Έχω ένα όνειρο*…

Έχω ένα όνειρο*…

ίναι ο τίτλος της ιστορικής ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (Μ.Λ.Κ.), προτεστάντη ιερέα από την Ατλάντα της Γεωργίας των Η.Π.Α που έγινε στην Ουάσιγκτον το 1963 μπροστά σε 200.000 πολίτες.

Του Κώστα Σίμογλου*

Το όνειρο του ήταν αυτό που η γαλλική επανάσταση διακήρυξε πριν 180 περίπου χρόνια από την ομιλία του, δηλαδή το ελευθερία – ισότητα – αδελφότητα, να ισχύσει για όλους τους κατοίκους των Η.Π.Α και όχι μόνο για τους λευκούς.

Εμπνευσμένη προσωπικότητα, οραματιστής και αγωνιστής, δεινός ρήτορας ευτύχησε να δει να καταργείται ο νόμος των φυλετικών διακρίσεων και να τιμηθεί με το Nobel ειρήνης (1964)  για τους κοινωνικούς του αγώνες και την ειρηνική εξέγερση της οποίας ηγήθηκε για την συμφιλίωση του διχασμένου έθνους.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τις αλλαγές που προκάλεσε τελικά στις αξίες του έθνους, (δολοφονήθηκε στις 4/4/1968 στη Μέμφιδα των Η.Π.Α), επιστέγασμα των οποίων ήταν η εκλογή ενός μαύρου στο αξίωμα  του προέδρου των Η.Π.Α το 2009.

Ξαναδιαβάζοντας πρόσφατα την ομιλία του άθελα μου διερωτήθηκα:

Aν υπήρχε σήμερα στην Ελλάδα κάποιος σαν τον Μ.Λ.Κ. με την φλόγα και την δύναμη της ψυχής του, την οξύτητα του πνεύματός του, τι θα έβλεπε στην χώρα μας, τι θα οραματιζόταν και τι θα πετύχαινε έστω και αν θυσίαζε την ζωή του.

Μπαίνω στον πειρασμό να σκεφτώ τι θα έβλεπε:

–Έναν λαό κουρασμένο, αδιάφορο και απαυδισμένο, που δεν ξέρεις αν είναι από την γκρίζα πραγματικότητα που χρόνια βιώνει ή «πρωινά συμπτώματα» μετά την «μέθη» της πλασματικής ευημερίας που βίωνε.

–Πολιτικές ηγεσίες που υπέκυπταν για ψηφοθηρικούς λόγους σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις αντιπολιτευόμενων ηγεσιών και συνδικάτων για αυξήσεις μισθών, συντάξεων, παροχών, μείωση ωρών εργασίας, μονιμοποιήσεις στον δημόσιο τομέα ˙ όλα αυτά βέβαια με δανεικά.

–Νέες πολιτικές ηγεσίες που υποσχέθηκαν ψευδώς συνειδητά επανάκτηση του προ 5-6 χρόνων «παραδείσου» είτε κόβοντας χρήματα από λεφτόδεντρα που έβλεπαν άφθονα να φυτρώνουν είτε απειλώντας την Ευρώπη να συνεχίσει να μας δανείζει και να ξεχάσουν τα χρωστούμενα γιατί αλλιώς θα γίνει «Κούγκι». Προφανώς εκτός από εμάς θα πέθαιναν και αυτοί από τις ενοχές τους.

–Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους νέους, αλλά δυστυχώς και μεσήλικες που δεν έχουν καν την δυνατότητα να μεταναστεύσουν.

— Ασυδοσία στην βία, άσυλο παραβατικότητας και αποθήκη «πυρομαχικών» τα Πανεπιστήμια.

–Υπογεννητικότητα και προοδευτική μείωση του πληθυσμού της χώρας και λόγω μετανάστευσης, που σήμερα αφορά κυρίως νέους μορφωμένους που το κράτος ξόδεψε για αυτούς, σε αντίθεση με την μετανάστευση στις δεκαετίες του 50 και 60 που αφορούσε αμόρφωτους αγρότες και εργάτες.

–Την λογική και την συμπεριφορά του «Ο κλέψας του κλέψαντος» στις συναλλαγές κράτους – πολίτη.

–Από τα τελευταία σε κατάταξη τα Πανεπιστήμια μας.

–Τριτοκοσμικά νοσοκομεία και δημόσια υγεία.

–Γραφειοκρατία που ακόμα ανθεί και λουλουδίζει.

–Προστασία περιβάλλοντος; Καθαριότητα σε δημόσιους χώρους; Τι είναι αυτό;

 Φαντάζομαι ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, θα κουραζόταν να παρατηρεί και ο αγωνιστικός του οίστρος και ιδεαλισμός του θα είχαν κλονιστεί.

Λογικό.

Στις Η.Π.Α αγωνίστηκε μόνο για τις φυλετικές διακρίσεις. Ήταν απλώς να καταλάβει ο λευκός τον μαύρο και αντίστροφα και να συμφιλιωθούν.

Εδώ όμως 11.000.000 Ελλήνων έχουν 11.000.000 διαφορές που τους χωρίζουν. Πώς να τους μιλήσεις;

Βέβαια υπάρχει ομονόηση σε συντεχνιακά θέματα. Οκταμηνίτες απεργούν και βρωμίζουν οι πόλεις ζητώντας μονιμοποίηση, ενώ γνώριζαν ότι προσλήφθηκαν για 8 μήνες. Οι άλλοι άνεργοι που δεν είχαν την δυνατότητα να εργαστούν ούτε μία μέρα για χρόνια δεν μας ενδιαφέρουν. Φυσικά κάποιοι τους κορόιδεψαν λέγοντάς τους πως το προσωρινό θα γίνει μόνιμο, αρκεί να είναι αυτοί στην εξουσία. Αντί όμως να στραφούν εναντίον αυτών, ταλαιπωρούν ολόκληρη την κοινωνία.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να πει στους Έλληνες;

Τον φαντάζομαι να πήγαινε στον λόφο της Πνύκας εκεί που θα μιλούσε ο πρόεδρος Ομπάμα αλλά ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, λόγοι που όμως δεν θα εμπόδιζαν τον Μ.Λ.Κ.

