Είστε με τον Πούτιν ή με τον Ερντογάν;

Είστε με τον Πούτιν ή με τον Ερντογάν;

Καλημέρα, φίλες και φίλοι.

Είστε με τον Πούτιν ή με τον Ερντογάν; Ιδού το δίλημμα επί του οποίου οφείλουμε όλοι (αρμόδιοι και μη) να πάρουμε θέση. Μόνο που το βρίσκω εξόφθαλμα παραπλανητικό και άσκοπο.

Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Η προσωπική μου, πάντως, ευθεία και ανεπιφύλακτη, απάντηση είναι: Με την ειρήνη, φυσικά. Ποτέ και με κανέναν εκ των εμπρηστών.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια εξίσωση ή συμψηφισμό των ευθυνών στη συγκεκριμένη περίπτωση που δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία εκδήλωση μιας μακράς και ασύμμετρης κρίσης που μαστίζει την εύφλεκτη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 Απλώς είναι πια κοινό μυστικό ότι εκεί παίζονται χοντρά παιχνίδια ισχύος και συμφερόντων. Ποιος θ’ αρπάξει το μεγαλύτερο μερίδιο και πώς θα αποδυναμώσει τον –συνήθως περιστασιακό και εναλλασσόμενο- αντίπαλο είναι το πρόβλημά τους. Εν πάση περιπτώσει μεγάλος ή μικρότερος ο εμπρηστής της ειρήνης, παραμένει πάντα ένας επικίνδυνος εμπρηστής.

 Καθαρά πράγματα.

Αυτό που προέχει είναι η με κάθε τρόπο και μέσο υπεράσπιση της ειρήνης. Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά είναι η μοναδική (λογική) επιλογή. Πάντως Ερντογάν και Ομπάμα συμφώνησαν στη σημασία για αποκλιμάκωση της έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά.

Και εμπρηστές και πυροσβέστες!

Πριν από 73 χρόνια η ελληνική αντίσταση κατά των κατακτητών ζούσε την κορυφαία της στιγμή δόξας. Μοναδική και διδακτική στιγμή ενότητας και συνεργασίας.

 Το ότι δεν κράτησε πολύ οφείλεται πάλι στη δράση (ντόπιων και κυρίως ξένων) εμπρηστών της ομαλότητας. Είναι οι ίδιοι που έφεραν τη φοβερή αλληλοσφαγή που τόσο τραγικά κόστισε στην πατρίδα μας. Πάντως το πλήγμα που κατάφερε στον εχθρό η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη και την ίδια την τελική –θετική για τις συμμαχικές δυνάμεις- έκβαση του πολέμου.

 Πώς το είπε –με τη φωνή της λογικής- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica; «Πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες, όχι όποιον ζητά άσυλο». Και τον πόλεμο θα συμπλήρωνα που γεννάει πρόσφυγες αλλά και τρομοκράτες.

 Για το σοκαριστικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο Σικάγο, και δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να πυροβολεί 16 φορές και να σκοτώνει έναν μαύρο έφηβο, τι σχόλιο να κάνεις; Και πώς να ελπίζεις ότι θα περιοριστεί η βία στην Αμερική όταν ο υποψήφιος για το χρίσμα της προεδρίας τάσσεται αναφανδόν υπέρ της καθολικής οπλοφορίας;

Θα έλεγα ζούγκλα, αλλά φοβάμαι πως θα αδικήσω το ζωικό βασίλειο.