Εγκρίθηκαν οι αυξήσεις της ΔΕΥΑΣ στο νερό στις Δημοτικές ενότητες του Δήμου Σερρών

Εγκρίθηκαν οι αυξήσεις της ΔΕΥΑΣ στο νερό στις Δημοτικές ενότητες του Δήμου Σερρών

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου και τελείωσε τα ξημερώματα της Τρίτης εγκρίθηκαν με 25 ψήφους υπέρ, 14 κατά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ για την αύξηση στα τιμολόγια του νερού στις Δημοτικές ενότητες Σερρών (Λευκώνα, Μητρούσι, Σκουτάρεως) και η εξομοίωσή τους με τα τιμολόγια της πόλης σε βάθος τριετίας (Δες τον πίνακα ,ε τα παραδείγματα της ΔΕΥΑΣ).

Το θέμα εγκρίθηκε με τους ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής (παρά τις αντιδράσεις που φέρονταν να εμφανίζουν τις προηγούμενες ημέρες κυρίως σε τηλεοπτικά παράθυρα, διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι, τελικά οι μοναδικοί που καταψήφισαν ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ι. Γάτσιος, Γ. Καδής και Δ.Μερετούδης) καθώς και τις ψήφους των δύο συμβούλων της Δημοτικής Κίνησης της «Διάβαση Πεζών».

Το καταψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (παρατάξεις Στ. Φωτιάδη και Θ. Μηλίδη και ο Νίκος Καρύδας της «Λαϊκης Συσπείρωσης»).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις και έκαναν λόγο για προσβολή του θεσμού των προέδρων (αφού δεν τους δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στο θέμα καθώς η θέση του Προέδρου του ΔΣ ήταν πως δικαίωμα ψήφου υπάρχει μόνο όταν αφορά τοπίο θέμα και υποστήριξε πως το θέμα της ΔΕΥΑΣ αφορά όλες τις Δημοτικές ενότητες και όχι μια).

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλών Δένδρων, Θωμάς Τσίμας έθεσε θέμα και … χωροταξικό, καθώς υποστήριξε ότι θα έπρεπε οι πρόεδροι να κάθονται σε καρέκλες δίπλα στους δημοτικούς σύμβουλους. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Παπαβασιλείου απαντώντας επικαλέστηκε και την στενότητα του χώρου και ανέφερε ότι η αλλαγή χώρου της συνεδρίασης έπρεπε να αποφασιστεί από το Δ.Σ. νωρίτερα.

ΔΕΥΑΣ-νερο-τιμολογιο-2015

Κ.Χασαπίδης: Λειτουργούμε με υπευθυνότητα

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σερρών Κωνσταντίνος Χασαπίδης στην εισήγησή του ανέλυσε τους λόγους που οδηγούν την επιχείρηση στην αύξηση των τιμολογίων στα δημοτικά διαμερίσματα. Όπως υποστήριξε πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες οι οποίες προστέθηκαν το 2014 και ανέτρεψαν τα δεδομένα για την επιχείρηση.

Οι δαπάνες αυτές συνοψίζονται:

  • Α. Στο φόρο εισοδήματος που πληρώνει η ΔΕΥΑΣ από το 2014 και ανέρχεται από 150.000 εως 200.000 ευρώ
  • Β. Τη λυματολάσπη του Βιολογικού καθαρισμού που μεταφέρεται πλέον στο Πλατύ Ημαθίας με κόστος 250.000 με 270.000 ευρώ ύστερα από την απαγόρευση να μεταφέρεται στον ΧΥΤΑ Σερρών.
  • Γ. Υπήρξε μείωση συνδέσεων κατά 4.000 υδρόμετρα λόγω της οικονομικής κρίσης και η επιχείρηση απώλεσε έσοδα. Από 48.000 τα υδρόμετρα μειώθηκαν σε 44.000.
  • Δ. Η λειτουργία της μονάδας αποξήρανσης του Βιολογικού καθαρισμού με ταυτόχρονη λειτουργία και φύλαξη με αύξηση του κόστους από 95.000 σε 130.000 ευρώ.
  • Ε. Από τα τέλη του 2015 η ΔΕΥΑΣ επιβαρύνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα τριάντα αντλιοστασίων των τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων που προϋπολογίζεται από 340.000 εως 410.000 ευρώ.
  • ΣΤ. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΣ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τη δεύτερη μείωση των μισθών τους κατά 25% και δικαιώθηκαν το 2014.

Ο κ. Χασαπίδης επικαλέστηκε ως πρόσθετο λόγο που επιβάλλει την αύξηση του νερού στις Δημοτικές ενότητες και την εξομοίωσή της με τα τιμολόγια της πόλης, το νέο ΕΣΠΑ όπου για την ένταξη σε προγράμματα θα πρέπει να καλύπτεται το λειτουργικό κόστος και το κόστος των επενδύσεων.

