Δημοτική Παράταξη ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – Θ. Μηλίδης: Ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις για την Διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Σερρών.

σκουπίδια-διαχείρισηΜε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Δημοτική Παράταξη ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του Δήμου Σερρών, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την επιβάρυνση που θα έρθει στους Δημότες από την αρχή του νέου έτους, αφού το τέλος καθαριότητας θα επιβάλλεται πλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΦοΔΣΑ και αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένο (3 έως 4 φορές περισσότερο ανά τόνο απορριμμάτων)  και θα επιφέρει ανάλογη αύξηση στα Δημοτικά Τέλη. Η δημοτική παράταξη του Θ.Μηλίδη έθεσε γραπτώς βασικά ερωτήματα προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του  ΦοΔΣΑ ΠΚΜ, κύριο Γεράνη Μιχάλη, ευελπιστώντας ότι θα πάρει σαφείς απαντήσεις για τις νεες χρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα  κατηγορεί τον Δήμαρχο Σερρών Π.Αγγελίδη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαβασιλείου, ό,τι απέφευγαν να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο σώμα. Ταυτόχρονα η δημοτική παράταξη ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ επιχαίρει τον… εαυτό της ότι  «όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Δήμο και τους Δημότες τα έχουμε αναδείξει εμείς».  

Αναλυτικά στο έγγραφο προς τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ αναφέρει:

Ως γνωστόν από 1/1/2014 καταργούνται όλα τα νομικά πρόσωπα, Σύνδεσμοι και Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Απορριμμάτων και το τέλος καθαριότητας θα επιβάλλεται από τον ΦοΔΣΑ ΠΚΜ για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Με τη βεβαιότητα ότι έχει εκπονηθεί μελέτη για το κόστος ανά τόνο που θα πληρώσουν οι δήμοι στον ΦοΔΣΑ ΠΚΜ μια και η επιβολή του και η είσπραξη από τον ΦοΔΣΑ  ΠΚΜ αρχίζει τον Ιανουάριο του 2014, σας υποβάλλουμε ερώτημα και περιμένουμε να μας απαντήσετε εγγράφως ποιο είναι το ποσόν ανά τόνο, που θα πληρώσουν οι δημότες μας στον ΦοΣΔΑ ΠΚΜ και αναλυτικά τι περιλαμβάνει το ποσόν. Θα είναι ενσωματωμένο ανά τόνο το ποσό των 5 ευρώ για τη δημιουργία νέου κυττάρου; Θα παραμείνουν τα 5 ευρώ, για τη δημιουργία του νέου κυττάρου ή θα επέλθει αύξηση του ποσού και τι ποσό θα επιβληθεί ανά τόνο; Επιπλέον να μας ενημερώσετε για τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στον ΦοΣΔΑ ΠΚΜ και να μας αποστείλετε αντίγραφο του προϋπολογισμού, ώστε να έχουμε την ακριβή εικόνα των οικονομικών του ΦοΣΔΑ ΠΚΜ.
Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ΧΥΤΥ της ΠΕ Σερρών έχει άδεια λειτουργίας ολοκληρωμένης διαχείρισης διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και ανακύκλωση, άρα δεν τίθεται θέμα επιβολής του ειδικού τέλους ταφής σύμφωνα με τον Ν.4042/2012 άρθρο 43. Ωστόσο ακούγονται φήμες ότι και ΠΕ Σερρών θα πληρώσει το ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων. Αναμένουμε σαφή απάντηση εγγράφως από τον ΦοΣΔΑ ΠΚΜ για το συγκεκριμένο θέμα, διότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορούμε την εποχή αυτή που η κοινωνία βρίσκεται οικονομικά στο τέλμα, να διαχέουμε τέτοιες πληροφορίες και να αναστατώνουμε τους δημότες μας.
Επίσης γνωρίζουμε ότι η ΠΕΔ ΠΚΜ, απέστειλε ομόφωνη απόφαση στον αρμόδιο υπουργό για τριετή αναστολή επιβολής του ειδικού τέλους ταφής για όλους τους ΟΤΑ της χώρας μας, ως εκ τούτου, να μας ενημερώσετε σχετικά με την πορεία του θέματος. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, το συντομότερο δυνατόν.
 
Τα ερωτήματα που τίθενται με το ανωτέρω έγγραφό μας είναι ασφαλώς αμείλικτα και αφορούν ασφαλώς και τον κ. Δήμαρχο Σερρών, ο οποίος υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της ΕΣΑΝΣ πολλές φορές κλήθηκε να τα απαντήσει, στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, αλλά πάντα το απέφευγε, όπως άλλωστε συνήθως πράττει στα δύσκολα.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων πρέπει να συνηδειτοποιήσουν οι δημότες μας ότι είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια, λόγω των μεγάλων αυξήσεων που πρόκειται να επιβληθούν στα δημοτικά τέλη καθαριότητας, ως επακόλουθου της τεράστιας αύξησης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.                                         
Είναι πλέον κοινώς ομολογούμενο ότι το μείζον αυτό πρόβλημα, πρώτη η δημοτική μας παράταξη, αντιλήφθηκε, έθεσε στο δημοτικό Συμβούλιο Σερρών και ανέδειξε με κάθε τρόπο, προσπαθώντας να θέσει τον κ. Αγγελίδη, ως πρόεδρο της ΕΣΑΝΣ προ των ευθυνών του, δεδομένου ότι σήμερα λαμβάνονται αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τον Δήμο για τα επόμενα 27 χρόνια.
 Ο κ. Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενεργώντας ως πρόεδρος της συνέλευσης της παράταξης Αγγελίδη και όχι ως πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου, είχαν εφεύρει πλήθος υπεκφυγών προσπαθώντας να αποτρέψουν την συζήτηση του θέματος, σήμερα όμως μετά από τις προσπάθειές μας, αισθανόμαστε για άλλη μία φορά απολύτως δικαιωμένοι. Διότι είναι πολιτική δικαίωση το γεγονός ότι έρχονται και άλλοι φορείς να μας ακολουθήσουν στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Είναι πολιτική δικαίωση το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Δήμο και τους Δημότες τα έχουμε αναδείξει εμείς.  
Σέρρες 3 Δεκεμβρίου 2013
Δημοτική Παράταξη Εποχή Δημιουργίας
Θ. Μηλίδης