Εκδηλώσεις για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών, διοργανώνει ο Δήμος Σερρών την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Στις 10 το πρωί θα ψαλεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ Θεολόγος και θα παραστεί ολόκληρος ο Ιερός κλήρος της πόλης. 

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει από τον Διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών Δημήτριο Μπαζούκη.

Θα ακολουθήσει μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων. 

Στις 11 θα γίνει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στον Πεζόδρομο Κ.Καραμανλής και θα ακολουθήσει δεξίωση στο Διοικητήριο Σερρών. 

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης αναφέρει : 

Σερραίες και Σερραίοι,

Η 29η Ιουνίου 1913 αποτελεί ορόσημο για την πόλη μας, καθώς με την απελευθέρωση και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού ξεκίνησε μία νέα περίοδος ελευθερίας για τον σερραϊκό λαό.

Προηγήθηκε ο Μακεδονικός Αγώνας, κατά την διάρκεια του οποίου δόθηκαν σκληρές μάχες, προκειμένου η Μακεδονία να παραμείνει ελληνική. Μετά την πυρπόλησή της από τον βουλγαρικό στρατό και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα, οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για να αναστήσουν την κατεστραμμένη πόλη και τα σπιτικά τους. Ο χρόνος κύλησε και η ζωή συνεχίζεται, ενώ οι αγώνες τους παραμένουν επίκαιροι, τώρα που η πατρίδα μας βιώνει μία άνευ προηγουμένου κρίση σε όλα τα επίπεδα και οι κίνδυνοι είναι ορατοί.    

Σε μια εποχή, κατά την οποία μεθοδεύεται ο ευτελισμός ηθών κι αξιών τι σημαίνει για τους απόγονους και τα εγγόνια των Σερραίων η 29η του1913 ;

Σερραίες και Σερραίοι,

 Έχουμε  ακόμη δρόμο ώστε η Ελλάδα μας να ξεφύγει από την κρίση. Γιαυτό πρέπει ν’ αναλογιστούμε σοβαρά ότι η ελευθερία και η διατήρησή της απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ομόνοια. Τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως Έλληνες, ως Σερραίες και Σερραίοι.

Μ’ αυτές τις σκέψεις ας συμμετέχουμε όλοι μας στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης μας.

Πέτρος Αγγελίδης

Δήμαρχος Σερρών