Δήμος Σερρών: Και τώρα οι… δυό τους!

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο Στέφανος Φωτιάδης θα αναμετρηθούν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου

Δήμος Σερρών: Και τώρα οι… δυό τους!

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο Στέφανος Φωτιάδης  θα οδηγηθούν σε Β’ εκλογική αναμέτρηση καθώς με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα 155 εκλογικά τμήματα του Δήμου Σερρών, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Σερραίων» έχει προβάδισμα με 43,65% (+9,5%) έναντι του αντιπάλου του επικεφαλής του συνδυασμού ΣΕΡΡ.Α.Σ. που συγκέντρωσε το 34,41% των ψήφων.

Να σημειωθεί πάντως πως στις εκλογές της Κυριακής 2/6 οι δύο αντίπαλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και το αποτέλεσμα της α’ Κυριακής είναι απλά ενδεικτικό! Επίσης οι παράμετροι της β΄Κυριακής αλλάζουν σημαντικά καθώς συνήθως σημειώνεται μεγαλύτερη αποχή, παύουν να ισχύουν οι προσωπικές επιλογές (καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ήδη εκλεγεί), ρόλο σημαντικό αποτελούν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων δημάρχων που δεν πέρασαν στον β’ γυρο.

Η δυναμική της «Συμμαχίας Σερραίων»

Η «Συμμαχία Σερραίων» κατόρθωσε μέσα στους 9 περίπου μήνες της δημιουργίας της να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο ψηφοφόρων (το μεγαλύτερο των τελευταίων 10 χρόνων). Έχοντας ως υποψηφίους νέους κυρίως ανθρώπους ή «νέους» στην ενασχόληση τους με τα κοινά κατόρθωσε με την καμπάνια περί «έξυπνης πόλης» να προσελκύσει τους πολίτες και να κάνει τους αντιπάλους να «τρέχουν» ξοπίσω της στον σχεδιασμό των προγραμμάτων τους.

Η απογοήτευση στη ΣΕΡΡ.Α.Σ.

Η ΣΕΡΡ.Α.Σ. του Στέφανου Φωτιάδη, αν και «καλλιέργησε» ένα κλίμα νίκης από την α’ Κυριακή, εντούτοις τα αποτελέσματα της κάλπης απογοήτευσαν τα στελέχη της καθώς μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς οι ψήφοι που πήρε ο συνδυασμός είναι λιγότεροι από τις εκλογές του 2014 (αύξηση του ποσοστού μόλις 0,35%)!

 

Ενας συνδυασμός που μπορεί να άλλαξε όνομα τέσσερεις μήνες πριν τις εκλογές, (από το «Δυναμική Πρωτοβουλία Ανάπτυξης» στο πιο «εύηχο» «ΣΕΡΡ.Α.Σ.») αλλά όχι και υποψηφίους που οι περισσότεροι έχουν πολλά «ένσημα» στα Δημοτικά έδρανα. Φρόντισαν δε οι… ιθύνοντες να ενισχύσουν το συνδυασμό με «μεταγραφές» βασιζόμενες σε «πολιτικές καταγωγές» των υποψηφίων (Αναστασιάδη, Καλώτα, Τερζή κ.α.)

Περι … κομματικών εξαρτήσεων ή αν μπορούμε να αθροίζουμε μήλα με …πορτοκάλια!

Αν όμως δει κανείς τα χαρακτηριστικά με τα οποία ψηφίζουν οι πολίτες (και αυτές οι τετραπλές εκλογές μας δίνουν το δικαίωμα να κάνουμε συγκρίσεις) θα δει πως οι ψηφοφοροι, με άλλα κριτήρια ψηφίζουν στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές, άλλα στις Περιφερειακές και άλλα στις Εθνικές (αν θεωρήσουμε τις Ευρωεκλογές ως τέτοιες, που δεν είναι βεβαια)

Ετσι βλέπουμε για παράδειγμα ο συνδυασμός της Παπαφωτίου (που υποστηρίχθηκε ότι στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) να παίρνει 4,95%, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Σερρών πήρε στην κάλπη των Ευρωεκλογών 19%, και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Χρήστος Γιαννούλης πήρε στον Δήμο Σερρών (10,88%).

