Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα τραγούδια

Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα τραγούδια

Καλημέρα σας, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Του Νίκου Φαλαγκάρα

Με αφορμή τον θάνατο ενός γνωστού και καταξιωμένου ανθρώπου είναι φυσικό να μιλούν πολλοί και πολύ. Μερικές φορές κάποιοι χωρίς να φείδονται επαίνων και ύμνων κι ας μην είχαν ποτέ σχέση ούτε με τον ίδιο, ούτε με το έργο του. Είναι όταν η επίγνωση και το μέτρο απουσιάζουν εντελώς.

 Ωστόσο δεν είναι αυτό το σημερινό μου θέμα.

Για την προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Ελευθερίου που αναχώρησε κι αυτός (πέστε μου ποιος θα μείνει αταξίδευτος…) για το στερνό κι ανεπίστροφο ταξίδι, αρμόδιοι να μιλήσουν είναι άλλοι. Με γνώση και ευθύνη. Κάποιοι μάλιστα είχαν μαζί του και μια προσωπική σχέση.

Εγώ, ως ένας εκ των πολλών θαυμαστών του έργου του, θ’ αρκεστώ σε μια γενικότερη αναφορά. Και θα έλεγα ότι, μολονότι ο Ελευθερίου δικαιωματικά κατέχει δεσπόζουσα θέση στον χώρο των Γραμμάτων και του πολιτισμού μας, όπως και πολλοί άλλοι, νομίζω ότι θα ήταν λιγότερο γνωστός ή η καταξίωση θα ερχόταν αργά, αν δεν ήταν οι σπουδαίοι μουσικοί (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος και τόσοι άλλοι…) που πήραν εμβληματικούς του στίχους για να τους μεταπλάσουν σε τραγούδι που όλοι μας κάθε τόσο ψιθυρίζουμε.

Το τραγούδι κι αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε- έχει πολλαπλή υπόσταση και αντίστοιχη αξία. Δεν είναι η απλή ή και τυχαία συνάντηση της μουσικής με τον στίχο που γίνεται τέχνη.

Η μετάπλασή τους σε κάτι νέο και ξεχωριστό είναι αυτό που συγκινεί. Αλλά χωρίς τη σφραγίδα της φωνής του τραγουδιστή ή ης τραγουδίστριας, πάλι το έργο θα ήταν ατελές.

Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα τραγούδια μας, θα λέγαμε για να παραφράσουμε τον ποιητή. Εννοείται δε ότι δεν είναι όλα τα έργα του Ελευθερίου αριστουργήματα. Ιδίως κάποια πεζά του προσωπικά δεν με συγκίνησαν ιδιαίτερα. Αυτό ισχύει γι τον καθένα.

Υπάρχουν σελίδες του Καζαντζάκη, του Λουντέμη, του Παλαμά ή του Ρίτσου που μαρτυρούν μια κάμψη του δημιουργού τους. Αυτό, υποκειμενικό εν πολλοίς, καθόλου δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αξία τους.