ΔΗΜΑΡ Σερρών: Ψάχνουν για τον 3ο πόλο και πρόσωπα για τις δημοτικές εκλογές

   

τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η διερεύνηση προσώπων και κινήσεων με τις οποίες θα μπορέσουμε να συμπορευτούμε
τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η διερεύνηση προσώπων και κινήσεων με τις οποίες θα μπορέσουμε να συμπορευτούμε

Τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις συζήτησαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατά την προχθεσινή τους συνεδρίαση στα γραφεία του κόμματος, στις Σέρρες. Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε πως η οξεία πόλωση, με ακρότητες, υπερβολές και δημαγωγίες, οι αυταρχικές μέθοδοι της κυβέρνησης, αλλά και η χρήση λαϊκιστικών μεθόδων από την αντιπολίτευση, αναπαράγουν μία καρικατούρα δικομματισμού.  Η χώρα, τονίστηκε,  χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές  συναινέσεις και τις προγραμματικές συνεργασίες στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση γόνιμη, προγραμματική και επί της ουσίας και όχι  επικοινωνιακή. Και βεβαίως συνθέσεις και συμπαρατάξεις, όπου αυτό είναι δυνατόν.

    Σε αυτήν την πολιτική κατεύθυνση θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα, που συμφωνούν ότι ούτε η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική ούτε και ο λαϊκισμός της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και της παροχολογίας  από την αξιωματική αντιπολίτευση, συνιστούν πολιτική διέξοδο. Δυνάμεις που επιδιώκουν να συγκροτήσουν και να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα. Μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

Η πρότασή μας, από καιρό διατυπωμένη, είναι η συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Οι δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν τον τρίτο πόλο  εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων,  στο χώρο του  δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων. Όσοι βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πειραματίζονται σε επικίνδυνες ατραπούς εύκολων λύσεων. Όσοι  αποδέχονται την αναγκαιότητα μεγάλων αλλαγών, πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι η διεκδίκηση μιας δίκαιης κοινωνίας είναι παρούσα. Όσοι θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Όσοι θέλουν να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όσοι υποστηρίζουν τα ατομικά, κοινωνικά και  εργασιακά δικαιώματα.

Επιδίωξή μας είναι ο πόλος αυτός να συνδεθεί με τους ενεργούς προοδευτικούς πολίτες και να εκφράσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Να ανανεώσει την πολιτική και τη σχέση της με την κοινωνία. Να καλέσει τη νέα γενιά με όρους δημοκρατικούς.

Να δώσει πολιτικό χώρο στους νέους ανθρώπους.

    Το εγχείρημα αυτό  δεν μπορεί να αφορά βέβαια όσους ταυτίζονται με τις σημερινές κυβερνητικές επιλογές. Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα συντηρητικής πολιτικής, ούτε βέβαια μιας λαϊκιστικής και ανεύθυνης Αριστεράς που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αγνοώντας τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής πορείας του ελληνικού λαού.

Επιδιώκουμε ο προοδευτικός τρίτος πόλος  να γίνει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας. Να λειτουργήσει ως

σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας. Να ανατρέψει τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού. Να επηρεάσει τις κυβερνητικές λύσεις που θα δοθούν και τις πολιτικές που θα ασκηθούν.

       Τα μέλη της Ν.Ε. συζήτησαν, επίσης, την καλύτερη δυνατή οργάνωση  των προσυνεδριακών διαδικασιών, εν όψει του 2ου συνεδρίου του κόμματος που θα διεξαχθεί στο διάστημα 12 με 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αποφασίστηκε και η διοργάνωση εκδηλώσεων στο νομό.

      Τέλος στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2014. Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε πως ο  χώρος της αυτοδιοίκησης είναι ο κατ΄  εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της  κοινωνικής πολιτικής, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη. Στο πλαίσιο αυτό οι αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα επιλέξει να συμμετάσχει και να στηρίξει η ΔΗΜΑΡ στο νομό πρέπει να αποτελέσουν  πεδίο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, να   ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, να  αναδείξουν Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης  προσώπων  Σε ό,τι αφορά, δε, τις Περιφερειακές εκλογές, θεωρούμε ότι ο χαρακτήρας τους είναι περισσότερο πολιτικός, ακριβώς λόγω των αρμοδιοτήτων που ασκούν πλέον οι Περιφέρειες. Επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι να συμμετέχουμε σε συνεργατικό σχήμα που στο πρόγραμμα και στα πρόσωπα θα αποτυπώνεται μια προοδευτική πρόταση περιφερειακής διαχείρισης και ανάπτυξης.

     Για όλα αυτά αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η διερεύνηση προσώπων και κινήσεων με τις οποίες θα μπορέσουμε να συμπορευτούμε.