ΔΗΜΟΣ Σερρών: Όταν τα «φαβορί»… περισσεύουν, έρχεται η ώρα των νέων!

ΔΗΜΟΣ Σερρών: Όταν τα «φαβορί»… περισσεύουν, έρχεται η ώρα των νέων!

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών που θα προκύψει από τις εκλογές της 26 Μαΐου 2019, θα αποτελείται από 41 νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων, οι 32 Δημοτικοί Σύμβουλοι  θα εκλεγούν από την πόλη των Σερρών και οι  υπόλοιποι 9 από τις  6 εκλογικές περιφέρειες (Ε.Π.): ( Άνω Βροντού (1), Ορεινή (1) Λευκώνα (2) Καπ. Μητρουσίου (2) και Σκουτάρεως  (3))

Η «Μάχη» στις Εκλογικές Περιφέρειες του Δήμου Σερρών

Από  την αναγωγή των αποτελεσμάτων του 2014, των 6 εκλογικών περιφερειών, (αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της  και την εφαρμογής  της στο σήμερα),   το πιθανότερο  σενάριο, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή διαφοροποίηση,  είναι , ότι  οι 9 έδρες που αντιστοιχούν σε αυτές θα κατανεμηθούν :

  • 5έδρες στο  συνδυασμό του κ. Σ. Φωτιάδη,
  • 3έδρες στη Συμμαχία Σερραίων του κ. Α. Χρυσάφη και
  • 1έδρα στη Δημοτική Πρωτοβουλία του κ. Θ. Αραμπατζή.

Από την έως σήμερα  ανακοίνωση υποψηφίων  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μετακίνηση  των υποψηφίων του κ. Φωτιάδη, από το  Κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο του 2014, στις εκλογικές περιφέρειες  όπου αυτοί έχουν δυναμική λόγω καταγωγής.

Ετσι ο κ. Δημήτριος Μιχτσόγλου, θα είναι υποψήφιος στην μονοεδρική Εκλογική Περιφέρεια της Άνω Βροντούς, ενώ ο κ. Σωκράτης  Χουρουζίδης  θα είναι υποψήφιος στην διεδρική Ε.Π. Καπετάν Μητρουσίου.

Μετακινήσεις που έγιναν (λόγω του νέου εκλογικού νόμου), προκειμένου να διασφαλιστεί, όσο αυτό είναι ασφαλές, η εκλογή τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει να αναφερθεί, οι ψήφοι που  έλαβαν υποψήφιοι από τον τόπο καταγωγής τους το 2014 ήταν:

  • ο κ. Μιχτσόγλου έλαβε συνολικά, 602 ψήφους εκ των οποίων οι 136 ήταν από την Άνω Βροντού, ενώ
  • ο κ. Χουρουζίδης, από τις 598 ψήφους που έλαβε , οι 209 εξ αυτών ήταν από την Αναγέννηση.

Είναι επίσης προφανές  ότι η «ΣΕΡΡ.Α.Σ.» του Στέφανου Φωτιάδη, θα καταλάβει την 1από τις 2 έδρες στην Ε.Π. Λευκώνος με επικρατέστερο τον κ. Δ. Μουρατίδη, καθώς και  την 1από τις 3 έδρες στην Ε.Π. Σκουτάρεως  με την νυν Δημοτική Σύμβουλο κυρία Σταλακτή Ηλιοπούλου  να έχει το προβάδισμα.

Για την έδρα της Ορεινής αυξημένες πιθανότητες εκλογής έχει η κυρία Χ. Καπανδέλη, εκτός αν επιλεγεί να μετακινηθεί εκεί και ο κ.Α. Γάτσιος , ο οποίος στις εκλογές του 2014, έλαβε 1025 ψήφους, εκ των οποίων οι 316 ψήφοι προερχόταν από την Ορεινή, όπου και κατάγεται.