Ενώ σε αποστροφή της εισήγησής του υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας ότι: «Λειτουργούμε με υπευθυνότητα γιατί έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ μίας κλειστής επιχείρησης ή μίας επιχείρησης βιώσιμης που θα παράγει έργο» και κατέληξε τονίζοντας ότι: «δεν είναι δυνατό οι κάτοικοι της πόλης να πληρώνουν 4,5 φορές παραπάνω το νερό σε σχέση με τους κατοίκους των χωριών».

ΔΕΥΑΣ-Χασαπίδης-Αγγελίδης-2016

Δημοτικές ενότητες: Aδικες οι αυξήσεις

Η αίθουσα της συνεδρίασης είχε κατακλυστεί από κατοίκους των περιοχών Σκούταρι, Μητρούση και Λευκώνα και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν υπήρξαν έργα της ΔΕΥΑΣ στα χωριά τους ενώ στερούνται αποχέτευσης και υποστήριξαν ότι οι αυξήσεις είναι άδικες και παράλογες. Επέμειναν δε να πληροφορηθούν, ποιο είναι το λειτουργικό κόστος του νέου κτηρίου της ΔΕΥΑΣ καθώς και ποια είναι τα βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα τέλη τα δύο τελευταία έτη.

 

Στέφανος Φωτιάδης: Πολιτική ασυνέπεια από τη Δημοτική αρχή

Για πολιτική ασυνέπεια κατηγόρησε την δημοτική αρχή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης. Υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΣ έλαβε ως προίκα τα αντιλιοστάσια των χωριών που ενσωματώθηκαν με το σχέδιο «Καλλικράτης» στο Δήμο Σερρών και κατηγόρησε την δημοτική αρχή για ασυνέπεια. Επικαλέστηκε συνέντευξη του δημάρχου στο περιοδικό που εκδίδει η ΔΕΥΑΣ όπου ισχυριζόταν ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ αύξηση το 2014. Ενώ η κριτική του εστιάστηκε και στο κόστος του νέου κτηρίου της ΔΕΥΑΣ το οποίο όπως τόνισε στοίχισε 2.100.000 ευρώ.

 

Θ.Μηλίδης: Ευθύνες για το έλλειμα

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Μηλίδης εστίασε την κριτική του στις ευθύνες για το πώς έφθασε μία υγιής επιχείρηση να έχει τόσο μεγάλο έλλειμα. «Επρεπε να υπάρχει χρηστή διαχείριση, να υπάρχει αύξηση των εισπραξιμότητας της επιχείρησης και να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες κατά 10%» ενώ χαρακτήρισε τεχνητή την ένταση που καλλιεργείται μεταξύ χωριών και πόλης ενώ συμπλήρωσε ότι στα χωριά δεν έγιναν ούτε καν έργα συντήρησης από την ΔΕΥΑΣ.

 

Δ. Γιαννακίδης: Είναι άδικο οι κάτοικοι της πόλης να πληρώνουν 4,5 φορές ακριβότερα το νερό

Ο Δημήτρης Γιαννακίδης δημοτικός σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» τόνισε ότι  θα περίμενε να ακούσει εναλλακτική πρόταση βιωσιμότητας της επιχείρησης χωρίς αυξήσεις, αλλά είναι άδικο να υπάρχουν δημότες δύο ταχυτήτων στο Δήμο Σερρών, καθώς οι κάτοικοι της πόλης να πληρώνουν 4,5 φορές περισσότερο από τους κατοίκους των χωριών. Υπογράμμισε ότι «σήμερα αποκαλύφθηκε η συναλλαγή που υπήρχε από τις δημοτικές αρχές για το θέμα της τιμολόγησης του νερού».

 

Ν.Καρύδας: Δικαιολογημένη η οργή των πολιτών των χωριών

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νικος Καρύδας κάλεσε τη Δημοτική αρχή «Να ψάξει καλύτερα τις δαπάνες της η ΔΕΥΑΣ». Θεωρεί δικαιολογημένη την αγανάκτηση των δημοτών και στο μόνο που δικαιολογεί την δημοτική αρχή είναι ο φόρος εισοδήματος που επιβλήθηκε στη επιχείρηση ως απόρροια των αποφάσεων του μνημονίου.

 

Π.Αγγελίδης: Υποκριτική πολιτική από την αντιπολίτευση

Ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης υποστήριξε ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού του το 2014 δεν υπήρχε καμία δέσμευση για διατήρηση της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής. Θεωρεί ότι η απόφαση για τις αυξήσεις είναι ορθή και θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου. Εγκάλεσε δε την στάση της αντιπολίτευσης ως υποκριτική να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι κακώς έγιναν μειώσεις 25% στην τιμή του νερού το 2013 όταν οι ίδιες υπερθεμάτιζαν τότε, ότι οι μειώσεις έπρεπε να είναι 30% και πάνω.