ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΝΑΙ: για να ζήσουμε εμείς – ΟΧΙ: για να ζήσουν τα παιδιά μας

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΝΑΙ: για να ζήσουμε εμείς – ΟΧΙ: για να ζήσουν τα παιδιά μας

dimoskopisi-dimospifismaΩΣ ΛΑΟΣ ΠΟΡΕΥΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ … ΟΧΙ ΜΑΣ

Του Στέλιου Ρακιτζή

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε μια απόλυτα κρίσιμη καμπή στη σύγχρονη ιστορία της. Μαζί με αυτή και η Ευρώπη που θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει πιστή στις ιδρυτικές της διακηρύξεις ή θα γίνει εργαλείο της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, πρωτίστως της Γερμανίας.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής, πέρα από τις απόλυτα αισχρά προπαγανδίσεις περι δήθεν κινδύνου εξόδου από το ευρώ (δεν υπάρχει σχετική ντιρεκτίβα της ΕΕ και δεν προβλέπετε εκ της κοινοτικής νομοθεσίας), στην ουσία θέτει δύο βασικά ερωτήματα. Τι θέλουμε ως λαός; Να ψηφίσουμε ΝΑΙ και να βολευτούμε έστω και σε διαρκείς υφεσιακές συνθήκες σώζοντας εαυτούς και μία πιθαμή πέριξ ημών, ή να ψηφίσουμε ΟΧΙ και να σώσουμε τα παιδιά μας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δεχθεί κριτική και μάλιστα σκληρή. Για το ότι καλλιέργησε αυταπάτες για το ότι δεν παρήγαγε νομοθετικό έργο, για την χαλαρότητα του Βαρουφάκη, για την επιλογή του δημοψηφίσματος σήμερα και όχι την επομένη των εκλογών.

Όμως θα πρέπει όλοι να ξέρουν και πολύ σωστά επισημαίνει ο καλός φίλος Ζαχαρίας Κατσάνης:

«ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΟΧΙ στη συνέχιση της λιτότητας, ΟΧΙ στην περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωση του Ελληνικού λαού, ΟΧΙ στη γενοκτονία ενός ολόκληρου Έθνους. ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών, ΝΑΙ δηλαδή σε μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία. Και εντέλει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΝΑΙ σε μια συμφωνία που να έχει αναπτυξιακή προοπτική και να αφήνει περιθώρια να ζουν οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια και με ελπίδα για το μέλλον το δικό τους και κυρίως των παιδιών τους, να αφήνει δηλαδή περιθώρια για επιστροφή στην κανονικότητα.

Αντιθέτως ΝΑΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει ΝΑΙ στη συνέχιση όσων ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, ΝΑΙ στη συνέχιση της λιτότητας, ΝΑΙ στη συνέχιση της φτωχοποίησης και εξαθλίωσης τους λαού μας, ΝΑΙ στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, ΝΑΙ στην απόγνωση και την απελπισία του μισού πληθυσμού της χώρας μας.

Το ένα τρίτο του Ελληνικού λαού βρίσκεται ήδη όχι μόνο κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά ζει τον εφιάλτη της καθημερινής πείνας. Και αν σήμερα μας σοκάρουν οι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας ουρές στα ΑΤΜ, ας φέρουμε στο μυαλό μας τις εικόνες με τις χιλιάδες των υψωμένων χεριών συνανθρώπων μας που τσαλαπατούνταν πριν από λίγο καιρό, μπας και μπορέσουν να πάρουν ένα λάχανο, ένα μαρούλι ή ένα σακουλάκι πατάτες, για να ξεγελάσουν την πείνα των παιδιών τους. Εικόνες–μαχαιριά στον πολιτισμό της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτά όμως, θα μας απαντήσουν κάποιοι, αφορούν μόνο το ένα τρίτο του λαού μας, όχι όλους. Κάποιοι είναι ακόμη ψιλοβολεμένοι. Παίρνουν ακόμη ένα μισθό, έστω και κουτσουρεμένο. Γιατί λοιπόν να ρισκάρουν και να γίνουν ενδεχομένως σαν αυτούς που ανήκουν στο ένα τρίτο του πληθυσμού; Καλά περνάνε, έστω δεν πεινάνε ακόμη, μπορούν και ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες τους για τα προς το ζην. Άρα, ας ψηφίσουν ΝΑΙ. Και το πολύ πολύ να χάσουν ακόμη ένα μέρος του μισθού τους. Αλλά δε θα πεινάσουν. Και στο κάτω κάτω δε φταίνε αυτοί για την κατάσταση των άλλων, αυτών δηλαδή που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Ούτε φταίνε αυτοί για όσους ανόητους φτάνουν στο σημείο να πέφτουν από τα μπαλκόνια τους.

