Δράσεις πολιτισμού των «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» για τους μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων των Σερρών

Δράσεις πολιτισμού των «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» για τους μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων των Σερρών

Τα «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού» σε συνεργασία  με  όλες τις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου Μακεδονίας και Θράκης, προκήρυξαν μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις για το σχολικό έτος  2017 που θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν έως τα μέσα Μαΐου 2017.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν η κ. Σοφία Μπιτζίδου -Σαρακενίδου Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών κ. Τενεκετζής Κωνσταντίνος.

Σε αυτές τις δράσεις αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Τενεκετζής Κώνσταντίνος. Ο κ. Τενεκετζής συνεχάρη τους Προέδρους των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ για την πρωτοβουλία αυτή και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με την Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών κ. Σοφία Μπιτζίδου.

Αναλυτικότερα οι δράσεις που καλούνται να υλοποιήσουν είπε ο κ. Τενεκετζής είναι οι εξής :

1η Δράση: «Διαγωνισμός εικαστικών»

     α. Μάσκας-Προσωπείου

    β. Ζωγραφικής για το Θέατρο-Σκηνογραφίας.

1η α. Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, στα πλαίσια του μαθήματος της αισθητικής αγωγής, μπορούν να  φιλοτεχνήσουν μάσκες – προσωπεία σε μέγεθος  ανθρώπινου προσώπου, που να αναφέρονται σε μάσκες-προσωπεία ηθοποιών, κλόουν, καρνάβαλων, λαϊκών δρώμενων  κ.ά.

Κάθε Δευτεροβάθμιο Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) επιλέγει τις τρεις (3) καλύτερες μάσκες – προσωπεία και τις αποστέλλει στην Επταμελή Κριτική Επιτροπή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της περιοχής του.

Κάθε Επταμελής Κριτική Επιτροπή  αξιολογεί και επιλέγει τις τριάντα καλύτερες μάσκες-προσωπεία. Οι τριάντα (30) καλύτερες μάσκες-προσωπεία από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αποστέλλονται στα γραφεία της Περιφ. Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, στην έδρα   του προέδρου της Κ.Ο.Ε  κ. Ανανιάδη Παναγιώτη.

Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Κ.Ο.Ε  επιλέγει κατά αξιολογική σειρά τις εκατό (100)  καλύτερες  με κατάταξη από την 1η έως την 100η

Θα επιδοθούν αναμνηστικά συμμετοχής και στους τρεις πρώτους θα επιδοθούν ειδικοί έπαινοι.

2η β.  Ζωγραφική για το Θέατρο-Σκηνογραφία

Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, στα πλαίσια του μαθήματος της αισθητικής αγωγής, μπορούν να φιλοτεχνήσουν πίνακες ζωγραφικής για το Θέατρο -Σκηνογραφία.
Ακολουθείται η ίδια διαδικασία αξιολόγησης και σε αυτή την δράση.

Τα διακριθέντα έργα θα εκτεθούν σε κεντρική αίθουσα της Θεσ/νίκης με τη συνδρομή φορέα της πόλης (Κ.Θ.Β.Ε, Δήμος κ.α) και με δαπάνες του Δικτύου «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού». Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής  και διακρίσεων  των επαίνων.

Η έκθεση των διακοσίων (200) έργων (100 μάσκες-προσωπεία και 100 πίνακες ζωγραφικής) μπορεί να περιοδεύσει  στις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δικτύου.

Τα διακόσια (200) έργα (100+100) μπορούν να εκδοθούν σε λεύκωμα.

Ο χώρος και ο χρόνος, που θα εκτεθούν οι εκατό καλύτερες Μάσκες- Προσωπεία  και οι εκατό καλύτεροι πίνακες Ζωγραφικής για Θέατρο-Σκηνογραφία  και θα γίνουν οι απονομές, περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου 2017.

 

Στην 2η δράση αναφέρθηκε η κ. Μπιτζίδου:

2η Δράση: «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων»:

Κάθε ένα από τα  έξι (6) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τους Δ/ντές Β/θμιας Εκπ/σης των περιφερειακών Ενοτήτων της χωρικής του ευθύνης, καλεί τις Δευτεροβάθμιες  Σχολικές Μονάδες (Γυμνάσια και Λύκεια) να δημιουργήσουν θεατρικές ομάδες. Στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο θέατρο Αστέρια φιλοξενούνται οι θεατρικές παραστάσεις των σχολείων με πολύ μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια.

Κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οργανώνει εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων». (Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου στην έδρα του στο θέατρο Αστέρια).  Κάθε θεατρική ομάδα παρουσιάζει το έργο, που έχει ετοιμάσει (από το παγκόσμιο, κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο) στις θεατρικές αίθουσες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η επταμελής Κριτική Επιτροπή των Σερρών βραβεύει την καλύτερη παράσταση στην έδρα του κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ συγκεκριμένα στο θέατρο Αστέρια.
Οι καλύτερες έξι παραστάσεις από τα έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα συμμετάσχουν στην εβδομάδα «Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων» του Δικτύου, που θα φιλοξενηθεί σε Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. ως επιστέγασμα και κλείσιμο της θεατρικής δράσης 
αλλά και στις έδρες των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αν αυτό είναι εφικτό.

Η τελική φάση των έξι διακριθέντων θεατρικών ομάδων από κάθε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

«Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού»

Η κ. Μπιτζίδου αναφέρθηκε στην δημιουργία του Δικτύου «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού» και ανέφερε ότι το Δίκτυο των « ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας οδού» πραγματοποίησε τέσσερεις συναντήσεις:

 • 1η. Στην Καβάλα, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2015, όπου αποφασίσθηκε η ίδρυση του δικτύου με το διακριτό τίτλο «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού».
 • 2η. Στη Βέροια, 19 και 20 Ιανουαρίου 2016 επικυρώθηκε το δίκτυο με τον διακριτό τίτλο «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού» με υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας.
 • 3η. Στις Σέρρες, 20 και 21 Μαΐου, 2016, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου κατατέθηκαν προτάσεις κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών από τις Διοικήσεις των έξι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
 • 4η. Και στην τέταρτη συνάντηση στις 24 και 25 Μαίου 2016 στα Ιωάννινα αποφασίσθηκαν οι δράσεις συνεργασίας που ανακοινώνουμε σήμερα.

Συστήθηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (Κ.Ο.Ε.) με τους παρακάτω εκπροσώπους:

 1. Ανανιάδης Παναγιώτης ,Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας (πρόεδρος της Κ.Ο.Ε.)
 2. Κωνσταντόπουλος Κων/νος, Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας (μέλος)
 3. Κεραμάρης Παναγιώτης, Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (μέλος)
 4. Φωτεινού Αγγελική ,Περιφερειακή Δ/ντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου (μέλος)
 5. Ψυρράκης Λάμπρος επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (μέλος)
 6. Χαρίσης Χρήστος επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης πανεπιστημίου Ιωαννίνων (μέλος)
 7. Αυγητίδου Αγγελική, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  (μέλος)
 8. Αναστασάκης Ιωάννης , Καλλιτεχνικός Δ/της Κ.Θ.Β.Ε. (μέλος)
 9. Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος, συντονιστής του Δικτύου «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού» και Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, (μέλος)

Επίσης συστήθηκε και  Επταμελής Κριτική Επιτροπή σε κάθε ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