Η απλή αναλογική στον Δήμο Σερρών

Εδώ να διευκρινίσουμε πως με βάση το νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (απλή αναλογική) , για κάθε έδρα στον Δήμο Σερρών απαιτείται ένα  ποσοστό ψήφων 2,44% .

π.χ. 14 έδρες, σημαίνουν ότι θα πρέπει ένας συνδυασμός να ξεπεράσει το 34,15%, διαφορετικά θα εκλεγούν 13 δημοτικοί σύμβουλοι, αναζητώντας στα υπόλοιπα των συνδυασμών, για την επιπλέον έδρα.

Την Α’ Κυριακή, των εκλογών του 2014, η Δυναμική Πορεία Ανάπτυξης είχε λάβει 33,63%

Με δεδομένο ότι οι άλλοι συμμετέχοντες συνδυασμοί  των υποψηφίων δημάρχων κ.κ.  Α. Παπαφωτίου, Π. Φαρμάκη και Α. Γεωργούλα, αντλούν την εκλογική τους δύναμη στην πόλη των Σερρών , και από την οποία και θα προέλθουν και οι  έδρες που θα τους αναλογούν βάση των εκλογικών τους ποσοστών.

Θα θυμίσουμε  ότι στην Ε.Π. Σερρών, το 2014 οι συνδυασμοί έλαβαν:

  • Δυναμική Πορεία Ανάπτυξης 31,01%,
  • Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων 27,42%,
  • Εποχή Δημιουργίας – Θ. Μηλίδης 25,59%,
  • Διάβαση Πεζών 10,86%
  • Λαϊκή Συσπείρωση 5,12%.

Τα «φαβορί» του Φωτιάδη

Οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι της Δυναμικής Πορείας Ανάπτυξης (νυν «ΣΕΡΡ.Α.Σ.») του κ. Σ. Φωτιάδη, που έχουν εκλεγεί από  την Ε.Π. Σερρών ν  και έχουν ένα «θεωρητικό» προβάδισμα έναντι άλλων συνυποψηφιών τους είναι οι  κ.κ.   Δ. Ιλανίδου, Α. Γάτσιος, Χ. Δρίγκα, Β. Χρυσανθίδης. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και τα λεγόμενα «βαριά ονόματα»  νυν Δημοτικών Συμβούλων που ήρθαν με «μεταγραφή» από άλλες παρατάξεις. Αυτοί είναι:  κ.κ.  Π. Καλώτα, Α. Αναστασιάδης και Π. Κοτρώνης , συνολικά δηλαδή  7 «φαβορί».

Αν σε αυτούς προστεθούν και οι  5 που προβλέπεται να εκλεγούν από τις άλλες Εκλογικές Περιφέρειες του δήμου Σερρών φθάνουμε στους 12 δημοτικούς συμβούλους  που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό που αγγίζει  στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Σερρών το 29,27%.

Το ενδιαφέρον σε ότι αφορά το συνδυασμό του ΣΕΡΡ.Α.Σ. ότι από τους επιλαχόντες των προηγούμενων εκλογών οι κ.κ. Μ. Σωτηρίου, Ε. Πασχάλη (σήμερα συμμετέχει η κα Φ. Πασχάλη), Π. Καρυπίδης,  Κ. Μαυρίδου (πρωτοεμφανιζόμενη το 2014 με επιτυχία),  Αθ. Αραμπατζής  κ.α στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και οι «νέοι» του συνδυασμού κ.κ.  Β. Τερζής, Γ. Δήμου,  Σ. Πανταζής, Β. Μητλιάγκα και προφανώς και άλλοι αξιόλογοι που δεν μνημονεύονται, είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν  με περισσότερες πιθανότητες τις…  ελάχιστες, εάν υπάρξουν, εναπομείναντες  θέσεις που αναλογούν στο συνδυασμό, με βάση το ποσοστό που θα λάβει την Α’ Κυριακή των εκλογών (26η Μαϊου 2019).

