Διεκόπη για τις 4/1 η δίκη των σωφρονιστικών που κατηγορούνται για τον θάνατο Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθισαν την Τετάρτη 16/12, 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ο πρώην διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, κατηγορούμενοι για τον θάνατο από βασανιστήρια του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, τον Μάρτιο του 2014.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επικαλέστηκαν διάφορα κωλύματα, όπως υποχρεώσεις σ’ άλλα δικαστήρια και προβλήματα υγείας, υπέβαλαν αιτήματα αναβολής, τα οποία -όμως- δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο.
Τελικώς αποφασίστηκε να διακοπεί η διαδικασία και γνωστοποιήθηκε ότι η επόμενη δικάσιμος είναι για τη Δευτέρα 4/1.
Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Μάρτιο, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που βρισκόταν προφυλακισμένοι στις Φυλακές Διαβατών, αποφυλακίστηκαν στο 12μηνο, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που έκρινε ότι έχουν «αυξημένες οικογενειακές ανάγκες».
Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 189/2014 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται 13 από τους 15 δεσμοφύλακες, που είχαν αρχικά κατηγορηθεί, προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία. Μαζί τους και ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, που αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.
Κατά το κατηγορητήριο,

ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, που στις 25 Μαρτίου 2014 τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου του 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας.
Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον χώρο αναμονής, από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στον χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους.
Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις, καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν ήταν ικανά να επιφέρουν τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι.