Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε Ρούπελ και Ιστίμπεη για τη 74η Επέτειο της Μάχη των Οχυρών (φωτος)

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε Ρούπελ και Ιστίμπεη για τη 74η Επέτειο της Μάχη των Οχυρών (φωτος)

Ρουπελ-4-2015-P4050021Η εποποιία της Μάχης των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» έμεινε στην ιστορία και στη μνήμη του λαού, ως μια από τις ηρωικές πράξεις αντίστασης στον κατακτητή.

Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 5/4 στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη, από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού «ΧΜΠ» παρουσία του Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη,  την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο ήχος των πυροβόλων όπλων από τις τιμητικές βολές, των ανδρών του 10ου Συντάγματος Πεζικού «ΧΜΠ», «σκίζει» τους ουρανούς και ξυπνά μνήμες της ένδοξης τριήμερης μάχης κατά των Γερμανών που διεξήχθη 74 χρόνια πριν, στα απόρθητα οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη στις Σέρρες.

«… “Ρόδα φυτέψτε αμάραντα ολόγυρα στο χώμα, Υμνώντας τους Αθάνατους, που κείτονται από κάτω, Εκείνοι το αίμα έδωκαν, Λεύτεροι Εμείς να ΖΟΥΜΕ”» αναγράφει η τιμητική μαρμάρινη επιγραφή στην κορυφή του Ρούπελ.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τρισάγιο απο τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ακολούθησε το ιστορικό της Μάχης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του οχυρού. Ακολούθησε επίσκεψη της υφυπουργού στα οχυρά, οπου ενημερώθηκε  απο τον κ. Σπύρο Τσαρτσίδη για τα εκθέματα του μουσείου.

Στις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές Σερρών Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, από τη ΝΔ, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (ΠΟΤΑΜΙ), Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χ.Α.), ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, καθώς και οι Δήμαρχοι Σιντικής Δομουχτσίδης και Σερρών Αγγελίδης.

Το Ιστορικό των Μαχών

Στις 6 Απριλίου 1941, η οχυρωματική «Γραμμή Μεταξά» δέχεται επίθεση από τις γερμανικές δυνάμεις. Το Ρούπελ και το Ιστίμπεη βομβαρδίζονται σφοδρά. Είναι όμως απόρθητα.
Στο Ρούπελ, το μεγαλύτερο οχυρό της «Γραμμής Μεταξά», ανάμεσα στα βουνά του Μπέλες και του Αγγίστρου, βρίσκονταν 27 αξιωματικοί και 950 στρατιώτες με επικεφαλής τον ταγματάρχη Δουράτσο.
Οι Έλληνες στρατιώτες, οι περισσότεροι τραυματισμένοι, κατά τη διάρκεια των μαχών των οχυρών, αντιστέκονται σθεναρά στον πολυάριθμο γερμανικό στρατό. Απέναντι στον υπερσύχρονο πολεμικό εξοπλισμό του εχθρού στέκουν με το κεφάλι ψηλά έχοντας για εφόδια την αξιοπρέπειά τους και τη μεγάλη τους αγάπη για την πατρίδα.
Επανειλημμένες απόπειρες των εχθρών, για κάθοδο εντός των στοών, μέσα στα Οχυρά, αποκρούονται με βαριές απώλειες.

Η μάχη του Οχυρού Ιστίμπεη
Μετά από δύο μέρες αντίστασης το Οχυρό Ιστίμπεη παραδίδεται καθώς τα αποπνικτικά αέρια που διοχέτευσαν οι Γερμανοί στις στοές του, οδηγούν τον διοικητή του οχυρού ταγματάρχη Ξάνθο Πικουλάκη, να διατάξει την παράδοσή του, φοβούμενος ότι η έλλειψη οξυγόνου και η ασφυκτική ατμόσφαιρα θα σκότωνε τους γενναίους στρατιώτες του.
Οι απώλειες κατά τον διήμερο αγώνα των υπερασπιστών του Οχυρού Ιστίμπεη, ανήλθαν σε 30 νεκρούς και 70 τραυματίες, ενώ των Γερμανών ήταν πολλαπλάσιες.

Η μάχη στο Οχυρό Ρούπελ
Το οχυρό Ρούπελ δεν εγκαταλείπει. Μετά από τρεις μέρες πολιορκίας οι Γερμανοί ζητούν από τους Έλληνες να παραδοθούν. «Μολών λαβέ» η απάντηση του διοικητή τού οχυρού Ρούπελ, ταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου. «Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίνονται» θα διαμηνύσει στους Γερμανούς ο θαρραλέος διοικητής.
Στις 9 Απριλίου 1941 οι βαριές απώλειες των Γερμανών τους οδηγούν σε οπισθοχώρηση. Οι απώλειες του οχυρού ήταν πέντε νεκροί και έντεκα τραυματίες. Το απόγευμα της ίδια ημέρας προσήλθαν Γερμανοί απεσταλμένοι για να γνωστοποιήσουν τη συνθηκολόγηση του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ), (καθώς οι Γερμανοί παρακάμπτοντας τα οχυρά καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη από την κοιλάδα του Αξιού) ζητώντας την παράδοση του οχυρού. Στις 10 Απριλίου το οχυρό παραδίδεται. Ο εντεταλμένος αξιωματικός του γερμανικού στρατού για την παραλαβή του οχυρού συγχάρηκε τον διοικητή του οχυρού, ταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, διαβεβαιώνοντας για τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό των ανωτέρων του. Τόνισε μάλιστα ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσον ηρωικό στρατό. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού Ρούπελ ανήλθαν σε 44 νεκρούς και 152 τραυματίες.
Τα κουφάρια των γερμανικών κανονιών βρίσκονται ακόμη στους πρόποδες του δοξασμένου λόφου να θυμίζουν τη μεγάλη μάχη του Ρούπελ και τον απίστευτο ανδρισμό που επέδειξαν μια χούφτα στρατιώτες ενάντια στον εχθρό.

Δηλώσεις της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά

Σε δηλώσεις της η κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά τόνισε πως

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των ηρώων μαχητών του Ρούπελ, του Ιστίμπεη, και άλλων οχυρών στη Γραμμής Μεταξά, που αντιπαρατέθηκαν στον υπερσύγχρονο στρατό των Ναζί με λιγοστά μέσα.
Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που πρέπει να εμπνέει όλους τους Έλληνες. Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, να μην επιτρέψουμε να διαρραγεί το εθνικό μέτωπο, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιπαρατεθούμε επιτυχώς σε όλα όσα διαδραματίζονται και μας αφορούν.
Ας αντιληφθούν άπαντες τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνικός λαός, ενωμένος, στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, και πάνω σε αυτούς να χτίσουμε αυτό το οποίο οραματιζόμαστε. Είναι βαριά η κληρονομιά μας αλλά και οι ευθύνες που πηγάζουν από αυτήν.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη και πλήθος κόσμου, καθώς και φορείς Αποστράτων και ο Σύλλογος Σιδηροκαστρινών Θεσσαλονίκης.

Ανάλογες εκδηλώσεις , με αναπαράσταση της μάχης των Οχυρών παραγμαποιήθηκαν και στο Ιστίμπεη.

(φωτογραφίες από το ιστολόγιο kastrosintikis.blogspot.gr)