Αντίστοιχα ο συνδυασμός του Χρυσάφη που ο συνδυασμός του κ. Φωτιάδη τον κατηγορεί για κομματικά εξαρτώμενο από τη ΝΔ πήρε στης Δημοτικές εκλογές 43,65% όταν η ΝΔ στον Δήμο Σερρών (πάλι στις Ευρωεκλογές) πήρε 35%, ο δε συνδυασμός του Τζιτζικώστα (που στηρίζεται αμιγώς από τη ΝΔ) για την Περιφέρεια στον Δήμο Σερρών πήρε 62,71%.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αντίθετα με το ίδιο σκεπτικό του συνδυασμού του κ.Φωτιάδης ο οποίος ως γνωστόν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ πήρε στις Δημοτικές εκλογές 34,31% όταν το ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές στον Δήμο Σερρών πήρε 7,08% και στις Περιφερειακές ο υποστηριζόμενος κ.Παπαστεργίου στον Δήμο Σερρών πήρε 8,69%. Δηλαδή με την «λογική» του συνδυασμού ΣΕΡΡ.Α.Σ. αν τον ψήφισαν το 8% το υπόλοιπο 26% που ανήκει πολιτικά;;; Με λίγα λόγια όπως μάθαμε και στο δημοτικό δεν μπορούμε να προσθέτουμε… μηλα και πορτοκάλια

Επομένως δεν μπορούμε να συσχετίζουμε την όποια κομματική καταγωγή (σ.σ. που σημειωτέων όλοι έχουμε) με την κάλπη στην οποία είμαστε υποψήφιοι ή προσερχόμαστε να ψηφίσουμε.

Καταποντισμός της “Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων”

Αντίθετα… καταποντίστηκε ο συνδυασμός της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων με επικεφαλής αυτή τη φορά τον Θεόδωρο Αραμπατζή, αφού συγκέντρωσε το 11,18% των ψηφοφόρων (πτώση -18,55% σε σχέση με τις εκλογές του 2014, όταν επικεφαλής ήταν ο νυν Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης)

Διπλή εκπροσώπηση για την «Δύναμη Σερραίων»

Τέταρτος συνδυασμός, η «Δύναμη Σερραίων» με επικεφαλής την Αριάδνη Παπαφωτίου, η οποία αν και μετρά «ζωή» μολις 5 μηνες, κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό 5,03% (και να εκλέξει 2 δημοτικούς συμβούλους) ταλανιζόμενος, μεταξύ της στήριξης που του πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα (χωρίς να του ζητηθεί) και της διακήρυξης της «ανεξαρτησίας» του από κόμματα, της επικεφαλής της Αριάδνης Παπαφωτίου. Η εστίαση και προβολή της διαμάχης περι “ανεξαρτησίας” ή μη, φαίνεται να κόστισε σε ψήφους. Η διπλή εκπροσώπηση όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίνει την ευκαιρία με παρεμβάσεις και προτάσεις τα επόμενα 4 χρόνια να αποδείξει ότι η “Δύναμη Σερραίων” ήρθε για να μείνει!

 Επιβίωσε η «Διαβαση Πεζών»

Η «Διαβαση Πεζών» μετά από 14 χρόνια παρουσίας είδε τα ποσοστά της να καταποντίζονται (από 8,32% στο 2,98%) όμως κατόρθωσε να έχει ξανά εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό έδωσε μια ελπίδα στα στελέχη για τη συνέχιση τη «μάχης» και των παρεμβάσεων στα δημοτικά πράγματα.

Φθίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είδε και αυτή το ποσοστό της να μειώνεται σχεδόν κατά μία μονάδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (από 3,81% σε 2,92%) όμως μπόρεσε να έχει και στο νέο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπηση.