ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ: Σέρρες, «αντιρατσιστική» πόλη, μόνο στα χαρτιά Δήμαρχε;;;

ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ: Σέρρες, «αντιρατσιστική» πόλη, μόνο στα χαρτιά Δήμαρχε;;;

Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη, για το αν γνώριζε ο Δήμος την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας στις Σέρρες, η δημοτική κίνηση «Διάβαση Πεζών» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μέμφεται το Δήμαρχο, καθώς ενώ από τη μια ο Δήμος των Σερρών είναι η μόνη Ελληνική πόλη που μετέχει στο διεθνές δίκτυο πόλεων της UNESCO κατά του ρατσισμού, εν τούτοις οι δηλώσεις του Δημάρχου δείχνουν… ξενοφοβία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της η δημοτική κίνηση αναφέρει:

Σε δήλωσή του σχετικά με το αν γνώριζε από τον Ιούλιο το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στις Σέρρες, ο Δήμαρχος απάντησε πως «όταν λάβαμε όλοι οι Δήμοι το έγγραφο από τη κυβέρνηση, προκειμένου να υποδείξουμε χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα φιλοξενίας, δεν απάντησα. [..] Όταν με επισκέφτηκε ο κ. Κοτρώνης τον Ιούλιο στο γραφείο μου του είπα πως δεν υπάρχουν χώροι στο Δήμο. Του έκανα σαφή τη θέση μου να μην έλθουν πρόσφυγες στην πόλη. Είπα ‘θα κάνετε μεγάλο λάθος αν τους φέρετε στη πόλη. Θα υπάρξουν αντιδράσεις’».

Αφήνουμε στην άκρη ποιος γνώριζε τι και στεκόμαστε στην ουσία.

διάβαση-πεζών-δημοτική-κίνηση-ΣερρώνΟ Δήμαρχος της μόνης ελληνικής πόλης (μέχρι πρόσφατα) που συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο πόλεων της UNESCO κατά του ρατσισμού, όταν κλήθηκε να υποδείξει πιθανούς χώρους υποδοχής προσφύγων, έκανε απόλυτα σαφές πως η πόλη του δεν έχει χώρο για πρόσφυγες και δεν προτίθεται να βρει.

Η διεθνής συμμαχία των πόλεων κατά του ρατσισμού είναι μια πρωτοβουλία της UNESCO για τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων που ενδιαφέρονται για την ανταλλαγή εμπειριών προκειμένου να βελτιώσουν τις πολιτικές τους για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του αποκλεισμού.

Οι υπογράφουσες πόλεις αναλαμβάνουν να ενσωματώσουν το σχέδιο δράσης του δικτύου στις δημοτικές στρατηγικές και πολιτικές τους. Μέσα από το Διαύγεια διαβάζουμε πως η ετήσια συνδρομή του Δήμου Σερρών στο πρόγραμμα (τουλάχιστον για τα έτη 2009 – 2011) ανέρχεται στα 500 € (πόλεις με πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους).

Τον Μάιο του 2016 διοργανώθηκε στο Παρίσι Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Πόλεις υποδοχής για τους πρόσφυγες. Ενισχύοντας την ενσωμάτωση και προστατεύοντας τα δικαιώματα των προσφύγων». Ανάμεσα σε άλλα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές πόλεων του δικτύου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2015 αντιμέτωπο με την διεθνή ανθρωπιστική κρίση και την αδράνεια της Ισπανικής κυβέρνησης, κινητοποιήθηκε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και δημότες παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Refuge City».

Στόχος του προγράμματος είναι η κινητοποίηση της πόλης στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων μέσα από κατάλληλες υπηρεσίες και προστασία των δικαιωμάτων.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού υποδοχής προσφύγων στην υπηρεσία της πόλης τώρα αλλά και στο μέλλον.

Στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε κάποια απόφαση για συμμετοχή εκπροσώπου της πόλης μας στη συνάντηση αν και ως Δήμος είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί σε ό,τι αφορά διεθνείς επισκέψεις.

Επανερχόμαστε στα λεγόμενα του Δημάρχου και τονίζουμε, όσο πιο δυνατά μπορούμε, πως οι δηλώσεις αυτές δεν χαρακτηρίζουν μια πόλη που συμμετέχει σε αντιρατσιστικό δίκτυο. Ας αποφασίσει λοιπόν η δημοτική αρχή ποια πολιτική θέλει να ακολουθήσει γιατί αυτές οι δύο σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν.

Δεν αρκεί να μπαίνουμε σε συνέργειες στη λογική της ενίσχυσης τυχόν υποψηφιότητάς μας σε υποβολή φακέλου για ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω προγραμμάτων. Πρωτίστως οφείλουμε να υπηρετούμε τον σκοπό στον οποίο αποφασίζουμε να ενταχθούμε.

Με λύπη και θυμό διαπιστώνουμε πως έως τώρα δεν υπάρχει κάποια καλή πρακτική που ως δημοτική αρχή μπορούμε να συνεισφέρουμε σε ένα δίκτυο πόλεων που, ανάμεσα σε άλλα, το απασχολεί η ένταξη προσφύγων στη κοινωνία. Εκτός κι εάν ο Δήμαρχος θεωρεί πως η ξενοφοβία καταπολεμάται με δράσεις όπως η διοργάνωση φεστιβάλ με «μουσικές του κόσμου».

Η επόμενη συνάντηση του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016 με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία και ανάπτυξη των προτάσεων σχετικά με τις πολιτικές δράσης που θα βοηθήσουν στην ένταξη προσφύγων και την προστασία των δικαιωμάτων τους καθώς και την εκπόνηση ενός οδηγού με εργαλεία που θα βοηθήσουν τις δημοτικές αρχές και υπηρεσίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ιδού η Ρόδος.

Σέρρες, 15 Οκτωβρίου 2016