Τα «φαβορί» του Θ.Αραμπατζή

Παρομοίως και στο συνδυασμό της Δημοτικής Πρωτοβουλίας του κ. Θ. Αραμπατζή, έχουν το προβάδισμα έναντι των άλλων συνυποψηφίων τους οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι, και κυρίως όσοι κατείχαν θέση ευθύνης (Αντιδήμαρχοι). Η. Γκότσης, Β. Παπαβασιλείου, ο νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Γαλάνης, Μ. ΧατζημαργαρίτηΠ. Χράπας, Π. Γρηγοριάδης ,  κ.α.

Τα «φαβορί» του Χρυσάφη και τα… «αουτσάιντερ»

Στον συνδυασμό «Συμμαχία Σερραίων» του Αλέξανδρου Χρυσάφη, ο οποίος είναι ένας νέος συνδυασμός πιθανά «φαβορί»  μπορούμε να θεωρήσουμε τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε προηγούμενες Δημοτικές εκλογές με τον Συνδυασμό «Εποχή Δημιουργίας» του Θ.Μηλίδη, καθώς  έχουν την ανάλογη εμπειρία κι έχουν και μια εκλογική βάση.

Οι 143 υποψήφιοι σύμβουλοι της “Συμμαχίας Σερραίων”

Αυτοί είναι  οι κ.κ. Κ. Δινάκης, Β. Κατιρτζόγλου, Ε. Σαντοριναίος, Σ. Σιμήτας,  Δ. Μερετούδης, Γ. Καδής, Γ. Καμελίδης, Γ. Γάτσιος, Χ. Παλάζη, Σ. Πάνου   κ.α.

Επειδή όμως ο συνδυασμός περιέχει και πολλά νέα ονόματα που ο καθένας τους έχει τη δική του παρακαταθήκη σε ότι αφορά την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, από διαφορετικές θέσεις,  οποιαδήποτε πρόβλεψη για την διεισδυτικότητα τους , την αναγνώριση και την αποδοχή τους διά τη  ψήφου των συμπολιτών, και ειδικά των νέων,   θα είναι εκ προοιμίου άδικη για όλους τους υποψηφίους.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να κατατάξουμε τους Γ. Δεσποτίδη, Δ. Γιαννάκη, Σπ.Μισιρλή, Ηλ. Αναστασιάδη, Στ.Αγγελάκη,  Σ. Μάνδαλο, Ε. Κατσαρίδου, Τ.Απταλίδη, Ν.Κανακάρη, Γ. Νυχτοπατη, Σ. Ρίζο, Δ. Πασχαλουδη, Γ. Τουρτουρα, Δ. Σιαμαγκα, Κ.Ιντο, Β. Σουπιδη, Γ. Μήχο, Τ. Βέρρου, Β.Ζγούρα, Γ.Ματθαίου, Γ.Ταϊρη, Α.Χαλκιόπουλο.

Δύναμή τους ο τόπος καταγωγής τους

Έχει αποδειχθεί ότι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους, έχουν υποψήφιοι που αντλούν εκλογική δύναμη από τον τόπο καταγωγή τους, π.χ.  Α. Γάτσιος   316 από τους 1025 ψήφους που έλαβε προέρχονται από την Ορεινή, κ. Χ. Δρίγκα 200/998, από τα Καλά Δένδρα, Β. Χρυσανθίδης 811 ψήφοι εκ των οποίων 55 από Ελαιώνα και 36 από το Χριστός, η τότε υποψήφια κ. Α. Μιλτσιούδη 487 ψήφους εκ των οποίων 354 από το Σκούταρι,  ο κ. Γ. Δούκας 123/816 από το Αδελφικό,  Γ. Καδής 279/654 από το Σκούταρι, Π. Γρηγοριάδης 170/569 από Κάτω Καμήλα, Ζ. Σούζας 151/505 από Ορεινή, Δ. Κυρτάσογλου 148/313 από τα Καλά Δένδρα όπως και ο κ. Κ. Σιάκας 168/399 επίσης από τα Καλά Δένδρα

Εξι οι υποψηφιότητες, δύο οι… μονομάχοι

Συγκρίνοντας τα έως σήμερα τα έξι ψηφοδέλτια που έχουν παρουσιαστεί, στις επερχόμενες εκλογές θα συγκρουστούν  διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

Αν εξαιρέσει κανείς την φιλοσοφία και τις προτεραιότητες που διέπει και θέτει  η πολιτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αυτή στην «πραγματικότητα» απευθύνεται σε στενό κομματικό ακροατήριο.

