Δήμαρχοι από την Βουλγαρία στο Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης

Δήμαρχοι από την Βουλγαρία στο Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Μαΐου, ομάδα Βουλγάρων που απαρτίζονταν από Δημάρχους και Αντιδημάρχους της περιοχής Podgorie, επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, ιδιοκτήτες ξενώνων και εστιατορίων και υπάλληλους δημόσιων υπηρεσιών, επισκέφτηκε το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης με σκοπό την γνωριμία των συμμετεχόντων με το Εθνικό Πάρκο και τις δυνατότητες που παρέχει για αειφόρο τουρισμό  και αειφόρο ανάπτυξη.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος  «Development of a Management Plan for Belasitsa Nature Park» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από κρατική επιχορήγηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον 2007-2013» Η επίσκεψη οργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Στα πλαίσια  της συνεργασίας των δύο Φορέων, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης ανέλαβε την ξενάγηση των επισκεπτών και για τις δύο ημέρες. Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης έγινε παρουσίαση στην αίθουσα προβολής του Φορέα για το Εθνικό Πάρκο με ομιλία και ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών. Ακολούθησε βαρκάδα στη λίμνη με ταυτόχρονη ενημέρωση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤη δεύτερη  μέρα η ομάδα επισκέφτηκε την φάρμα βουβαλιών Γιαρτιμίδη στον οικισμό Κερκίνη, που αποτελεί την μοναδική φάρμα βουβαλιών στην Ελλάδα που διαθέτει μονάδα παραγωγής τυποποιημένων προϊόντων από βουβαλίσιο γάλα, όπως γιαούρτι, τυρί, παγωτό, βούτυρο και καβουρμά. Ακολούθησε επίσκεψη στο Σύλλογο Γυναικών Άνω Ποροΐων. Και στις δύο περιπτώσεις έγινε ενημέρωση σχετικά με τη χρηματοδότηση από διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και την τωρινή κατάσταση των δραστηριοτήτων από άποψη βιωσιμότητας.

Οι επισκέπτες της γειτονικής χώρας έδειξαν  μεγάλο ενδιαφέρον και για τις  δύο δραστηριότητες, αντάλλαξαν εμπειρίες  από τη δική τους πλευρά, ενδιαφέρθηκαν  να μάθουν για πρακτικά και οικονομικά θέματα όπως για τον τρόπο λειτουργίας, την φορολόγηση, το απασχολούμενο προσωπικό, το αγοραστικό κοινό.

Τελευταίος  σταθμός της επίσκεψης ήταν το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου  όπου και έγινε ξενάγηση τόσο στο  παλιό όσο και στο νέο τμήμα.