Εκδήλωση της AHEPA με θέμα τους ΚΑΛΑΣ και ομιλητή τον Αθ.Λερούνη

Λερούνης-ΚΑΛΑΣ-ΑΧΕΠΑ-ΣερρεςΠολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την οργάνωση AHEPA “American Hellenic Educational Progressive Association” τμήμα Σερρών με θέμα την “Φυλή των Καλάς” στην αίθουσα «Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (28/3)

Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν ο Εκπαιδευτικός Θανάσης Λερούνης γνωστός στην κοινή γνώμη ως ο “δάσκαλος των Καλάς”. Ο κ. Λερούνης έζησε για περίπου 17 χρόνια κοντά στους Ελληνικής καταγωγής Καλάς στο Βόρειο Δυτικό Πακιστάν πολύ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Η εκπαιδευτική του δράση στην περιοχή  πολύτιμη και θαυμαστή. Αυτή την δράση του δεν είδαν με καλό μάτι οι Ταλιμπάν και γι’ αυτό τον λόγο τον απήγαγαν για επτά ολόκληρους μήνες. Τελικά χάρη στην παγκόσμια κινητοποίηση του Ελληνισμού και της Ελληνικής Διπλωματίας απελευθερώθηκε.

Εκθεση με φορεσιές των ΚΑΛΑΣ στο ΕΒΕΣ
Εκθεση με φορεσιές των ΚΑΛΑΣ στο ΕΒΕΣ

<

p>Ο κ. Λερούνης αναφέρθηκε σύντομα αλλά ουσιαστικά στον τρόπο ζωής των Καλάς, την θρησκεία, τα έθιμα τους, την παράδοση τους και με επιστημονικά  στοιχεία και αναφορές σε μελέτες διεθνούς κύρους Ανθρωπολόγων και Ιστορικών παρουσίασε αποδείξεις που αποδεικνύουν την Ελληνική καταγωγή των Καλάς.

Ευχαρίστησε όλες και όλους και ειδικότερα τους Σερραίους που τόσα χρόνια στηρίζουν τις προσπάθειες του και της ομάδας “’Ελληνες Εθελοντές” που εδώ και τόσα χρόνια προσπαθούν να προσφέρουν στους Καλάς. Επίσης έγινε αναφορά στα έργα που έχουν κάνει οι ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στην περιοχή των Καλάς τα οποία δεν είναι μόνο κατασκευαστικά και τεχνικά αλλά περιλαμβάνουν σημαντικό πνευματικό έργο αφού ο κ. Λερούσης και η ομάδα του συνέβαλλαν στην εκπαίδευση, την τεχνική κατάρτιση και την διάσωση της γλώσσας των Καλάς και πολύ σημαντικών στοιχείων του πολιτισμού τους. Επισήμανε τον κίνδυνο εξισλαμισμού των Καλάς από τους Ταλιμπάν.

Στον χώρο της ομιλία υπήρχε έκθεση με φορεσιές (δύο γυναικίες και μια αντρική) και χειροτεχνίες των Καλάς