Είμαστε μόνοι…

Είμαστε μόνοι…
Του Στέλιου Ρακιτζή

Ανιστόρητοι κατ’ ελάχιστον, αν δεν είναι επικίνδυνα αφελείς, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν εκείνοι οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφο και οι πολιτικοί αναλυτές που πιστεύουν πως η μία ή άλλη, φιλική προς την Ελλάδα δήλωση, ακόμη και με έντονο τρόπο κατά των Τούρκων ή των Σκοπιανών, αυτομάτως σημαίνει μια διαχρονική στήριξη που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε μιλιταριστική παρέμβαση υπέρ των εθνικών μας δικαίων! Καμιά συνδρομή. Είμαστε μόνοι!

Αν κάτι χαρακτηρίζει σήμερα τις συμμαχίες και συνέργειες Κρατών και Κυβερνήσεων, είναι ο απόλυτος οπορτουνισμός. Όλα εδράζονται στα κοινά συμφέροντα, τουλάχιστον στην αρχή, με απώτερο στόχο την επικράτηση του ισχυρότερου.

Σε αυτή την λογική πορεύονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και όλα τα κράτη. Το χειρότερο είναι πως καμιά επίκληση Συμμαχίας ή άλλης σύμπραξης και Συνθήκης, επηρεάζει ή ευαισθητοποιεί εταίρους, φίλους ή συμμάχους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο Έβρο, από Τούρκους.  Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ όταν ρωτήθηκε για να σχολιάσει το σχετικό ζήτημα, υπογράμμισε, ς άλλος Πόντιος Πιλάτος πως «πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία».

Θέλοντας μάλιστα να ικανοποιήσει απόλυτα το Ισλαμιστή δικτάτορα Ερντογάν, όπως πάντα θώπευε το ΝΑΤΟ, είπε «Η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», ανέφερε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία συνεισφέρει στην ασφάλεια της συμμαχίας, με πάρα πολλούς τρόπους και την ευχαριστώ για αυτό».

Σχετικά με την τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «είναι θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της».

Αυτή ήταν και είναι η στάση των ΗΠΑ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η απόλυτη άνιση μεταχείριση υπερ της Τουρκίας.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα πράγματα είναι διαφορετικά σε πρώτη ανάγνωση, αλλά εντελώς ίδια σε μια δεύτερη…

«Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι αναφερόμενη στις έρευνες που θα διενεργηθούν από την Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κ. Ντόχερτι η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, σημείωσε επίσης ότι ούτως ή άλλως περνάνε πολλά χρόνια για την εισροή εσόδων από την αξιοποίηση δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει κατανομή των πόρων σε όλους του Κύπριους θα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Αυτό που θέλει η Τουρκία. Συνδιαχείριση στους υδρογονάνθρακες, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ΑΟΖ όπως θέλει και κουμάντο σε όλα, δίκη υπερδύναμης.

Επειδή στη διπλωματία η ρευστότητα αποτελεί την βάση όλων των διεργασιών, καλό είναι να θυμηθούμε πως ο αποπεμφθείς Ρ. Τίλερσον από τον Πρόεδρο Τραμπ έγινε γιατί ο πρώτος ήθελε να συνεχίσει κατά κάποιον τρόπο την πολιτική Ομπάμα σε ότι αφορά τη συνεννόηση και συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν, όπως και με τις συνεργασίες των ΗΠΑ με τη Μέρκελ, με την Κίνα και με την Τουρκία.

Ο αντικαταστάτης του, ο Πομπέο, με εντολή  Τραμπ, θέλει να αντιστρέψει αυτήν την πορεία και να ανατρέψει αυτήν την πολιτική πλήττοντας, ακόμη και στρατιωτικώς, το Ιράν, ώστε να αποκόψει την Κίνα ενεργειακά και εμπορικά από το Ιράν, δεύτερον, να πλήξει με χαμηλής έντασης επιχειρήσεις (οικονομικά-νομικά-πολιτικά μέσα) τη Μέρκελ, και να “τελειώσει” τον Ερντογάν, πιθανώς δε, να ετοιμάσει κι ένα Κουρδιστάν.

Και η Ρωσία, σε τελική ανάλυση ωφελείται, γιατί η Κίνα θα εξαρτάται πλέον μόνο από την Ρωσία για ενέργεια. Ολ αυτά είναι σενάρια, αλλά μένει να τα δούμε…

Είναι όμως γεγονός ότι η αλλαγή υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει κάποιο προβληματισμό και ανησυχία στην Άγκυρα που δεν ξέρει τι ακριβώς έχει να αντιμετωπίσει.

Αυτό αποτυπώνεται και στο δικτυακό τόπο Artı Gerçek, όπου, σύμφωνα με συναδέλφους που παρακολουθούν τα ελληνοτουρκικά, αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή έθεσε σε κίνδυνο την συνάντηση Τουρκίας-ΗΠΑ την 19η Μαρτίου (τελικά αναβλήθηκε) όπου οι Τούρκοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να συζητήσουν την στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους.

Οι παρατηρητές όμως επιμένουν ότι η τουρκική συμπεριφορά καθοδηγείται από δύο παράγοντες, ανεξάρτητα την στάση των ΗΠΑ και της αλλαγής διπλωματικού σκηνικού.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η ξεκάθαρη επιδίωξη της Άγκυρας να δηλώνει παρούσα στο μέτωπο των υδρογονανθράκων. Ο δεύτερος είναι η βαθιά εθνικιστική στροφή τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας για «πατρίδες της καρδιάς μας, για εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για μάρτυρες του Αλλάχ.

Σε Ελλάδα και Κύπρο και μόνο γι αυτά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Θα είμαστε μόνοι.