Έφυγε, πλήρης ημερών, ο Αλέξανδρος Δεσποτίδης

Δεσποτίδης Αλεξανδρος-1927-2014Έφυγε από την ζωή ο Πολιτικός Μηχανικός Αλέξανδρος Δεσποτίδης σε ηλικία 87 ετών .  Είχε γεννηθεί το 1927 στο Σιδηρόκαστρο και ήταν από τους πρώτους Πολιτικούς Μηχανικούς της πόλης των Σερρών και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε πολλά κτίρια και έργα της πόλης και του νομού. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Νομού Σερρών  και αντιπρόεδρος στο Πανελλήνιο όργανο την ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Πρόεδρος του Πανσερραϊκού την περίοδο 1969-70, με έντονη κοινωνική δράση. Συμπαραστάτη στη ζωή του είχε την σύζυγό του Φανή Μπεσίρη, ενώ τα παιδιά του Γιάννης και Άννα είναι άξιοι συνεχιστές της πολυσχιδούς δράσης του. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους σερραίων πολιτών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών την Πέμπτη στις 14:30 το μεσημέρι

Ο επικήδειος εκφωνήθηκε από τον  τέως πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Γρηγόρη Γρηγορόπουλο,Τοπογράφο Μηχανικό, ο οποίος ανέφερε:

«Δύσκολη ώρα, Δύσκολα λόγια. Να αποχαιρετάς έναν άνθρωπο που έχεις αποκαλέσει μεγαλύτερο σου αδελφό. Να αποχαιρετάς τον Αλέκο Δεσποτίδη. Παρηγοριά σου αυτό που βλέπουν αυτή την στιγμή τα µάτια σου και που νιώθεις γύρω σου. Το πόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται εδώ αυτή τη στιγμή για να σου πουν το τελευταίο  αντίο. Και πρώτα από όλους η οικογένεια σου, η Φανή σου, τα παιδιά σου τα εγγόνια σου. Ό,τι αγάπησες περισσότερο από κάθε τι άλλο στη ζωή σου.
Τους έδωσες τον εαυτό σου. Σου ανταπέδωσαν τη διαχρονική χαρά της ζωής. Σε έκαναν ευτυχισμένο και περήφανο. Είναι εδώ οι συνεργάτες σου, οι ανταγωνιστές σου, οι φίλοι σου, οι νεώτεροι μηχανικοί που απλόχερα τους μετέδιδες  τη γνώση και την εµπειρία σου, οι προµηθευτές σου, οι έμποροι, οι τεχνίτες, αυτοί που ξέραν ότι δια λόγου συµφωνία µαζί σου ήταν αυτό, που στα δύσκολα για όλους χρόνια της νιότης σου, τόλεγαν  «λίρα εκατό». Γιατί είναι στάση ζωής να µην ανέχεσαι να χρωστάς.
Σαν νέος Μηχανικός τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 συνέλαβες όσο λίγοι στην αναμόρφωση της πόλης των Σερρών που τόσο αγάπησες. Και συνέχισες ξεπερνώντας και το 2000 γιατί η σχέση σου µε την κατασκευή ήταν η ίδια σου η ζωή.
Ήταν αδύνατο να κοιμηθείς το βράδυ αν δεν είχες συµβάλλει στο να κατασκευασθεί κάτι κατά την διάρκεια της ηµέρας. Είχα µαζί σου την εµπειρία της από κοινού κατασκευής της  οδού Πολυζωΐδη στις Σέρρες και είχα διαπιστώσει από πρώτο χέρι την εκτίμηση που σου είχαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Ήταν τότε που στο Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ έγινε η πρώτη μεγάλη ανατροπή μίας κατάστασης που κρατούσε 27 χρόνια. Σου είχα απαντήσει “Αλέκο έλα µαζί µας” για το καλύτερο προσπαθούµε.
Ήταν και η συμμετοχή σου στα κοινά µία σημαντική πτυχή της ζωής σου. Ξόδεψες ατελείωτες ώρες για τον Σύλλογο Εργοληπτών Νοµού Σερρών και για την Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ). Αγωνιζόσουν πάντα για να γίνονται καλύτερα και ωφελιμότερα για το κοινωνικό σύνολο έργα. Αγωνιζόσουν για περισσότερα έργα στην Περιφέρεια.
Είχες ζήσει την Αθήνα, ήξερες πρόσωπα και πράγματα, άλλα αγαπούσες όσο λίγοι την Μακεδονία. Στεναχωριόσουν µε κάθε τι που ανέστειλε την πρόοδο και την ανάπτυξη της. Ήσουν ένας άνθρωπος, ένας συνάδελφος, ένας φίλος γεμάτο ήθος,  αγάπη για την ζωή και τους ανθρώπους.
Σε αποχαιρετώ  με ό,τι πιο απλό μπορώ να πω αυτή την στιγμή που ξεκινά το πιο μεγάλο ταξίδι σου στο χρόνο. Αντίο φίλε. Θα σε θυµόµαστε πάντα».

<

p>Η εφημερίδα μας και το site εκφράζει στους οικείους του τα συλλυπητήρια.