Δημοτικό συμβούλιο Σερρών με μοναδικό θέμα τις χρεώσεις 770€ /υδρόμετρο σε Σκούταρι και Μητρούσι

25η Ιουνίου 2012 Δημαρχείο Σκουτάρεως. Ανακοινώνεται η ένταξη του έργου από τον Δήμαρχο Π. Αγγελίδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Θ. Αραμπατζή.
25η Ιουνίου 2012 Δημαρχείο Σκουτάρεως. Ανακοινώνεται η ένταξη του έργου από τον Δήμαρχο Π. Αγγελίδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Θ. Αραμπατζή.

Η σφοδρή αντίδραση με την οποία υποδέχτηκαν την περασμένη Πέμπτη (16/1), οι κάτοικοι στο Σκούταρι τον δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη, ο οποίος πήγε συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Θεόδωρο Αραμπατζή, προκειμένου να τους ενημερώσει για το έργο του αποχετευτικού στην περιοχή τους, αλλά και για τις συνδέσεις σε αυτό οι οποίες κοστολογούνται από την ΔΕΥΑΣ στα 770€ ανα υδρόμετρο, ανάγκασαν την Δημοτική αρχή να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη Τετάρτη 29/1 και ώρα 7.00μμ με μοναδικό θέμα συζήτησης «Ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με καταβολή ίδιας συμμετοχής δημοτών Δημοτικής Ενότητας Μητρουσίου και Δημοτικής Ενότητας Σκουτάρεως, για την κατασκευή βαρυτικών αγωγών συγκέντρωσης λυμάτων στις Τ.Κ. Μητρουσίου και Σκουτάρεως του Δήμου Σερρών».

Οι κάτοικοι του Σκουτάρεως αλλά και του Μητρουσίου, εξέφρασαν έντονα την δυσαρέσκειά τους για το κόστος που καλούνται να πληρώσουν, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 35 ευρώ τον μήνα (70€ ανά λογαριασμό) για κάθε υδρόμετρο, επί συνολικά 22 μήνες, συνολικά δηλαδή, 770 ευρώ ανά σύνδεση.
Στην συνάντηση ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, ενώ οι περισσότεροι από τους παρεβρισκόμενους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν τα «εβδομηντάρια».

Στην αντιπρότασή τους οι κάτοικοι του Σκουτάρεως επέδωσαν στον δήμαρχο Σερρών μια αίτηση – διαμαρτυρία ζητώντας να αποφασίσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ περί μηδενικής επιβάρυνσης καθώς και των ιδιοκτητών κτισμάτων μη μόνιμων κατοίκων Σκουτάρεως, της μη επιλέξιμης δαπάνης του αποχετευτικού έργου Μητρουσίου-Σκουτάρεως. Τόνισαν ότι η μηδενική επιβάρυνση μπορεί να επιτευχθεί με χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΣ όλης της μη επιλέξιμης δαπάνης, από το 80% του αποθεματικού ή από το δήμο Σερρών ή με συνεργασία και των δυο φορέων ή με εξεύρεση κονδυλίων μέσω άλλων προγραμμάτων κατόπιν σύστασης επιτροπή από την δημοτική αρχή για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα ζήτησαν  απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ περί:
  • – διαγραφής της ήδη υπάρχουσας χρέωσης της μη επιλέξιμης δαπάνης στους λογαριασμούς που παραλάβανε.
  • – για τις πληρωμές που έχουν γίνει, να συμψηφιστεί το ποσό της μη επιλέξιμης δαπάνης με το πληρωτέο ποσό των επόμενων λογαριασμών.

Οι πολίτες του Σκουτάρεως, επισημαίνουν ότι το ποσό που τους επιβάλλεται έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία. Ενώ διαμαρτύρονται πως από τότε που οι καποδιστριακοί δήμοι Σκουτάρεως και Σερρών συνενώθηκαν, κανένα έργο στην περιοχή τους δεν συγχρηματοδοτήθηκε από το 80% του αποθεματικού της ΔΕΥΑΣ, στο οποίο οι κάτοικοι Σκουτάρεως, έχουν συνεισφέρει σε αυτό.

Ο δήμαρχος Π.Αγγελίδης, προσπαθώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις δήλωσε «βέβαιος ότι το κόστος θα πέσει κατά την εξέλιξη του έργου» (;;; ΠΩΣ;;;), ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Θ.Αραμπατζής παίρνοντας σαφώς πιο αποφασιστική θέση δήλωσε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να αφήσουμε δώδεκα χρέη, αλλά να νοικοκυρέψουμε το δήμο και τη ΔΕΥΑΣ».