Εκδηλώσεις στον Δήμο Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Σερρών λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες (εδώ) στην οδό, Ίωνος Δραγούμη 10 και απευθύνεται σε ολόκληρη την Π.Ε. Σερρών.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Σερρών λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες (εδώ) στην οδό, Ίωνος Δραγούμη 10 και απευθύνεται σε ολόκληρη την Π.Ε. Σερρών.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης παρουσία της πρώην αντιδημάρχου κοινωνικής μέριμνας κας Σταυρούλας Αρβανίτη-Αγιαννίδου καθώς και της προέδρου του εθελοντικού κέντρου σπιτιού της γυναίκας,  κας Νινέττας  Φραγκεδάκη  παραχώρησε συνέντευξη τύπου στις 22/11/2013 όπου παρουσίασε τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Σερρών, με αφορμή την ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα εξής:

«Η ημέρα της 25ης Νοέμβρίου ανακηρύχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών. Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας δήμου Σερρών προγραμματίζει ένα διήμερο δράσεων αφιερωμένο στην παραπάνω Ημέρα, στην πλατεία Ελευθερίας. Πιο συγκεκριμένα:

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου & τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, προγραμματίστηκαν τα παρακάτω:  

Από τις 10.00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

 • 1.     Διανομή ενημερωτικού υλικού για το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας και το «Σπίτι της Γυναίκας».
 • 2.     Έκθεση με φωτογραφικό υλικό  από το «Σπίτι της Γυναίκας».
 • 3.   Πραγματοποίηση εικαστικού δρώμενου σχετικού με την Ημέρα, με τη συμμετοχή πολιτών.

Παράλληλα:

Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, από τις 11:00π.μ.  έως τις 11.30π.μ. θα πραγματοποιηθεί δρώμενο από τηχοροθεατρική ομάδα της κας Ζαννέτας Παρίση.

Και στις 25 Νοεμβρίου, 11:00π.μ. – 3:00μ.μ. θα υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να επισκεφτούν το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας και το «Σπίτι της Γυναίκας», στην οδό ΊωνοςΔραγούμη 10».

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρώην αντιδήμαρχος λέγοντας τα εξής:

 «Ο Δήμος Σερρών διεκδίκησε και κατάφερε να συμπεριληφθεί στους Δήμους που χρηματοδοτήθηκαν και εντάχθηκαν, κατόπιν προσκλήσεως της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην Πράξη με  τίτλο «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Το Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Το σχέδιο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και υλοποιείται προς όφελος των γυναικών και των παιδιών τους σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας συνιστούν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, καλύπτοντας την ανάγκη υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας. Ακόμα, ανταπεξέρχονται στην ανάγκη υλοποίησης δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών. Η δημιουργία και η δράση των Κέντρων αυτών βασίζεται στη στήριξη και καθοδήγηση τόσο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με την ιδιότητα του Συντονιστή Δικαιούχου της πράξης.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Σερρών λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες (εδώ) στην οδό, Ίωνος Δραγούμη 10 και απευθύνεται σε ολόκληρη την Π.Ε. Σερρών. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο και Κοινωνική Λειτουργό και επίκειται η πρόσληψη ενός ή μιας κοινωνιολόγου και  ενός ή μιας νομικού. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

 • Συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας (κυρίωςενδοοικογενειακή βία και trafficking) και των παιδιών τους.
 • Υπηρεσίες παραπομπής ή συνοδείας των θυμάτων, όποτε αυτό απαιτείται (σε ξενώνες, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές κ.α.).
 • Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης στις γυναίκες-θύματα βίας, σε συνεργασία με νομικό (σε περίπτωση που δε συνεργάζεται ήδη η γυναίκα με νομικό).
 • Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ∆ΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.

Το  Κέντρο  απευθύνεται  σε:

 • Γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση
 • Γυναίκες που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία
 • Γυναίκες που υφίστανται οικονομική βία
 • Γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού
 • Γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking
 • Γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Ακόμα το Κέντρο δέχεται:

 • Πολίτες και φορείς, κατόπιν συνεννόησης, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Το τηλέφωνο του Κέντρου είναι  23210-22253 και το ωράριο λειτουργίας: από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες από 08:00 έως 17:00.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο διαχειρίστηκε 15 περιστατικά γυναικών με προβλήματα βίας. Σημαντική, όμως, κρίνεται η μελλοντική του δράση στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να αναδειχθούν και να βοηθηθούν περιπτώσεις που σιωπούν κάτω από τον φόβο και τη ντροπή».

Κατόπιν, η κυρίας Φραγκεδάκη Νινέττα δήλωσε ότι:

«Βία κατά των γυναικών είναι κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Η βία κατά των γυναικών εμποδίζει την προσπάθεια των γυναικών για ισότητα. Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο δεν έπαψε να υφίσταται, παρά την αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί να αναφερθεί ότι στο διάστημα από 11/3/2011 έως 11/3/2013, η πανελλήνια Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, δέχθηκε 8040 τηλεφωνήματα που αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Ακόμα, σύμφωνα με την γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, αυξημένα κατά 47%, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν το 2013 στην Ελλάδα».