Η αρχική ανακοίνωση στήριξης μελών και στελεχών  του ΣΥΡΙΖΑ στην σοβαρή υποψηφιότητα της κ. Αριάδνης Παπαφωτίου, φαίνεται πως περισσότερο την «έβλαψε» παρά να την ωφέλησε (σε μια εποχή που οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί που διεκδικούν με αξιώσεις τον θώκο του Δημάρχου  αποφεύγουν, όπως ο «διάολος το λιβάνι», να «χρωματιστούν» πολιτικά).

Η «Διάβαση Πεζών»  του κ. Α. Γεωργούλα, εμφανίζει μια αδυναμία  να συγκροτήσει πλήρη συνδυασμό, σε όλο τον Δήμο Σερρών.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία βρίσκεται σε δυσκολία να ανταπεξέλθει στις αποχωρήσεις προβεβλημένων στελεχών της και της μετακίνησης σε άλλα ψηφοδέλτια, αδικούν τον επικεφαλή κ. Θ. Αραμπατζή, η επιτυχή ανάδειξη νέων υποψηφίων, πιθανά να ανατρέψει τη διαμορφώσασα  κατάσταση,

Όλα τα παραπάνω συνηγορούνε ότι θα είναι μια μάχη των συνδυασμών των κ. Σ. Φωτιάδη και Α. Χρυσάφη.

Γίνεται λόγος, σε δημοσκοπικές  έρευνες,  και δημοσκοπικά ευρήματα, και διαφεύγει ότι αυτές  καταγράφουν τις κυρίαρχες τάσεις της στιγμής, και έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν  ότι όσοι  πήραν τις δημοσκοπήσεις  τοις μετρητοίς, πλήρωσαν την «επιλογή» τους αυτή, πολύ ακριβά.

Δηλώσεις εκλογής  από την 1η Κυριακή, στην παρούσα φάση , είναι άστοχες, και υποδηλώνουν απλές προσδοκίες,  επιχειρώντας από τη μια να πλήξουν την δυναμική άλλων συνδυασμών, και από την άλλη την τόνωση του ηθικού της δικιάς τους παράταξης, που είναι απαραίτητη σε μια προεκλογική περίοδο.

Τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι

Πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα του Δήμου Σερρών στη 2η Κυριακή, διερευνάται και είναι το μεγάλο ζητούμενο.  Θα επιλέξει να δώσει μια ευκαιρία στον δύο φορές  αποτυχόντα υποψήφιο Δήμαρχο κ. Σ. Φωτιάδη, (όπως στο παρελθόν στον νυν Δήμαρχο Π.Αγγελίδη) ή θα αναζητήσει να περάσει στην επόμενη γενιά αυτοδιοικητικών.

Οι προεκλογικές καμπάνιες όπως εξελίσσονται από τους συνδυασμούς αλλά και την προσωπική στρατηγική των υποψήφιων Δημάρχων, αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται οι επικεφαλής αυτών γενικότερα την πολιτική αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι ζήτημα χρόνου να εξαντληθούν οι επισκέψεις σε φορείς, συλλόγους, σωματεία, και το δίλεπτο της δημοσιότητας που αναλογεί.

Σύντομα (λιγο μετά το Πάσχα) θα κατατεθούν στο Πρωτοδικείο οι επίσημοι συνδυασμοί, το  εύρος αυτών, η κάλυψη όλων των εκλογικών περιφερειών, συν  το ιδιαίτερο βάρος που πάντοτε έχουν ορισμένοι προβεβλημένοι υποψήφιοι.