Όσοι όμως από μας θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ακόμη ως ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν έχουν το δικαίωμα να σκέφτονται έτσι, γιατί δεν μπορεί να κατεβεί η ρημάδα η μπουκιά από το στόμα τους, όταν δίπλα τους μικρά παιδιά λιποθυμούν από την πείνα. Γιατί ως ΑΝΘΡΩΠΟΙ δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Και αν ακόμη χρειαστεί να πεινάσουμε όλοι μαζί, ας το κάνουμε μένοντας ΑΝΘΡΩΠΟΙ».

Απέναντι σε αυτά τα ζητήματα τα συστημικά ΜΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν βρήκαν ούτε μια αιτία και να εκφράσουν εύλογα ερωτήματα για τις προτάσεις των εταίρων – δανειστών και τις απαράδεκτες αντιδημοκρατικές δηλώσεις των ξένων ηγετών και δή των ηγετών δορυφόρων της Γερμανίας με πρώτο τον ίδιο τον Σόϊμπλε όταν είπε «λυπάμαι τους Έλληνες που εξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Συμπεριφέρθηκαν ως αργυρώνητοι, ο δε κ Σαμαράς ομού μετά των συνοδοιπόρων του από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ουδόλως ενοχλήθηκαν, ούτε φυσικά τα «ευαίσθητα» δημοκρατικά τους αισθήματα. Εξ άλλου γιατί να ενοχληθούν. Στην Ελλάδα το κράτος της διαπλοκής και της διαφθοράς ουδέποτε τιμώρησε τους δοσίλογους, πόσο μάλλον τους επιρρεπείς.

Από βδομάδα ανοίγει η πολιτική «βεντάλια»

Τέλος με την αποσαφήνιση την Τετάρτη από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκλελ ότι τίποτα δε θα κινηθεί σε επίπεδο διαπραγμάτευσης μέχρι την Κυριακή η χώρα μπαίνει στην πιο σύντομη (στα όρια της συνταγματικότητας) προεκλογική περίοδο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που αναμένεται να αποδειχθεί καταλύτης για την εικόνα του πολιτικού σκηνικού.

Με τις τράπεζες στην εντατική, χωρίς όμως να έχει τραβηχτεί η πρίζα, λόγω των αποφάσεων Ντράγκι, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αποφασίσουν επί μίας πρότασης που ουσιαστικά δεν υφίσταται, μέσα από μια διαδικασία που «μπάζει» από την πρώτη στιγμή. Κι αυτό την ώρα που και μέσα στην κυβέρνηση οι προβληματισμοί αυτοί έχουν οδηγήσει πολλά στελέχη στα όρια της έκρηξης.

Ωστόσο, οι όποιες σκέψεις για ρήξη έχουν παγώσει και παραπεμφθεί για μετά την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναβολή αυτή έχει συντελέσει το γεγονός ότι το Πρωθυπουργικό περιβάλλον κατάφερε να πείσει κορυφαία στελέχη ότι η κυβέρνηση δέχεται μια συνεχή υπονόμευση, που ακόμα και οι όποιες υποχωρήσεις μπορούσαν ή έχουν γίνει, δεν ήταν δυνατό να σταματήσουν. Στην επιχειρηματολογία αυτή ήλθε να προστεθεί και η είδηση ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει προσχέδιο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σήμερα, ουσιαστικά μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, χωρίς να μπορεί δηλαδή η έκθεση να επηρεάσει τις εξελίξεις στο παζάρι με τους δανειστές.

Πάντως το άνοιγμα της πολιτικής βεντάλιας παραπέμπεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Τα πρώτα σημάδια πάντως είναι εμφανή, για το πώς αντιλαμβάνονται στελέχη την επόμενη μέρα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο λαός ψηφίσει όχι θα πάει να κάνει ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης χωρίς το σκληρό πακέτο, αλλά και όταν ο λαός ψηφίσει ναι τότε ο Τσίπρας θα είναι πιο χρήσιμος για να προστατεύσει το λαό του διότι έντιμα πιστεύοντας στην Ευρώπη θα έχει ψηφίσει υπέρ του σκληρού πακέτου, είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος και συμπλήρωσε: «Πολύ περισσότερο πρέπει να μείνει για να γίνει ασπίδα στο λαό του να μην εφαρμόσει το σκληρό πακέτο» ουσιαστικά κάνοντας λόγο για μη αλλαγή ηγεσίας. Ωστόσο αυτό αναμένεται να αποδειχθεί καθώς στο σενάριο του ΝΑΙ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.