Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν στις 6 Οκτώβρη 1941

φωτο απο τις εκδηλώσεις του 2012
φωτο απο τις εκδηλώσεις του 2012

Η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ οργανώνει την Κυριακή 12 Οκτώβρη και ώρα 11:00 το πρωί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν στις 6 Οκτώβρη 1941. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο που υπάρχει στον τόπο της εκτέλεσης στο δρόμο Παλαιοκώμης Μεσσολακιάς. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι το μέλος της Ε.Π. Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Κώστας Ιντζές.

Το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ σφαγιάστηκε από τους Βούλγαρους φασίστες. Οι πρώτες σελίδες της ένοπλης πάλης του λαού μας στη Βόρεια Ελλάδα, εναντίον του χιτλερικού φασισμού, γράφονται από την πρωτοπόρα δράση του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Μακεδονικό Γραφείο). Οι πρώτες εκδηλώσεις της ένοπλης πάλης σημειώνονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που μαζί με αυτές της Κρήτης αποτελούν τις πρώτες λαϊκές εξεγέρσεις της χώρας. Οι κατακτητές είχαν πάρει σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν εν τη γενέσει τους τις πρώτες αυτές προσπάθειες ενεργώντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και ομαδικές εκτελέσεις αμάχων. Τον Ιούνη – Ιούλη του 1941 εμφανίζονται στην ύπαιθρο και οι πρώτες ένοπλες ανταρτοομάδες, «Οδυσσέας Ανδρούτσος» στα Κερδύλια Σερρών και «Αθανάσιος Διάκος» στο Κιλκίς. Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ αργότερα θα προβάλλει ως παραδείγματα εμπειρίας για την οργάνωση της αντίστασης αυτές τις πρώτες μορφές πάλης.

Η δολοφονία

Μία από τις λαϊκές εξεγέρσεις είναι αυτή στη Δράμα την 28η προς 29η του Σεπτέμβρη του 1941, που συνδέεται με τη δολοφονία των μελών του Μακεδονικού Γραφείου. Εκείνο το βράδυ πάνω από 2 χιλιάδες ένοπλου λαού με επικεφαλής κομμουνιστές και την υποστήριξη ολόκληρου σχεδόν του πληθυσμού εξεγέρθηκαν. Οι Βούλγαροι φασίστες, όμως, κινητοποίησαν αστραπιαία ισχυρές δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής. Πάνω από 2.000 πατριώτες έπεσαν από τις σφαίρες των κατακτητών στη Δράμα.

Το κίνημα αυτό, παρά την αποτυχία του, δεν παύει να αποτελεί μία ηρωική σελίδα στην ιστορία της πάλης του ελληνικού λαού για την ελευθερία. Αμέσως μετά τα γεγονότα της Δράμας, στις 6 του Οκτώβρη του 1941, πέφτουν από τις σφαίρες του βουλγαρικού στρατού κατοχής και τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου: Παρασκευάς Μπάρμπας, γραμματέας του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (ψευδώνυμο Δράκος, ναυτικός από το Βόλο), Αποστόλης Τζανής, μέλος του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (ψευδώνυμο Κωστάκης, δάσκαλος από το χωριό Κλινές του Νομού Φλώρινας), Μωυσής Πασχαλίδης, οργανωτικός της ΟΚΝΕ (ψευδώνυμο Γρηγόρης, αγρότης από το γειτονικό χωριό Αμφίπολη), τα αδέλφια Αραμπατζής Μαζαράκης και Λάμπρος Μαζαράκης, μέλη του ΓΠ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (από το χωριό Ηλιοκώμη), και τρεις νέοι (οι δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια) καταγόμενοι από τα Κύργια του νομού Δράμας.

Το ΚΚΕ, παρά τις δυσκολίες προσπαθεί, σε τοπικό και στη συνέχεια με πανελλαδικό συντονισμό, να οργανώσει την αντίσταση του ελληνικού λαού. Το Μακεδονικό Γραφείο του Κόμματος από τον πρώτο κιόλας μήνα της εισβολής συγκροτεί τους πρώτους πυρήνες αντίστασης και ένοπλης πάλης στη βόρεια Ελλάδα. Ιδρύει την πρώτη πολιτική απελευθερωτική οργάνωση, την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στη Θεσσαλονίκη που το ιδρυτικό της υπογράφουν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων.