Το ήρεμο κλίμα και τα σημεία προσέγγισης

Οι ψηφοφόροι αναζητούν τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στους συνδυασμούς, στους υποψήφιους δημάρχους,  και ιδιαίτερα και στους υποψήφιους μιας δημοτικής παράταξης.

Οι υγιώς σκεπτόμενοι  έχουν διαφορετική προσέγγιση από τα εξαπτέρυγα, αυλοκόλακες που περιβάλλουν κάθε υποψήφιο,  και τι είναι το πολιτικά ορθό.

Ύβρεις ή οξείες εκφράσεις αντί για την παράθεση επιχειρημάτων , πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία κάθε εκστρατείας.

Υποστηρίζεται ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αρχίζει να κρίνεται από την επόμενη μέρα της προηγούμενης. Αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε οι δύο δημοτικές παρατάξεις να έχουν ακόμη και το επιχειρησιακό προβάδισμα,  φαίνεται ότι στην κοινωνία υπάρχει χώρος που αναζητά νέες επιλογές και νέα πρόσωπα.

Αν αυτό θα αφορά τους υποψήφιους  Δημάρχους ή και τους υποψήφιους συμβούλους, θα αποδειχθεί σύντομα.  Όταν είσαι υποψήφιος , έχεις εκλεγεί, ζητάς την επανεκλογή σου, ορισμένοι δε που μεταγράφηκαν  είναι  σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, γιατί θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουν  με επιχειρήματα για την πράξη τους αυτή και να  δικαιολογήσουν τα προσωπικά τους κίνητρα αυτής  της επιλογής.

Η  «έξυπνη πόλη» στο επίκεντρο

Αντικειμενικά οι πολιτικές καμπάνιες όπως εξελίσσονται και τα όσα έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα, η «Συμμαχία Σερραίων»,  αποτελεί μια ενδιαφέρουσα  και ιδιαίτερα «έξυπνη» πρόταση, μεθοδική με δομή και οργάνωση και πρέπει να πιστωθεί θετικά στον επικεφαλή της.

Μια απλή πρόταση για την «έξυπνη πόλη», αποτέλεσε σημείο αναφοράς, αντιπαράθεσης,  προβληματισμού και συζήτησης, όπως και ο χωρισμός των προεκλογικών δεσμεύσεων σε «Θεματικές ενότητες».

Αποδεικνύει, πως το μήνυμα βρήκε αποδέκτες γιατί είχαν ωριμάσει οι συνθήκες να ακουστεί κάτι εντελώς διαφορετικό. Αντί να επαναπροσεγγιστούν οι  στρατηγικές και οι εκστρατείες , ορισμένοι επιμένουν στην αναζήτηση προβεβλημένων υποψηφίων, που θα επηρεάσουν εφήμερα την κοινή γνώμη.

Πρέπει να εμπιστευτούμε τους νέους

Το όραμα είναι η κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων και παρασύρει σε ατομικό ή συλλογικό εθελοντισμό. Η ποιότητα του οράματος, η ουσία δηλαδή των προσπαθειών, καθορίζει και την προοπτική  και την επιτυχία.

Οι δεκάδες νέοι υποψήφιοι, νεαρής ηλικίας, επιστήμονες , με επιτυχίες στον επαγγελματικό τους βίο, θα συγκρουστούν με όλους εκείνους που έρχονται από το χθες.

Οι πολίτες θα γνωρίσουν δεκάδες σοβαρές υποψηφιότητες, θα ακούσουν σειρά επιχειρημάτων για να πειστούν, ενώ δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους (Ψηφίζουν πλέον ακόμη και οι μαθητές της Β’ Λυκείου (γεν.2002)),  όμως  θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι νέοι δεν έχουν πάντα δίκιο, αλλά η κοινωνία που τους  αγνοεί και τους χτυπάει έχει πάντα άδικο.

Και αυτή έχει να κάνει με το πώς ζεις, και όχι με το πότε γεννήθηκες.

 

Advertisements