Διεθνές βραβείο Αρχαιολογικής ανακάλυψης στη Κατερίνα Περιστέρη για τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

Διεθνές βραβείο Αρχαιολογικής ανακάλυψης στη Κατερίνα Περιστέρη για τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

Η απονομή του πρώτου Διεθνούς βραβείου Αρχαιολογικής ανακάλυψης “International Archaeological Discovery Award “KHALED AL-ASAAD”“  στη Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλή αρχαιολόγο της έρευνας στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ως η καλύτερη ανασκαφή για το 2014, προβάλλει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στο εξωτερικό.

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, βραβεύθηκε, στην Borsa Mediterranea del Turismo Arheologico, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία τη περασμένη Παρασκευή 30/10. Το βραβείο δόθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση επιτροπής που αποτελούνταν από επιστημονικούς συνεργάτες των αρχαιολογικών περιοδικών Current Archaeology (Ηνωμένο Βασίλειο), Antike Welt (Γερμανία), Dossiers d’Archeologie (Γαλλία), Archaologie der Schweiz (Ελβετία).

Περιστέρη-βράβευση-Ιταλία-Αμφίπολη-2015-11-03_193732Το ενδιαφέρον των ξένων αρχαιολόγων εστιάζεται στα νέα ευρήματα της ανασκαφικής ομάδας και στην ανακοίνωση της κ. Περιστέρι, ότι ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα.
Η Borsa Mediterranea del Turismo Arheologico είναι η μοναδική έκθεση αρχαιολογίας στον κόσμο και έχει ως έδρα το Capaccio-Paestum.

Στη βράβευση ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωϋσιάδης

Παρών στην τελετή βράβευσης της Κατερίνας Περιστέρη  ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών. Ο Γιάννης Μωυσιάδης παρακολούθησε συγκινημένος την κ. Περιστέρη να λαμβάνει τη σπουδαία αυτή διάκριση, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «Είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι η δουλειά και το έργο της Κατερίνας Περιστέρη στην Αμφίπολη αναγνωρίζονται και διεθνώς. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  βρισκόμασταν από την αρχή στο πλευρό της αρχαιολόγου και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε,  με στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού μνημείου. Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια στην Κατερίνα Περιστέρη και όλη την ομάδα της» .

Περιστέρη-ΙΤΑΛΙΑ-ΜωΥσιάδης

Να τονίσουμε πως στην τελετή βράβευσης, πήραν μέρος ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή της Unesco και Διευθυντής του Αραβικού Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς Mounir Bouchenaki, ο υπεύθυνος της Unesco στην περιοχής της Καμπανίας Francesco Caruso, ο υπεύθυνος της αρχαιολογικής αποστολής στη Συρία για λογαριασμό του πανεπιστημίου Romadel Mibact, Paolo Matthiae καθώς και ο αρχαιολόγος και Διευθυντής του Αρχαιολογικού και Φυσικού Πάρκου Vulci, Carlo Casi. Την εκδήλωση προλόγισαν ο διευθυντής του περιοδικού «Archeo», Andreas Steiner και ο πρόεδρος του Συνεδρίου Ugo Picarelli.

Τα άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα υποψήφια για το βραβείο ήταν:

1. Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία
2. Ο τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο
3. Ο τάφος ενός πρίγκιπα των Γαλατών στο Warcq της Γαλλίας
4. Ο θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.

H απονομή του βραβείου στην κ. Κατερίνα Περιστέρη, έχει αντίκτυπο και στο τουρισμό της χώρας μας καθώς η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες με ιστορικά ενδιαφέροντα και συστήνεται σε αυτούς να επισκεφθούν το μοναδικό αυτό μνημείο.

Ήδη οι επιστήμονες των ανασκαφών που διεκδίκησαν την πρωτιά, εξέφρασαν την επιθυμία τους να επισκεφτούν το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά.

Δείτε τι δήλωσε η κ.Κατερίνα Περιστέρη στο tv ΕΠΙΛΟΓΕΣ για την βράβευσή της

https://youtu.be/LkLDJIV_-Xk