Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης: θα συνεχίσουμε να «χτίζουμε» και κατά τη νέα πενταετία 2014-19, το καλύτερο δυνατό μέλλον του Δήμου μας

Ορκομωσία-Δημαρχου Σερρών_Αγγελίδη-DSC_1180Πραγματοποιήθηκε μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα,  η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και όλων των συμβούλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του  Δήμου Σερρών.

Η τελετή  έλαβε χώρα την Παρασκευή 29/8/2014 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Διοικητήριο.

Οι εκλεγμένοι, Δήμαρχος και Σύμβουλοι, ορκίστηκαν ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου και πλήθος Σερραίων δημοτών .

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ευχήθηκε στους αιρετούς της νέας δημοτικής αρχής,   υγεία και δύναμη στο έργο τους.  Από τους βουλευτές του νομού τίμησε με την παρουσία της μόνο η Αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο επικεφαλής της Λαϊκης Συσπείρωσης και νεοεκλεγέντας Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Καρύδας έδωσε πολιτικό όρκο λέγοντας ότι θα τιμήσει την ψήφο του λαού.

Ακολούθησε η ομιλία του επανεκλεγόμενου Δημάρχου  Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη ο οποίος  μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι, ξεκινάει μία νέα δημαρχιακή θητεία  και   είναι βέβαιο πως,  όλα τα νεοκλεγέντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαθέσουν κατά τη διάρκεια της νέας δημαρχιακής θητείας, όλες τους τις δυνάμεις στην υπηρεσία του Δήμου και των δημοτών. Με τις αποφάσεις τους, με τις ενέργειές τους και τις πράξεις τους,  θα αποδείξουν ότι είναι αντάξιοι της εμπιστοσύνης των Σερραίων συμπολιτών.

Τόνισε επίσης ότι, φιλοδοξία της νέας δημοτικής αρχής είναι στο τέλος της πενταετίας να παραδώσουμε   έναν ακόμη πιο ισχυρό οικονομικά Δήμο  αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών   μια  κοινωνία, με αλληλεγγύη και ποιότητα ζωής.

Για το όραμά μας αυτό, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε οργανωμένα και αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο κ.Αγγελίδης.

Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Σερρών ευχαρίστησε τους Σερραίους δημότες για την τιμή και την εμπιστοσύνη με τις οποίες  περιέβαλλαν την δημοτική αρχή.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Σερρών.

Η σημερινή τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχή, που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές,  σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα του Δήμου μας για την επόμενη πενταετία 2014-2019.

Είναι βέβαιο ότι,  όλα τα νεοκλεγέντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαθέσουν κατά τη διάρκεια της νέας δημαρχιακής θητείας, όλες τους τις δυνάμεις στην υπηρεσία του Δήμου και των δημοτών. Με τις αποφάσεις τους, με τις ενέργειές τους και τις πράξεις τους,  θα αποδείξουν ότι είναι αντάξιοι της εμπιστοσύνης των Σερραίων συμπολιτών. 

Έχω πλήρη συναίσθηση του έργου αλλά και των ευθυνών που αναλαμβάνω. Έχω επίσης γνώση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε ως νέα δημοτική Αρχή,  μέσα στην πενταετία. Δυσκολίες διαρθρωτικού αλλά και οικονομικού κυρίως χαρακτήρα.

Γνωρίζω τι περιμένουν  οι πολίτες από εμάς. Περιμένουν να διαχειριστούμε αποτελεσματικά, με ορθολογισμό και οραματισμό, τα ζητήματα της καθημερινότητας, της τοπικής ανάπτυξης, των υποδομών και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.  Περιμένουν ακόμη να δουν έμπρακτα το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου, το ουσιαστικό και όχι το αόριστο ενδιαφέρον μας για τα προβλήματά τους.

Αυτό όμως το πολύπλευρο έργο, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στα όρια μιας δημαρχιακής περιόδου.  Είναι προφανώς συνεχιζόμενο έργο προόδου, η σκυτάλη της οποίας περνά από τα χέρια της μιας Δημοτικής Αρχής στην άλλη. Την πρόοδο αυτή, οι πολίτες βλέπουν και αναγνωρίζουν. Είναι πασιφανές ότι ο Δήμος μας αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά σύγχρονων Δήμων. Η τελευταία  περίοδος 2011-14, με τις διοικητικές και οργανωτικές μεταβολές, αν και σύντομη, αποτέλεσε μια πολύπλευρη θετική συνέχεια ισχυροποίησης του διευρυμένου Δήμου, ολοκλήρωσης συνεχιζόμενων έργων και θεμελίωσης νέων έργων και προοπτικών.  Επομένως, πάνω στο θετικό έργο όλων των προηγούμενων δημοτικών περιόδων, θα συνεχίσουμε  να «χτίζουμε» και κατά τη νέα πενταετία 2014-19, το καλύτερο δυνατό μέλλον του Δήμου μας.

Πώς θα δουλέψουμε;  Θα δουλέψουμε με όραμα, με προτεραιότητες, με σύστημα και με έναν κώδικα αξιών. Δηλαδή:

  • Διαφάνεια των πράξεών μας.
  • Ενδοδημοτική ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ της πόλης των Σερρών και των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων.
  • Συνέχιση της οικονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής ενδυνάμωσης του Δήμου μας.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.
  • Παροχή άμεσων και καλύτερων,   ψηφιοποιημένων υπηρεσιών στους πολίτες μέσω  της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  • Μελετημένος  αναπτυξιακός σχεδιασμός και προοπτική στις γεωργικές και  αστικές δραστηριότητες.   
  • Έμφαση στην καθημερινότητα, στο κοινωνικό έργο και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
  • Σχεδίαση και εφαρμογή Ενιαίας Πολιτιστικής Πολιτικής για την αξιοποίηση του συνολικού φυσικού μας πλούτου, του πνευματικού και πολιτιστικού μας κεφαλαίου.   Οι συντελεστές αυτοί,    συμβάλουν  -όπως είναι γνωστό-πολλαπλασιαστικά,  στη γενική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Το ευχάριστο για όλους  μας,  είναι ότι όλα τα παραπάνω, με τις όποιες μικροαποκλίσεις,  συνιστούν την περίληψη των προεκλογικών δεσμεύσεων, όλων των δημοτικών παρατάξεων. Υπάρχει επίσης σε γενικές γραμμές,  κοινή βάση  και συναντίληψη από όλους τους Σερραϊκούς κοινωνικούς φορείς,  για τα τοπικά προβλήματα και τις προοπτικές του Δήμου μας. Αναφέρομαι στην Εκκλησία, Περιφέρεια, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Επιμελητήρια, Επιχειρηματικούς και Πολιτιστικούς φορείς, τους  άλλους Δήμους του Νομού.      Συνεπώς,  δεν έχουμε παρά να επιδείξουμε, όλα τα μέλη της νέας Δημοτικής  Αρχής μαζί με τους άλλους φορείς,  ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας, συγκροτημένο αναπτυξιακό και κοινωνικό όραμα,   πολιτικό και διοικητικό θάρρος στη λήψη των δύσκολων και ωφέλιμων για τον τόπο μας  αποφάσεων, πέρα από ιδιοτέλειες, αγκυλώσεις, στεγανά και πολιτικό κόστος.

Σ’ αυτό επάνω το πλαίσιο αξιών, της νέας Δημοτικής Αρχής, κάθε δημότης- πολίτης, μπορεί και πρέπει να ασκεί το δικό του λειτούργημα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας.   Με την ενεργό συμμετοχή του,  επιζητούμε τις προτάσεις και την κριτική του,  προκειμένου να  πράξουμε το δυνατόν καλύτερο. Αλλά κυρίες και κύριοι, στις σύγχρονες και ώριμες κοινωνίες, παράλληλα  με τις δημοτικές Αρχές,   και οι πολίτες  έχουν χρέος να αναλαμβάνουν τις καθημερινές ευθύνες που τους αναλογούν,  προκειμένου από κοινού  να πετύχουμε υψηλότερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η καθαριότητα, η διαφύλαξη του  περιβάλλοντος,  η στήριξη των δημοτικών προσπαθειών, ο πολιτισμός, οι καλές πρακτικές συμπεριφορές και συνήθειες, στην πόλη  και τα χωριά μας, είναι υπόθεση όλων μας.  Το επισημαίνω αυτό, γιατί είναι αμφίδρομα αναγκαίο, από τη μια οι Σερραίοι πολίτες να είναι ενεργητικά παρόντες στα δημοτικά πράγματα και από την άλλη η Δημοτική Αρχή αποφασιστικά παρούσα στη τοπική κοινωνία.

Είμαι αισιόδοξος για την πενταετία που ακολουθεί.  Για πολλούς λόγους, πιστεύω ότι,  όλα θα πάνε προς το καλύτερο. 

…Γιατίη θεσμική συγκρότηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Σερρών έχει πραγματοποιηθεί ήδη με επιτυχία, στην σύντομη τετραετία που πέρασε,  και λειτουργεί πλέον οργανωμένα επάνω σε σύγχρονα πρότυπα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε άμεσα, από αύριο, χωρίς να πάει ούτε μια μέρα χαμένη.

Είμαι ακόμα αισιόδοξος γιατί ξεκινήσαμε και υλοποιούμε έργα που εντάξαμε σε προγράμματα κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014, όπως το αποχετευτικό δίκτυο Σκουτάρεως-Μητρουσίου, το αποχετευτικό δίκτυο περιοχής Σιγής της πόλης των Σερρών, έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, οι βιοκλιματικές αναπλάσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα κ.λ.π.

Επίσης διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για προτάσεις που ήδη καταθέσαμε κατά την διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014.

….Γιατί επίσης ο Δήμος μας, διαθέτει αξιόλογες παραγωγικές, ενεργειακές, εμπορικές, μεταποιητικές δυνάμεις  και προοπτικές.

Είμαι αισιόδοξος επίσης γιατί ο Δήμος μας διαθέτει ανεξάντλητους πολιτιστικούς -επιστημονικούς συντελεστές  σε ανθρώπινο δημιουργικό δυναμικό. ….Τέλος, γιατί υπάρχει  όπως προανέφερα, σημαντική ταύτιση απόψεων για τα τοπικά προβλήματα και τις προοπτικές, απ’ όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα. 

Έχομε επομένως τις δυνάμεις και τη θέληση,  να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, των νέων καλλιεργειών, των νέων μορφών ενέργειας, την αστικο-περιβαλλοντική ανάπτυξη καθώς και πολλές άλλες  δυνατότητες που μας παρέχονται.

Θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις συστηματικά και με μελέτες,  πόρους από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και Προγράμματα, ιδίως από το ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό ο Δήμος μας οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, συμβάλλοντας  στον περιορισμό της τοπικής ανεργίας αλλά και στην γενική τοπική ανάπτυξη, πάντα στο πλαίσιο  των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην Τ.Α.    

Φιλοδοξία της νέας Δημοτικής Αρχής,  που πριν από λίγο έδωσε δημόσια τον όρκο της, είναι στο τέλος της πενταετίας να παραδώσουμε  έναν ακόμη πιο ισχυρό οικονομικά Δήμο σε όλη του την έκταση,  στην πόλη και τα χωριά,  αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών μας.  Μια  κοινωνία, με αλληλεγγύη και ποιότητα ζωής. Για το όραμά μας αυτό, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε οργανωμένα και αποτελεσματικά.

Αγαπητοί Σερραίοι συμπολίτες,

  Με τις παραπάνω σκέψεις,  οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα και το δεσμευτικό πλαίσιο της Δημοτικής Κοινωνικής Ευθύνης,  και,  διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των εκλεγέντων, ευχαριστώ προσωπικά και εκ μέρους όλων των μελών της Δημοτικής Αρχής,  τους Σερραίους πολίτες για την τιμή και την εμπιστοσύνη με τις οποίες  μας περιέβαλαν.   Εύχομαι,  σε κάθε ένα μέλος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και στους συμβούλους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, υγεία, δημιουργικότητα, συνεργασία, για μια πενταετία γεμάτη από θετικά δημοτικά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ όλους, για την παρουσία σας.