Αρχές Ιούλη συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που καθορίζει τα βασικά καθήκοντα της ένοπλης αντίστασης και πάλης του λαού ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την κοινωνική πρόοδο. Σε σύσκεψη το Μακεδονικό Γραφείο, τέλος Ιούλη του 1941, αποφασίζει τη δημιουργία των πρώτων αντάρτικων ομάδων κι έτσι δημιουργούνται η ομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» στην επαρχία της Νιγρίτας, και στο Κιλκίς η ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος», που χτυπάνε με σαμποτάζ σταθμούς της χωροφυλακής σε χωριά της επαρχίας Νιγρίτας Σερρών και στο Κιλκίς τη σιδηροδρομική γέφυρα των Μουριών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεσπάει η εξέγερση του λαού της Δράμας στις 28 και 29 Σεπτέμβρη που με πρωτοστατούντες τους κομμουνιστές προχωρούν σε αιφνιδιαστικά και συνδυασμένα χτυπήματα στο βουλγαρικό στρατό κατοχής σε πολλά χωριά του νομού και στην ίδια την πόλη της Δράμας. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα με ένα πογκρόμ μαζικών εκτελέσεων που ξεπέρασε τους 2.000 σε όλη την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοίνωση καταδίκης των εκτελέσεων εκείνης της περιόδου είχε εκδώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας καταγγέλλοντας την τότε φασιστική κυβέρνηση της χώρας του.

Εκείνες τις μέρες βρίσκεται στην περιοχή – όχι τυχαία – το Μακεδονικό Γραφείο, στη Μυρίνη Σερρών, όπου βρίσκεται το σπίτι του Κ. Κουτουρούση, η έδρα του Μακεδονικού Γραφείου και παράνομου τυπογραφείου του (όπου μέχρι τότε τυπώνεται η εφημερίδα «ΛΕΥΤΕΡΙΑ»). Τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό Στρυμόνα και να διαφύγουν του κυνηγητού, που υπήρχε εκείνες τις μέρες, έπεσαν σε ενέδρα και σκοτώθηκαν και μαζί τους, σύμφωνα και με νεότερα στοιχεία, άλλοι 10 αντάρτες, που συμμετείχαν στα γεγονότα της Δράμας.

Επίκαιρα συμπεράσματα

Το πρώτο συμπέρασμα σήμερα είναι η ανάγκη τα μέλη του Κόμματος, το κάθε κομματικό όργανο, να προβάλλει και στις πιο δύσκολες συνθήκες πνεύμα πρωτόβουλης δράσης. Αυτό έκανε για την εποχή του το Μακεδονικό Γραφείο και οι σύντροφοι των οργανώσεων της περιοχής μας και στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων. Μέσα στις πρώτες βδομάδες και μήνες που η χώρα μας βρίσκεται σε τριπλή κατοχή οργάνωσε πολύμορφα τον αγώνα της αντίστασης. Αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης. Σε κάθε περίπτωση το αίσθημα ευθύνης, το πρωτόβουλο πνεύμα εκείνη την περίοδο έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτούργησε με συνέχεια το τυπογραφείο του Μακεδονικού Γραφείου, από το Σεπτέμβρη του 1939 και μέχρι το Μάρτη του 1944. Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η ανάγκη ύπαρξης του κομματικού Τύπου και των προπαγανδιστικών εντύπων.

Το τρίτο και το βασικότερο συμπέρασμα είναι το εξής: Μέσα από αυτήν την περίοδο αναδεικνύεται η σημασία για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα που να παλεύει κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς και όχι να υποτάσσεται σε αυτούς. Οι αρνητικοί συσχετισμοί που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε περίοδο είναι για να τους παίρνει υπόψη του ένα επαναστατικό Κόμμα και να διαμορφώνει την ανάλογη κάθε φορά τακτική που θα το βοηθήσει να τους αλλάξει.

Με στήριγμα στην ιδεολογία μας, με σωστή ανάλυση της κατάστασης, και με στήριξη στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, το Κόμμα μας όλα αυτά τα 90 χρόνια έδωσε δείγματα γραφής του τι σημαίνει πάλη μέσα από αρνητικούς συσχετισμούς.