ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ΤΟ Σερρών: ΕΒΖ-το τέλος ενός αποτυχημένου μοντέλου – Οι εργαζόμενοι της να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ΤΟ Σερρών: ΕΒΖ-το τέλος ενός αποτυχημένου μοντέλου – Οι εργαζόμενοι της να μην επιβαρύνουν τους φορολογούμενους!

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τοπική Οργάνωση Σερρών της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ» (Θάνος Τζήμερος) σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΒΖ και στο Εργοστάσιο της στις Σέρρες, με την μετάταξη των υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Ζητά δεν να ισχύσει για τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ ότι ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σε ανάλογες περιπτώσεις (σ.σ. να μείνουν άνεργοι)

Αναλυτικά η Τ.Ο. Σερρών της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ» στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις έχει δρομολογηθεί η μετάταξη των υπαλλήλων της ΕΒΖ στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση με την πράξη της αυτή βάζει μία ακόμη πινελιά στην βασική και συνεπή πολιτική όλων των κομμάτων έναντι της ΕΒΖ, μία πολιτική που αντιλαμβάνεται την εταιρεία ως όχημα εξυπηρετήσεως κομματικών συμφερόντων.

Ως κοινωνία των Σερρών όλοι γνωρίζαμε από κάποιον γνωστό μας τι επικρατούσε στην βιομηχανία οπότε δεν θα επεκταθούμε. Απλώς να επισημάνουμε ότι τα τελευταία 4 χρόνια κρατιέται τεχνητά στην ζωή αφού οποιεσδήποτε προσπάθειες να πουληθεί η εταιρεία οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Το κλείσιμο της είναι πλήγμα για την τοπική οικονομία και ειδικά για τους αγρότες συνεργάτες της.

Τα σφάλματα που οδήγησαν στην απαξίωση και το ενδεχόμενο κλείσιμο είναι πολλά, αλλά σε όλα υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που είναι και η βασική αιτία της αποτυχίας της ΕΒΖ. Η εταιρεία λειτούργησε ως προέκταση του κράτους με γνώμονα αποφάσεων το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό κέρδος και δευτερευόντως με οικονομικά κριτήρια.

Σε όλη αυτή την διαδικασία μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αγρότες διότι ενώ συμμετείχαν στο ΔΣ, αντί να πιέσουν για την εξυγίανση και ορθή λειτουργία της εταιρείας, βολευόταν με κανένα ξεροκόμματο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ή των μεταφορικών.

Η ΔΗΞΑ διαφωνεί με οποιαδήποτε άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από το κράτος διότι

  • Είναι αντιοικονομική.
  • Προωθεί την πολιτική συναλλαγή.

Προτείνει

  • Απεμπλοκή του κράτους από την διαχείριση της ΕΒΖ και άμεση πώληση της.
  • Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να ισχύσει για τους εργαζομένους της ότι ισχύει για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με το κόστος για αργομισθίες και κομματικές προσλήψεις.

Πιστεύουμε ότι η τευτλοκαλλιέργεια έχει μέλλον στην Ελλάδα μόνο αν βασισθεί σε οικονομικά κριτήρια και όχι πολιτικά.

ΤΟ Σερρών Δημιουργίας Ξανά