Δημόσια Διαβούλευση Σερρών: «Αδιαπραγμάτευτο το όνομα της Μακεδονίας!»

Η δημόσια διαβούλευση των Σερρών έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού με την Ιστορία στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 14:00.

Δημόσια Διαβούλευση Σερρών: «Αδιαπραγμάτευτο το όνομα της Μακεδονίας!»

Από την κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του θεάτρου «ΑΣΤΕΡΙΑ» στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εκπροσώπους του λαού, ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν παραχωρείται και δεν διαπραγματεύεται.

Η δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/1 συγκέντρωσε εκτός από τον απλό κόσμο, την πλειονότητα των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς σε αυτή, αλλά μόλις 2 από τους έξι βουλευτές του νομού.

Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση οι βουλευτές Μιχάλης Τζελέπης (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ), ενώ η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απέστειλε επιστολή με την οποία διευκρίνισε τις θέσεις της.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πέντε από τους επτά δημάρχους του Νομού Σερρών: οι κ.κ. Πέτρος Αγγελίδης (Δήμος Σερρών), Δημήτριος Νότας (Δήμος Εμμανουήλ Παπά), Ανδρέας Δαϊρετζής (Δήμος Νέας Ζίχνης), Κλεάνθης Κοτσιαχιακίδης (Δήμος Ηράκλειας) και Φώτιος Δομουχτσίδης (Δήμος Σιντικής). (Δεν συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος και η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα).

Επίσης συμμετείχαν πλήθος περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

Τη συζήτηση διεύθυνε ο αντιπρόεδρος Ανατολικής Μακεδονίας της ΠΟΠΣΜ κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και τα πρακτικά κράτησε η γραμματέας της ΠΟΠΣΜ κυρία Άννα Κωστίκα.

Προεδρος της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιος Τάτσιος

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισήγηση του προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιου Τάτσιου στην οποία παρατέθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων όπως αυτά διαδραμάτισαν ρόλο από το 1870 μέχρι σήμερα. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις πολιτικές των κυβερνήσεων από το 1992 κι έπειτα.

Ο κ. Τάτσιος παρουσίασε την καμπάνια με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ που συνδιοργανώνει η ΠΟΠΣΜ με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει συλλογή υπογραφών, έκδοση ψηφισμάτων των Δημοτικών Συμβουλίων στους 59 Δήμους της Μακεδονίας, δημόσια διαβούλευση και διεξαγωγή συλλαλητηρίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Περισσότερες από 200.000 υπογραφές

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της  Ομοσπονδίας  Γιώργο Τάτσιο έχουν ξεπεράσει τις 200.000  οι υπογραφές των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.onomasia.gr , για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική εκτροπή από την απόφαση των πολιτικών Αρχηγών του 1992.

Τόνισε ότι νομικά η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 1992 σύμφωνα με την οποία είναι αδιανόητο να υπάρχει ο όρος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην ονομασία των Σκοπίων.

Καταδίκασε τις θέσεις εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που συμφωνούν με την ύπαρξη του όρου Μακεδονία, ως εθνικά ασύμφορες και εγκληματικά επικίνδυνες για το εγγύς μέλλον της Μακεδονίας διότι εγείρουν θέματα αναγνώρισης ανύπαρκτης «μακεδονικής» εθνότητας και Γλώσσας.

Κάλεσε τους πολιτικούς να ακολουθήσουν τη γραμμή του λαού κι όχι τη γραμμή των κομμάτων, τονίζοντας ότι η μη συμμόρφωση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την σαφή βούληση του κυρίαρχου Ελληνικού λαού για μη χρήση του όρου «Μακεδονία», θα αποτελέσει εκτροπή από το Δημοκρατικό Πολίτευμα.

Μιχάλης Τζελέπης: «Στο σκοτάδι οι διαπραγματεύσεις»

Ακολούθησε η τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλη Τζελέπη, ο οποίος τόνισε ότι ΔΕΝ έχει ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα.

Φωτεινή Αραμπατζή: «Δεν αποδέχομαι τη χρήση του όρου Μακεδονία»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Φωτεινή Αραμπατζή ξεκαθάρισε ότι ακολουθεί τη βούληση του λαού μη αποδεχόμενη τη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων κι ότι συμμετέχει στα συλλαλητήρια που γίνονται.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Ναυλώνω λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας»

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στην επιστολή που έστειλε τόνισε ότι τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της μη χρήσης του όρου Μακεδονία. Μέσω εκπροσώπου της ανακοίνωσε ότι η ίδια ναυλώνει λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ι.Μωϋσιάδης: Ελλοχεύουν κίνδυνοι από τη χρήση του ονόματος Μακεδονία

Υπερθεμάτισε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Ιωάννης Μωυσιάδης, καθώς και οι πέντε δήμαρχοι που έδωσαν το δικό τους στίγμα. Να σημειωθεί πως και οι επτά Δήμοι του Νομού Σερρών τάχθηκαν υπέρ της μη χρήσης του όρου Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από μια τέτοια πράξη.

Προτάσεις πολιτών

Αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες καταγράφηκαν και θα αξιοποιηθούν από την ΠΟΠΣΜ, κατέθεσαν και πολίτες του Νομού Σερρών που όλες κινούνται προς την κατεύθυνση ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Διευκρινίσθηκε ότι στην παρούσα φάση η εκστρατεία της ΠΟΠΣΜ και των Παμμακεδονικών Ενώσεων του Εξωτερικού περιλαμβάνει σε αυτήν τη φάση μόνον τα μεγάλα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Τονίζεται ότι ο αγώνας για δικαίωση του Μακεδονικού Ελληνισμού είναι ακομμάτιστος και ουδεμία σχέση έχει με άλλες πολιτικές οργανώσεις. Οποιαδήποτε σύνδεση προσπαθεί να δημιουργηθεί είναι ατυχής.

Η δημόσια διαβούλευση των Σερρών έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού με την Ιστορία στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 14:00.

(φωτος από ΕΡΤ Σερρών)