«Έχουμε μπουχτίσει, συντρόφισσα …Βουλεύτρια»

feministriaΤου Κώστα Πολύζου
#Φιλολόγου, μέλος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σερρών#

Σε Δελτίο Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σερρών με ημερομηνία 30. 12. 2013 είδαμε να τίθεται η υπογραφή: Αφροδίτη Σταμπουλή, Βουλεύτρια Σερρών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν ήταν βεβαίως η πρώτη φορά που πήραμε παρόμοιο Δελτίο Τύπου στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Και φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που γύρισαν τα έντερά μας από τη βάναυση προσβολή του γλωσσικού μας αισθήματος.

Είναι αλήθεια πως και άλλες φορές στο παρελθόν η συντρόφισσα Αφροδίτη όχι μόνο έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη «Βουλεύτρια», αλλά προχώρησε και παραπέρα: παρήγαγε και τη σύνθετη λέξη «Ευρωβουλεύτρια». Κι εμείς όμως από την πλευρά μας (και από όσο ξέρουμε όχι μόνο εμείς) προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε ότι τέτοια λέξη δε χρησιμοποιεί ο λαός μας, ούτε υπάρχει σε κανένα λεξικό. Όμως, εις μάτην. Και επειδή αφενός μεν δε φανταζόμαστε να θεωρεί εαυτόν γλωσσοπλάστη, νέο Οδυσσέα Ελύτη δηλαδή, αφετέρου δε δεν μπορούμε να δώσουμε άλλη εξήγηση για την εμμονή της, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στη χρήση της λέξης «Βουλεύτρια» την ωθεί ένας πρωτόγονος έως ανόητος φεμινισμός. Τόσο πρωτόγονος που απορούμε που δε μας έχει κολλήσει κιόλας τη στάμπα του αντιφεμινιστή και του μισογύνη, μιας και αρνούμαστε να υιοθετήσουμε το δικό της νεολογισμό.

Ακούσαμε από την ίδια παλιότερα κάτι απλοϊκές αστειότητες του τύπου «γιατί, δηλαδή, μπορούμε να λέμε ο χορευτής και η χορεύτρια, και δεν μπορούμε να πούμε ο Βουλευτής και η Βουλεύτρια;». Αστειότητες με τις οποίες δεν αξίζει να ασχοληθούμε. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη συντρόφισσα Αφροδίτη να λέει ο συγγραφέας και η συγγράφισσα, ο εισαγγελέας και η εισαγγέλισσα κ.ο.κ. Κανείς όμως δεν μπορεί να εμποδίσει κι εμάς να αισθανόμαστε ότι βιάζεται το γλωσσικό μας αίσθημα από τέτοιες παπαριές. Και να το βροντοφωνάζουμε. Τελεία και παύλα.

Δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε σε αυτό το σημείωμα γλωσσολογική ανάλυση του θέματος. Θα επισημάνουμε μόνο ότι προϋπόθεση για να καταγραφούν στα λεξικά, στα συντακτικά και στις γραμματικές της γλώσσας μας οποιεσδήποτε αλλαγές, νεολογισμοί κλπ. είναι η αποδοχή τους και η χρήση τους από την πλειονότητα της γλωσσικής κοινότητας.

Και το ερώτημα αναπόφευκτο: Οι ανά την επικράτεια χρήστες της λέξης «Βουλεύτρια», τουτέστιν η συντρόφισσα Αφροδίτη και πιθανόν δυο τρεις (κόλακες;) περί αυτήν, μπορούν να μας υποδείξουν ένα λεξικό, στο οποίο γίνεται λόγος έστω και για σπάνια χρήση της λέξης «Βουλεύτρια»; Αν όχι, γιατί επιμένουν να προκαλούν το γλωσσικό μας αίσθημα; Δεν καταλαβαίνουν ότι ο σεβασμός στη γλώσσα που έχει υιοθετήσει η πλειοψηφία αυτών που τη μιλούν είναι θέμα Δημοκρατίας; Δεν καταλαβαίνουν ότι η εσκεμμένη εμμονή σε λεκτικούς τύπους και λεκτικές ακροβασίες που προκαλούν το κοινό γλωσσικό αίσθημα είναι αντιδημοκρατική πράξη; Δεν καταλαβαίνουν ότι με την εκνευριστική εμμονή τους επιδεικνύουν γινάτι, ακατανόητο πείσμα, απίστευτο ετσιθελισμό και εντέλει έλλειψη σεβασμού στα υπόλοιπα μέλη της γλωσσικής μας κοινότητας;

Τις απαντήσεις δε θα τις δώσουμε εμείς. Είναι πάντως σαφές ότι, αν μεν δεν καταλαβαίνουν, πρόκειται για ανοησία, αν ωστόσο καταλαβαίνουν και παρά ταύτα επιμένουν, πρόκειται για αλαζονεία και για ένα ιδιότυπο νταηλίκι. Εμείς όμως, συντρόφισσα Αφροδίτη, έχουμε μπουχτίσει από όλα αυτά…

Κώστας Πολύζος

Φιλόλογος, μέλος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σερρών

One Response to "«Έχουμε μπουχτίσει, συντρόφισσα …Βουλεύτρια»"

  1. βασίλης   3 Ιανουαρίου 2014 at 18:48

    Είτε βουλεύτρια, είτε βολεύτρια, είτε χορεύτρια, είται βουλευτίνα, είτε ότι άλο θέλετε, το “ενιαχίλιαρο” και μάλιστα σε euro και όχι σε δραχμές το ΠΑΙΡΝΕΙ!!!!!!!

    Αλλά, μην έχουμε παράπονα, όλοι εμείς τους στέλνουμε εκεί πέρα, μας αξίζουν ακόμα χειρότερα……..