ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «διάβαση πεζών»: Μάχη οπισθοφυλακής από τη δημοτική αρχή για το ΤΕΙ Σερρών

διάβαση πεζών-δημοτική κίνηση ΣερρώνΜε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «διάβαση πεζών» επιτίθεται στον τρόπο αντίδρασης του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη στο θέμα του «σχεδίου ΑΘΗΝΑ» για το ΤΕΙ Σερρών, ενώ τον καταγγέλλει για προσπάθεια προσωπικής πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος που όταν γύρισε « μπούμερανγκ» τότε “καλεί όλους σε μία προσπάθεια να κατανείμει ισομερώς την τεράστια ήττα”.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση αναφέρει:

  Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά ότι μέσα σε ένα μήνα πρέπει να «εξορθολογίσει» τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης ουσιαστικά όμως με το σχέδιο Αθηνά διαλύει ότι απέμεινε από αυτήν. Χωρίς διάλογο, αγνοώντας ακόμα και τη θεσμική υποχρέωση σύγκλησης του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ως του αρμόδιου εισηγητικού οργάνου στο ΕΣΥΠ παραβλέποντας το ν. 4076/2012, άρθρο 1, παρ. 4 που έχει ήδη ψηφιστεί.

Αυθαίρετα τον Δεκέμβριο 2012, ο Υπουργός ανακοίνωσε τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις Σχολών και Τμημάτων.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων απάντησε στην ανακοίνωση του Υπουργού : «Τα ακαδημαϊκά κριτήρια απαιτείται να τα προσδιορίσουν τα ίδια τα ΑΕΙ και η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ), ενώ τα αναπτυξιακά κριτήρια θα πρέπει να προσδιοριστούν στο επίπεδο του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, και τα εθνικά κριτήρια στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ)».

Το Σχέδιο Αθηνά επιφέρει σημαντικές χωροταξικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό Εθνικό χάρτη με σκοπό δήθεν τον εξορθολογισμό του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι το Σχέδιο Αθηνά βασίζεται σε 3 μελέτες οι οποίες όμως δεν έχουν εκπονηθεί ακόμα (επομένως εκλείπει η επιστημονική τεκμηρίωση), στις οποίες έπρεπε να βασιστούν οι αλλαγές ώστε να εκπληρωθεί η χωρική συνοχή.

Τονίζουμε επίσης ότι  οι συγχωνεύσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να πριμοδοτούν ευθέως τα κολέγια (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και μάλιστα εντός των ΑΕΙ, αφού το αντισυνταγματικό άρθρο 30 του ν.4111/2013 επιτρέπει στα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να ιδρύουν ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολέγια, συρρικνώνοντας τη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργώντας χώρο για την ιδιωτική.

Το σχέδιο Αθηνά στοχεύει στην μείωση των εισακτέων και στην εκποίηση μεγάλων κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως είναι του ΤΕΙ Σερρών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ

Αναγνωρίζουμε ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδρύθηκαν, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και πάλι χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια πρέπει να διορθώσουμε τα όποια κακώς κείμενα. Απαιτείται διάλογος και σταδιακή εφαρμογή.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε στην περίπτωση του ΤΕΙ Σερρών, όπου με περισσή υποκρισία και μπόλικη αδιαφάνεια, ανάμεικτη με πελατειακή αντίληψη και παραγοντίστικη λογική, φτάσαμε από τη μια στιγμή στην άλλη από τον δήθεν θρίαμβο στην ήττα, το διασυρμό και εν τέλει στη συρρίκνωσή του. Κραυγαλέα περίπτωση η κατάργηση του Τμήματος Γεωπληροφορικής, την οποία δυστυχώς ο ίδιος ο δήμαρχος πρότεινε.

Οι παράγοντες των  Σερρών προσπαθούν να παίξουν ταυτόχρονα το ρόλο του θύτη και του θύματος. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η στάση των βουλευτών και άλλων που από τη μία στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση ( άρα και το σχέδιο Αθηνά) και από την άλλη παριστάνουν τον υπερασπιστή του ΤΕΙ και της σερραϊκής κοινωνίας;

Η αντίδραση του Δημάρχου παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις εντάχθηκε σε ένα κλίμα αδράνειας και ευφορίας αφού πείστηκε ότι θα απορροφήσουμε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ήδη είχε αρχίσει τα ευχαριστήρια προς τους διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες, παρασυρμένος από την απαράδεκτη στάση του Προέδρου του ΤΕΙ του κ.Πασχαλούδη και τώρα τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αφού ακόμα μία φορά έπεσε θύμα της πελατειακής αντίληψης.

Αντί να δει το θέμα συνολικά σε πανελλαδικό επίπεδο και με αυστηρά ακαδημαϊκά, επιστημονικά κλπ κριτήρια, έπεσε στην παγίδα και είδε την Παιδεία ως τουριστικό και εμπορευματικό προϊόν.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Δήμαρχο αλλά και για  τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες. Από τη στιγμή βέβαια που προσπάθησαν να παίξουν σε αυτό το γήπεδο, ήταν εύκολο στη συνέχεια να ηττηθούν κατά κράτος, αφού στο συγκεκριμένο πεδίο δεν ήταν δυνατόν να κερδίσουμε τους Θεσσαλονικείς. Και τώρα οι χθεσινοί πανηγυρίζοντες εκφράζουν την αγανάκτησή τους, όμως δεν τους ακούει κανείς, γιατί το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ήταν εξ αρχής αυτό, απλώς μας έστησαν την παγίδα για να μας καταστήσουν τώρα αναξιόπιστους, κάτι που πέτυχαν απόλυτα. Η αποτυχία του δημάρχου και των άλλων επιφανών παραγόντων είναι πασιφανής και κραυγαλέα και μάλλον χωρίς επιστροφή.

Ο κ.Δήμαρχος θεωρώντας κατά πάσα βεβαιότητα ότι πρόκειται για μία μεγάλη νίκη του σερραϊκού ΤΕΙ σε βάρος του ΤΕΙ Θεσ/νίκης θέλησε να καρπωθεί μόνος του τα λάφυρα της νίκης, που πίστεψε ότι είναι η δόξα και οι ψήφοι.

Δεν αντιλήφθηκε τον  κίνδυνο, δεν πήρε τα μέτρα του  ούτε κάλεσε καμία από τις δημοτικές  παρατάξεις της αντιπολίτευσης για  να σχεδιάσουμε από κοινού την  όποια δυνατότητα αντίδρασης. Δεν  μας κάλεσε ούτε καν στη σύσκεψη  για την Πανσερραϊκή κινητοποίηση για το ΤΕΙ.

Την τελευταία στιγμή μας καλεί όλους σε μία προσπάθεια να κατανείμει ισομερώς την τεράστια ήττα. Κρίμα!!