Εισαγγελική έρευνα για το κόστος κατασκευής των φυλακών Νιγρίτας

Φυλακές Νιγρίτας2013-01-23_101009Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το κόστος κατασκευής έξι νέων φυλακών σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας.

Για την υπόθεση υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος απέστειλε αμέσως το σχετικό δημοσίευμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να προβεί με τη σειρά της στις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.

Η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα ότι ενώ τα σωφρονιστικά ιδρύματα ήταν πανομοιότυπα, τα πέντε εμφανίζονται να κόστισαν διπλάσιο ποσό σε σχέση με το έκτο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πέντε νέες φυλακές κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ εκάστη ενώ η έκτη στοίχισε μόλις 16 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ιστορία δείχνει να ξεκινάει το 2004. Τότε, μετά από σχετικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε και αφορούσε στο κτίσιμο έξι νέων φυλακών, (Δομοκό, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Γρεβενά, και Χανιά) η Θέμις Κατασκευαστική έδειξε να προκρίνεται, δίνοντας προσφορά 21 εκατ. ευρώ ανά έργο, καθώς μία ήταν η μελέτη και οι εγκαταστάσεις θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις. Αργότερα όμως και όπως κατά κανόνα γίνεται, ο παραπάνω προϋπολογισμός «αναθεωρήθηκε» δυο φορές, φτάνοντας τα 24 εκατ. σε πρώτη φάση και τα 31 σε τελική, δηλαδή στο 50% του αρχικού προϋπολογισμού το οποίο -όλως τυχαίως- είναι και το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό υπέρβασης…

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, του ότι παρ’ ότι οι πέντε πανομοιότυπες φυλακές «απαίτησαν» 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εκείνη των Χανίων, παρ’ ότι ίδια, κόστισε περίπου τα μισά και για την ακρίβεια 1.100 ευρώ.

Τα δημοσιεύματα,  μάλιστα καταγράφουν ακόμη μία … «περίεργη» σύμπτωση. Στις πέντε πανάκριβες φυλακές οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί εμφανίζονται να είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα (!) και μόνο στη φθηνότερη -αυτή των Χανίων- δύο άλλα στελέχη της «Θέμις Κατασκευαστική».