Εκδηλώσεις στο Δήμο Σερρών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2014

Εκδηλώσεις στο Δήμο Σερρών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2014

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας-2014-ΓκότσηςΣτις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά μία ιδιαίτερη εβδομάδα: η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για το έτος 2014. Από το 2002 που πρωτοξεκίνησε ως θεσμός, η εβδομάδα αυτή έχει καθιερωθεί για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, δηλαδή των τρόπων μετακίνησης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.

Αποτελεί σε όλη την Ευρώπη μια αφορμή για υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους και διαφορετικής κουλτούρας κινητικότητας.

Φέτος, οι εκδηλώσεις θα τελέσουν υπό την Αιγίδα του ΥΠΕΚΑ με σύνθημα «Οι δρόμοι μας, η επιλογή μας!» και καλούμαστε όλοι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο αστικό χώρο και τη μετακίνηση, προκειμένου να δημιουργήσουμε τον τύπο της πόλης που θέλουμε να ζήσουμε, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Προτεραιότητα του Δήμου Σερρών είναι η ευαισθητοποίηση των ευάλωτων χρηστών της οδού, των μικρών μαθητών δηλαδή, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους καλύτερους κομιστές του μηνύματος της βιώσιμης κινητικότητας και, δρώντας πολλαπλασιαστικά, θα το μεταφέρουν στην ευρύτερη κοινωνία των Σερρών. Έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό θα διατεθεί στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς διάχυση στις εποπτευόμενες εκπαιδευτικές τους μονάδες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπό την επιμέλεια του τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Συγκοινωνίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας,  έχει ως εξής:

 1. Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 (10:00-14:00)
 • στον πεζόδρομο της Π.Κωστοπούλου:
 • Υπαίθριες δραστηριότητες με συμμετοχή δημοτικών σχολείων (ζωγραφική παιδιών)
 • Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού
 • Διανομή αναμνηστικών & διπλώματος συμμετοχής στους συμμετέχοντες μαθητές
 • στο foyer του κινηματοθεάτρου ΑΣΤΕΡΙΑ θα πραγματοποιηθούν:
 • Έκθεση με παρουσίαση της εμπειρίας του Δήμου Σερρών από τα έργα που έχει εκπονήσει ή έχει δρομολογήσει σχετικά με την απόδοση του δημόσιου χώρου στους πεζούς και στους ποδηλάτες (θα υλοποιηθούν βραχείες επισκέψεις τάξεων γυμνασίων της πόλης)
 • Ενημέρωση του κοινού αναφορικά με το ευρωπαϊκό έργο EASYTRIP με επίδειξη της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας
 • Προβολή βίντεο ευαισθητοποίησης
 • Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού

 

 1. Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 (10:00-14:00)

Διοργανώνουμε τη Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της οποίας διευκολύνεται η πρόσβαση χωρίς αυτοκίνητο σε σημεία της πόλης για αναψυχή, άθληση και εκπαίδευση, όπως η περιοχή της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, το Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας – Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Tο Αστικό ΚΤΕΛ Σερρών θα παρέχει δωρεάν μετακίνηση στους παραπάνω προορισμούς για να ενθαρρύνει τους Σερραίους και τους επισκέπτες στη χρήση της μαζικής μεταφοράς. Η αφετηρία θα είναι στην Εθνική Τράπεζα με τακτικά δρομολόγια.