών Επιχειρήσεων (ΝΠΙΔ) ασκούνται θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως η ύδρευση και η αποχέτευση από τις ΔΕΥΑ),  υλοποιούνται πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έμεναν απρόσιτες στο ευρύ κοινό, αντιμετωπίζεται η ανεργία, και κυρίως παρέχονται, με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, υψηλού επιπέδου κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, που ανακουφίζουν τα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στην κρίση τμήματα του τοπικού πληθυσμού

Η κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα ανοίξει την λεωφόρο των ιδιωτικοποιήσεων:  κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, κ.λπ.) που τώρα παρέχονται δωρεάν στον τοπικό πληθυσμό θα αποτελέσουν “φιλέτα” για την διανομή των οποίων θα διαγκωνίζονται ιδιωτικοί φορείς. Πολύτιμα αγαθά καθημερινής ανάγκης και χρήσης (όπως ύδρευση και αποχέτευση) θα υποκύψουν στην “γοητεία” του ιδιωτικού τομέα.»

Τι λέγαμε εμείς κ.Δήμαρχε, όλο το τελευταίο διάστημα ως «διάβαση πεζών»; Αυτό ακριβώς δεν λέγαμε; Ότι κινδυνεύει και η ΔΕΥΑΣ να ιδιωτικοποιηθεί; Εκτός αν έχετε ήδη υποκύψει στην  ¨γοητεία¨ της ιδιωτικοποίησης. Αλλά τότε πρέπει να το πείτε καθαρά, και να μην μας κατηγορείτε για κινδυνολογία, λάσπη και συκοφαντία. Μετά τα τελευταία γεγονότα πλέον ( μένει μόνο η υλοποίηση του ξεπουλήματος ), έχουμε κάθε δικαίωμα να σας κατηγορήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας για εφησυχασμό και πολιτική «αφέλεια», για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερες εκφράσεις.

Πότε επιτέλους θα αναγνωρίσετε και σε μας, τουλάχιστον το ίδιο δικαίωμα που έχετε κι εσείς, να ανησυχούμε δηλαδή για το δήμο μας;

Πότε επιτέλους θα πάψετε να βλέπετε παντού φαντάσματα;

Υ.Γ. : Μήπως πρέπει να ξαναδείτε  και το θέμα των πρώην στρατοπέδων  μας, που εντάχθηκαν στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση; Λέω μήπως ή ούτε και τώρα ανησυχείτε;

Π.Κοτρώνης

Επικεφαλής «διάβασης  πεζών»