Αγαπητοί Έλληνες

Είμαι χαρούμενος και περήφανος που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, εδώ στον λόφο της Πνύκας όπου μεγάλοι πρόγονοί σας, όπως ο Περικλής ,ο Αριστείδης, ο Αισχίνης στην Δημοκρατία της Αθήνας απευθύνονταν στον λαό. Είστε κληρονόμοι ενός μεγάλου πολιτισμού που διαχρονικά διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο – Αρχαία Ελλάδα,  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Αναγέννηση, σύγχρονη Ευρώπη.

    Δώσατε αποδείξεις πως όταν είστε ενωμένοι, όταν το όραμα και η λογική σας οδηγεί, πετυχαίνετε θαύματα ˙ όμως έχετε δώσει και δείγματα πως όταν υπάρχει διχασμός τα  εμφύλια πάθη σας οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις και καταστροφές.

   Ζείτε σε μια χώρα προικισμένη με έδαφος, υπέδαφος, θάλασσες μοναδικές στον κόσμο. Θα έπρεπε να είστε όαση ευημερίας και δεν είστε. Επιτρέψτε μου να σας πω το γιατί.

Είστε ευκολόπιστοι, σας αρέσουν τα ωραία λόγια των δημαγωγών και λαϊκιστών. Αποδέχεστε συχνά υποσχέσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά και δεν αντιλαμβάνεστε ότι σας κοροϊδεύουν. Ψηφίζετε συχνά για άρχοντές σας ανθρώπους που δεν έχουν δώσει κανένα δείγμα γραφής για τυχόν ικανότητές τους.

Προσκολλείστε σε λέξεις αριστερός – δεξιός – φιλελεύθερος – αστός- σοσιαλιστής  και αγνοείτε άλλες ουσιαστικές όπως ικανός, εργατικός, ευφυής, δημιουργικός, έντιμος, συνεπής, ενδιαφερόμενος για το συνάνθρωπο του.

Έτσι συχνά απογοητεύεστε και αντιδράτε ˙ και αντιδράτε όχι απέναντι σ’ αυτούς που σας απογοήτευσαν και σας κορόιδεψαν αλλά απέναντι σε αυτά που έλεγαν ότι εκπροσωπούν. Έτσι  αγανακτισμένοι πολλές φορές γιατί  δεν βλέπετε φως γίνεστε στυγνοί, μισάνθρωποι, ατομικιστές επιδιώκοντας την προσωπική, υλική και κοινωνική διάκριση εις  βάρος του κοινωνικού συνόλου. Στο τέλος όμως αυτά γίνονται μπούμερανγκ και οδηγούν σ’ αυτό που βιώνεται σήμερα.

Αγαπημένοι Έλληνες

   Έχω ένα όνειρο ότι θα συνειδητοποιήσετε τι έφταιξε για την περιθωριοποίηση της μεγάλης πράγματι  Ελλάδας και δεν θα κατηγορείτε τους ξένους γιατί είχαν το  ̎ θράσος ̎ να σας δανείζουν, γιατί δεν σας χαρίζουν τα δανεικά και γιατί δε σας καταλαβαίνουν όταν εσείς ψηφίζετε ότι δεν θέλετε να τα επιστρέψετε!

   Έχω ένα όνειρο 

  • ότι θα σεβαστείτε τη Δημοκρατία που εσείς πρώτοι δημιουργήσατε, ότι θα σεβαστείτε τους νόμους της  γιατί αλλιώς δεν μπορεί να διατηρηθεί,
  • ότι θα μάθετε να απαιτείται από τους πολιτικούς σας να λένε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη,
  • ότι θα εξοστρακίσετε από την πολιτική ζωή αυτούς που σας κορόιδεψαν και σας κοροϊδεύουν ακόμη και σήμερα. Όμως προσοχή, οι δημαγωγοί ποτέ δεν τελειώνουν. Κρίνετε προσεκτικά όσους θα ήθελαν να γίνουν ταγοί σας.

   Έχω ένα όνειρο 

  • ότι θα πιστέψετε στην εργασία, στην κοινωνική  δικαιοσύνη, στους ανοικτούς ορίζοντες γιατί σαν λαός έχετε μοναδικά χαρίσματα και ότι δεν θα ζητείτε μόνο αλλά οφείλετε και να δίνετε,
  • ότι θα διαλύσετε τους πυρήνες ανομίας, ότι θα δώσετε στους νέους δημιουργικές διεξόδους.

Κάπως έτσι φαντάζομαι θα μιλούσε ο Μ.Λ.Κ και είμαι σίγουρος ότι θα οραματιζόταν την πραγματικά νέα Ελλάδα, που θα ήταν και πάλι φωτοδότης της οικουμένης.

Θα πετύχαινε να πείσει τους Έλληνες να χαράξουν μια νέα πορεία;

Πιστεύω πως ναι.

Το δύσκολο είναι να βρεθεί ο Έλληνας Μ.Λ.Κ που θα εμπνεύσει και θα συνεγείρει τον κόσμο. Βέβαια και ο ηγέτης που θα νομοθετήσει ανάλογα.

__________________________________

Σ.Σ.* Ο Κώστας Σίμογου είναι γνωστός τόσο επιστημονικά ως Καρδιολόγος, όσο και για την κοινωνική του δράση