Εκδηλώσεις για την 103η επέτειο απελευθέρωσης των Σερρών (φωτορεπορταζ)

Εκδηλώσεις για την 103η επέτειο απελευθέρωσης των Σερρών (φωτορεπορταζ)

Με μικρή προσέλευση κόσμου (σε σχέση με τις εθνικές επετείους 18ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου) τιμήθηκε σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου η 103η επέτειος της Απελευθέρωσης των Σερρών από τους Βουλγάρους.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προέξαρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών&Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Ελευθερίας, μπροστά στο άγαλμα του ήρωα Εμμανουήλ Παπά και κατάθεση στεφάνων από την πολιτική ηγεσία και φορείς συλλόγων.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση αντιπροσωπειών μαθητών των σχολείων της πόλης (κυρίως οι σημαίες), συλλόγων, και έκλεισε με τη παρέλαση τμημάτων του στρατού του 10ου συντάγματος Σερρών στην οδό «Κ. Καραμανλή» με την εξέδρα των επισήμων να βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Οι επίσημοι

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό κ.Τερένς Κουϊκ. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Μωυσιάδης, η βουλευτές Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ) και Φωτεινή Αραμπατζή (ΝΔ), ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο διοικητής του Γ’ Σωματος Στρατού Aλκιβιάδης Στεφανής, ο διοικητής του 10ου συντάγματος Πεζικού Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Τενεκετζής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Mετά το πέρας της παρέλασης δόθηκε δεξίωση προς τιμήν του λαού και των αρχών του τόπου στο Διοικητήριο Σερρών (αίθουσα «Κ. Καραμανλής»)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τερενς Κουϊκ: η ενότητα είναι επιβεβλημένη

Μετά το τέλος της δοξολογίας, της κατάθεσης στεφανιών και της παρέλασης, ο Υφυπουργός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, έκανε την εξής δήλωση:
«Ήταν ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπήσω την κυβέρνηση στις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις, στην πόλη των Σερρών. Προσυπογράφω απολύτως τα όσα είπε στην αποφώνησή του στη Δοξολογία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης.
29η-Ιουνίου-απελευθερωση-σερρών-σωματεια-0101Είναι πολύ σημαντικό να προασπιζόμαστε και να απολαμβάνουμε την ελευθερία της χώρας μας με αποφασιστικότητα και με στόχο να ζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με αξιοπρέπεια και οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Και ο απελευθερωτικός Αγώνας των Σερρών ήταν αποτέλεσμα της συσπείρωσης όλων των Ελλήνων. Οι Έλληνες ενωμένοι πάντοτε κέρδιζαν απέναντι στον οιοδήποτε αντίπαλο.
Αυτή η ενότητα είναι επιβεβλημένη ακόμα περισσότερο σήμερα, σε μέρες όπου ακόμα η κρίση χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά με νέες προοπτικές για την κοινωνική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάταξη.

Πόσο μάλλον τώρα, που η Ευρώπη έχει να διαχειριστεί και το θέμα του Brexit, είναι ακόμα περισσότερο επιβεβλημένο να αγωνιστούμε όλοι μαζί εδώ στην Ελλάδα για να πείσουμε τα Διευθυντήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

.

Η Ευρώπη πρέπει να επανέλθει στις ρίζες της, στις διακηρύξεις της, σε αυτά που έβαλε υπογραφή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για αλληλεγγύη, Ευρώπη λαών και εθνών και με προτεραιότητες στον άνθρωπο.
Δυστυχώς η Αντιπολίτευση δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της ενότητας, πόσο μάλλον η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό, εδώ από τις Σέρρες, έχω να της κάνω μία επισήμανση.

Να φύγει από το νεοφιλελεύθερο δρόμο που ακολουθεί, όπως επίσης και να ξεφύγει και από την ομηρία Σαμαρά και να επανέλθει σε αυτά που καθόρισε ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δηλαδή τις Αρχές του και τις Αξίες του, που σήμερα στη ΝΔ έχουν είτε αλλοιωθεί είτε ξεχαστεί».

ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Οι Σερραίοι συμμετέχουμε με πάθος στον αγώνα του Ελληνισμού

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και βουλευτής Νομού Σερρών, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με την ευκαιρία της επετείου της Απελευθέρωσης των Σερρών, την 29η Ιουνίου του 1913, δήλωσε σήμερα:

Μαρια Κόλλια-Τσαρουχά-ΥΜΑΘ-2016«Η πόλη των Σερρών έχει μακρόχρονη ελληνική, ιστορική και πολιτισμική πορεία.

Η απελευθέρωσή της το 1913, όταν ο ζυγός που την κατέπνιγε θρυμματίστηκε οριστικά από την αυτοθυσία των Ελλήνων πολεμιστών, εκπλήρωσε τον διακαή πόθο των Σερραίων για την ένωση με τη μητέρα Πατρίδα, και δικαίωσε τους αμέτρητους Μακεδόνες που έδωσαν τη ζωή τους για αυτήν.
Οι Σερραίοι συμμετέχουμε με πάθος στον αγώνα του Ελληνισμού, πάντοτε πιστοί του ιδανικά του Έθνους και σε κάθε προσπάθεια της Πατρίδας. Ενωμένοι, με υψηλό φρόνημα και πίστη στον Θεό, εργαζόμαστε για ένα μέλλον ειρήνης και προόδου».

Αφροδίτη Σταμπουλή: η αποδοχή που βρίσκει το νεοναζιστικό μόρφωμα σε αυτές τις τελετές πρέπει να σταματήσει

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή για μια ακόμη φορά δεν ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων και έκανε δηλώσεις μετά την κατάθεση στεφάνων. Η κυρία Σταμπουλή δήλωσε:

29η-Ιουνίου-απελευθερωση-σερρών-στεφανια-0109«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του σερραϊκού λαού, του Ελληνικού λαού συνολικά για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του. Θυμόμαστε ότι μέσα από τα ποτάμια αίματος και τα καπνίζοντα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι Βαλκανικοί πόλεμοι άλλα και οι άλλοι πόλεμοι του 20ου αιώνα επιτέλους οι λαοί των Βαλκανίων, οι λαοί της Ευρώπης έμαθαν να ζουν ειρηνικά και να συνεργάζονται.

Αυτή είναι μία κατάκτηση που οφείλουμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και μάλιστα αυτή την εποχή που οι εθνικισμοί η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία σηκώνουν πάλι κεφάλι.

Σε αυτό το πλαίσιο η αποδοχή που βρίσκει το νεοναζιστικό μόρφωμα, το οποίο όπως γνωρίζουμε συνεχίζει να προκαλεί ακόμη και στη δίκη των δολοφόνων του, η αποδοχή που βρίσκει σε αυτές τις τελετές από τις διοργανώτριες αρχές, πότε τον Δήμο και πότε την Αντιπεριφέρεια αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να σταματήσει».

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που συμβάλουν στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις που συμβάλουν στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Υπενθυμίζω πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση, με το σπουδαίο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που φώτισε διαφορετικές πτυχές της εθνικής μας ιστορίας, το ρόλο και τη θέση των Σερρών στο ευρύτερο ιστορικό γίγνεσθαι.
29η-Ιουνίου-απελευθερωση-σερρών-στρατος-0308

.

»Επαναλαμβάνω ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ενιαία διοικητική φιλοσοφία για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, γι’ αυτό εξάλλου και φέτος το Περιφερειακό Συμβούλιο πραγματοποιεί συνεδριάσεις και εκτός Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις Σέρρες, ενώ μεθαύριο Παρασκευή θα γίνει επίσης στην πόλη η σημαντική εκδήλωση παρουσίασης του νέου ΕΣΠΑ στους φορείς. Για τη διοίκηση της Περιφέρειας οι Σέρρες κατέχουν ιδιαίτερη και σημαντική θέση στην εντατική προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναπτυξιακή προοπτική της Κεντρικής Μακεδονίας και ελπίζω οι Σερραίοι να συνεχίσουν να κρατούν άσβεστη την ιστορική μνήμη του τόπου μας, με τον τρόπο που το κάνουν τόσα και τόσα χρόνια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.